Porovnanie najdostupnejších pôžičiek: bez registra, bez dokladovania príjmu aj pre nezamestnanýchShutterstock
StoryEditor

Porovnanie najdostupnejších pôžičiek: bez registra, bez dokladovania príjmu aj pre nezamestnaných

25.02.2021, 23:00
V období masívnej ekonomickej krízy, ktorá sužuje svet aj kvôli pandémii koronavírusu, mnoho ľudí nemá pri riešení svojich finančných problémov veľmi na výber. Napriek neistým časom musia siahnuť po pôžičke, aby preklenuli aktuálne ťažké obdobie, s nádejou, že sa situácia čoskoro vráti do normálu.

Nezamestnanosť, výpadky príjmov, ušlé zisky a často až existenčné problémy dokážu vyriešiť ľahko dostupné a rýchle pôžičky. Sem sa radia tie bez registra, bez dokladovania príjmu alebo špeciálne pôžičky pre nezamestnaných.

Prečítajte si, ako fungujú, ako sa dajú získať, do akej výšky môžete čerpať finančné prostriedky a aké sú medzi nimi rozdiely.

Pôžička bez registra

Vysvetlime si najprv, čo je to úverový register. Je to zoznam všetkých dlžníkov, ktorí z nejakého dôvodu neboli schopní plniť si svoje záväzky pri splácaní pôžičiek či úverov od bankových aj nebankových spoločností.

K registru majú prístup všetky inštitúcie, ktoré poskytujú akékoľvek pôžičky. Čistý zápis v registri je v mnohých prípadoch podmienkou pre získanie úveru. Pritom na tento zoznam dlžníkov sa dostanete už po jednej omeškanej splátke. A záznamy v ňom pretrvávajú aj 5 rokov po ukončení splácania.

Pôžička bez registra teda pri posudzovaní vašej spoľahlivosti neberie do úvahy tento úverový register. Získate ju tak aj napriek existujúcemu záznamu z omeškania splátky. Klasické banky však takéto finančné produkty za normálnych okolností neposkytujú a vždy si vás overujú.

Za istých okolností sa však prísnemu posudzovaniu môžete vyhnúť, ak vo vašej banke využijete ponuku predschválenej pôžičky (na čokoľvek), čo je v súčasnosti pomerne bežné. Lenže finančná kríza a znížená schopnosť splácať u mnohých klientov prinútila banky všeobecne sprísniť podmienky akýchkoľvek úverov.

Výhodou týchto pôžičiek je ich vysoká miera schvaľovateľnosti, peniaze dostanete na účet ihneď, môžete o ne požiadať jednoducho online bez zbytočných papierovačiek a nepotrebujete ani dokladovať účel pôžičky. Ak nájdete spoľahlivého poskytovateľa, pôžička bez registra je väčšinou veľmi dostupná.

Na druhej strane sa však musíte pripraviť na vyššiu úrokovú sadzbu a obmedzenú výšku pôžičiek, čím si poskytovateľ kompenzuje väčšiu mieru rizika. Často sú to malé pôžičky od 50 do niekoľko stoviek či tisícok eur, ale môžete nájsť ponuku aj na 20 či 25-tisíc.

Takúto pôžičku často využívajú ľudia, ktorí majú splátkové prehrešky z minulosti alebo potrebujú získať rýchly úver na splatenie iných úverov. Porovnanie najdostupnejších pôžičiek Porovnanie najdostupnejších pôžičiek Shutterstock

Pôžička bez dokladovania príjmu

Dokladovanie príjmu je ďalšou častou podmienkou, ktorú si banky kladú pri poskytovaní pôžičiek. V mnohých prípadoch klient nedostane súhlas na poskytnutie pôžičky, pretože nemá dostatočne vysoký pravidelný príjem

Vďaka tomuto finančného produktu dokážete tento problém obísť. A práve počas krízy, keď majú ľudia výrazné výpadky v príjme alebo dokonca po strate zamestnania nemajú žiadny príjem, takáto pôžička môže často doslova zachrániť ľudí pred osobným bankrotom.

Často ju však využívajú aj študenti, podnikatelia na rozbehnutie svojho biznisu alebo osamelé mamičky na materskej dovolenke. A v neposlednom rade aj notoricky nedisciplinovaní dlžníci.

Pôžička bez dokladovania príjmu je bežne aj bez registra, z čoho jednoznačne vyplýva jej vysoká dostupnosť a schvaľovateľnosť. Pri tých menších môžete dostať peniaze na účet takmer okamžite po odoslaní online žiadosti, ale musíte ich splatiť pomerne rýchlo. Väčšie pôžičky vám často ponúknu dlhšiu dobu splácania, ale aj vysokú úrokovú sadzbu, takže úver výrazne preplatíte.

Tento druh pôžičky poskytujú predovšetkým nebankové spoločnosti, ale môžete ju nájsť aj v ponuke niektorých bánk. Podmienky na jej získanie tam však môžu byť prísnejšie.

Ak ste v situácii, kedy potrebujete rýchlu pôžičku bez dokladovania príjmu či bez registra, dajte si pri hľadaní ponúk pozor na to, aby ste nenaleteli podvodníkom. Mali by ste na webových stránkach hľadať licenciu Národnej banky Slovenska.

Porovnanie najdostupnejších pôžičiek Porovnanie najdostupnejších pôžičiek Shutterstock Pôžička pre nezamestnaných

Tento druh pôžičky je pomerne vzácny. Ani banky a ani nebankové subjekty totiž nie sú príliš ochotné požičiavať peniaze ľuďom, ktorí nemajú žiadny príjem ani prácu. Ich schopnosť splácať je totiž mizerná.

Je však logické, že si mnoho ľudí v ťažkých časoch hľadá dočasnú finančnú pomoc iba na holé prežitie, kým si nájdu nové miesto. V niektorých prípadoch je však aj toto iba spôsob, akým sa dlžníci snažia zaplatiť iné úvery.

Pôžička pre nezamestnaných určite nepatrí do ponuky klasických bánk. Poskytuje ju len veľmi málo nebankoviek a opäť je potrebné zostať ostražitý, komu sa upíšete. Bohužiaľ, existuje veľa zákerných skupín, ktoré doslova zneužívajú ľudské nešťastie a aj od nezamestnaných ľudí sú schopní vypýtať si poplatky za pôžičku, ktorú v skutočnosti nikdy neposkytnú.

Ak banka za nejakých okolností poskytne pôžičku nezamestnanému, často vyžaduje iného ručiteľa. U nebankoviek je to však jednoduchšie. Lenže výška a podmienky takejto pôžičky sú výrazne limitované.

V ponuke nájdete zrejme iba malé pôžičky od 50 do 1000 eur, ktoré musíte splatiť najneskôr do 30 dní. Dostanete ich síce rýchlo, bez dokladovania príjmu či nahliadnutia do registra, ale úroková sadzba je veľmi vysoká.

Práve preto by ste o tento typ pôžičky mali žiadať iba naozaj v krajnom prípade, keď potrebujete čo najskôr peniaze na neočakávané výdavky v ťažkej finančnej situácii. Nemali by ste takéto pôžičky využívať na prežívanie v prípade, že dlhodobo nemáte prácu. Dostanete sa do väčších dlhov a problémov, prídu na rad sankcie alebo exekúcie.

P2P pôžičky

Na preklenutie vážnych, ale krátkodobých finančných problémov môžete využiť aj spoločnosti, ktoré ponúkajú tzv. P2P pôžičky. Ide o úvery, ktoré poskytujú ľudia ľuďom.

V princípe to funguje tak, že investori vkladajú svoje peniaze do spoločností, ktoré z nich potom požičiavajú ľuďom, ktorí požiadajú o tento druh pôžičky. Podmienky na získanie takejto pôžičky pre ľudí sú často dostupnejšie a poplatky lacnejšie ako u bankových inštitúcií. Ale nemusí to tak byť vždy. Výhodné sú však aj pre investorov, pretože tí môžu dosiahnuť ročný výnos až 20 percent.

Tento druh pôžičiek už dlhé roky funguje najmä na západe, ale v posledných rokoch sa začína stále viac rozširovať aj na našom trhu.

Porovnanie (plusy a mínusy):

Pôžička bez registra:

+ vysoká schvaľovateľnosť,

+ rýchla dostupnosť,

+ bezúčelová pôžička,

+ vybavenie online,

- vyššia úroková sadzba,

- obmedzená výška.

Pôžička bez dokladovania príjmu:

+ vysoká schvaľovateľnosť,

+ rýchla dostupnosť,

+ bezúčelová pôžička,

+ vybavenie online,

- vysoká úroková sadzba.

Pôžička pre nezamestnaných:

+ bez dokladovania príjmu,

+ bez registra,

+ rýchla dostupnosť,

- veľmi obmedzená výška úveru,

- krátka splatnosť,

- vysoká úroková sadzba.

(PR)

01 - Modified: 2024-03-26 10:37:56 - Feat.: - Title: KVÍZ 100, 50, 1 000 SK. Pamätáte si, ako vyzerali slovenské koruny? Priraďte správnu hodnotu k obrázku, je to ťažšie, ako si myslíte 02 - Modified: 2024-03-25 14:29:23 - Feat.: - Title: Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu 03 - Modified: 2024-03-22 13:23:59 - Feat.: - Title: Maroš Kramár o svojich zárobkoch: Keby Slováci vedeli, ako sa mu darí tiež by to robili! 04 - Modified: 2024-03-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnuté dedičstvo v hororovom románe. V knihe z českého bazáru sa skrývalo viac ako päťtisíc eur 05 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Podnikatelia vlani hľadali nájomníkov do svojich garáží. Zachutil im lízing, počet zmlúv tak prudko vzrástol
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
04. apríl 2024 23:38