Jakub Kaliszewski
StoryEditor

Hypotéku si čím skôr zafixujte na 10 a viac rokov

30.03.2022, 00:00
Ak máte hypotéku, určite registrujete nárast úrokov v najväčších bankách. Čo v tejto situácii robiť? „V prvom rade si treba úver správne nastaviť. To znamená, že je najvyšší čas ‚prehodiť‘ svoj úver na čo najdlhšiu fixáciu, ideálne na 10 a viac rokov,“ radí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko. Dôvod je jednoznačný: v ďalších rokoch úrokové sadzby pri hypotékach opäť narastú a toto je jediný spôsob, ako si zaistiť stabilnú splátku.

Dôležitejšia je istota ako okamžitá úspora

Mnoho ľudí sa pýta, prečo majú vymeniť úver s nízkou sadzbou pod 0,8 percenta s trojročnou fixáciou za hypotéku s 10-ročnou fixáciou, ale úrokom vyšším ako jedno percento. „Dlhšia fixácia je prirodzene o niečo drahšia. Avšak oveľa dôležitejšia ako nižšia splátka pri krátkej fixácii je stabilita na ďalšie desaťročie, počas ktorého budete úver splácať. Ak totiž dnes vďaka nižšiemu úroku ušetríte na splátke napríklad 20 eur mesačne, nijako zásadne vám to nezlepší vašu finančnú situáciu. Ale ak vám po skončení krátkej fixácie napríklad trojnásobne narastie úroková sadzba a zrazu musíte platiť o desiatky či stovky eur mesačne viac, môže to pre vás predstavovať problém,“ vysvetľuje Marián Búlik.

Odborníci konzervatívne odhadujú, že úrokové sadzby pri hypotékach by sa mohli už budúci rok začínať číslicou dva a to zďaleka nemusí byť konečná. Vysoká inflácia atakujúca 10 percent a fakt, že ju budeme zažívať dlhšie, ako sa čakalo, môže priniesť ešte razantnejšie zdvihnutie sadzieb. Kedy sa oplatí dlhá fixácia pri hypotéke

Prejsť na dlhšiu fixáciu sa rozhodne oplatí každému, komu zostáva viac ako polovica splatnosti úveru. „Komu zostáva do konca fixácie menej ako päť rokov, mal by rozhodne uvažovať o refixácii ideálne na ďalších 10 rokov. Teraz je ten správny čas zafixovať si na čo najdlhšie možné obdobie nízku úrokovú sadzbu,“ radí Martin Oravec, okresný riaditeľ OVB Allfinanz Slovensko.

Zaujímavosťou je 20-ročná fixácia, s ktorou prišla jedna z najväčších bánk na Slovensku. Je to ideálne riešenie pre ľudí s novou hypotékou a viac ako 20-ročnou splatnosťou. „Ide o dočasnú ponuku s minimálnym úrokovým rozdielom oproti desaťročnej fixácii, preto odporúčam využiť ju čím skôr. Keď sa úverová linka pre aktuálny balík úverov vyčerpá, pôjde úrok pri tejto fixácii logicky nahor,“ hovorí Martin Oravec.

Pozor na neúmerné zadlženie

Pri téme hypoték sa zabúda na dôležitú vec a tou je varovanie pred prílišným zadlžovaním. Pre rekordne nízke úroky sa ľudia v posledných rokoch neváhajú neúmerne zadlžovať. To znamená, že splátka úverov u nich presahuje tretinu čistého príjmu. Pri lacných úveroch je lákadlom dopriať si väčší byt či bývanie v lepšej lokalite.

„Slováci sa už roky zadlžujú neúmerne vysokým tempom, ktoré ešte narástlo koncom minulého roka. Rozhodne radím každému, aby mal nielen výšku úveru, ale aj ostatné jeho parametre nastavené tak, aby mu do budúcnosti nehrozilo riziko, že nebude mať dostatok financií na jeho splácanie aj pri zvýšených úrokoch na trhu,“ odporúča Marián Búlik.

01 - Modified: 2022-03-29 14:05:23 - Feat.: 0 - Title: Sporenie na dôchodok: Kto pravidelne investuje, nemá dôvod na obavy. Všetci ostatní ho majú 02 - Modified: 2022-03-29 14:07:46 - Feat.: 0 - Title: Infláciu najlepšie prekonáte diverzifikovaným investičným portfóliom
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
02. máj 2024 00:14