stock.adobe.com
StoryEditor

Infláciu najlepšie prekonáte diverzifikovaným investičným portfóliom

30.03.2022, 00:00
Slováci investovali v minulom roku do podielových fondov rekordných 1,5 miliardy eur. Je to výborná správa, keďže to znamená trojnásobok v porovnaní s rokom 2020. Horšie však je, že na účtoch v bankách stále držia vyše 42 miliárd eur, ktoré každý deň strácajú na hodnote. Dôvodom je vysoká inflácia. Kto dúfal, že jej nárast bol na jeseň minulého a úvodom tohto roka len dočasnou epizódou, nemal pravdu.

„Jediným riešením, ako zachrániť svoje úspory pred stratou hodnoty, je pravidelné investovanie do akciových alebo aspoň zmiešaných podielových a ETF fondov. Len takto dokážete prekonať infláciu, a tým sa vyhnúť strate. A ak dodržíte plánované trvanie investície, viete reálne zarobiť aj nad úroveň inflácie,“ vysvetľuje Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Kto si široko rozloží investície, má vyhraté

Mnoho ľudí si myslí, že investovanie znamená lacno kúpiť a čím skôr draho predať. Mária Valentovičová, okresná riaditeľka OVB Allfinanz Slovensko, však upozorňuje, že nákup a predaj s cieľom rýchlo zarobiť nie je investovanie, ale trading, čiže obchodovanie. „Je to vysoko riziková vec a rozhodne ju neodporúčam ľuďom, ktorí si chcú napríklad odkladať na dôchodok alebo na vzdelanie pre deti,“ spresňuje.

Investovanie je presný opak obchodovania. Pri investovaní je kľúčové nechať si odborníkmi zostaviť široko diverzifikované investičné portfólio, aby sa poklesy niektorých segmentov ekonomiky vyvážili rastom iných a následne sa ho držať počas celého investičného horizontu. Ideálny investičný horizont má trvanie 10 a viac rokov. Je to dostatočné obdobie, počas ktorého majú pravidelne vkladané peniaze možnosť zhodnotiť sa aj napriek občasným výkyvom na finančných trhoch, ktoré sa prirodzene vyskytujú. Dobrou správou pre investora je, že finančné akciové trhy v dlhodobom horizonte neprestajne rastú. Za posledné storočie je priemerné tempo po započítaní poklesov a kríz približne 7 – 10 percent ročne. „Človek nemôže urobiť lepšie, než sa dlhodobo držať takto nastavenej investície, a ideálne pri poklesoch na trhu dokupovať podiely nad rámec mesačných vkladov či predchádzajúcich jednorazových investícií,“ odporúča Mária Valentovičová.

Vytvorenie každého investičného portfólia a nastavenie stratégie je založené na rizikovom profile klienta, ktorého výsledok odzrkadľuje pohľad klienta na riziko, jeho skúsenosti s finančnými produktmi a finančný stav. Platí pritom, že čím dlhší je horizont, tým dynamickejšia a teda akciovejšia investícia je preň vhodná.

Ako prekonať infláciu

Zásadnou úlohou investovania je prekonať infláciu. Znie to na prvé počutie ako málo ambiciózne, avšak v skutočnosti to nie je samozrejmosť. „Je ideálne, ak do pravidelného investovania vkladáte čo najvyššiu sumu. Investovať sa dá aj s 20 eurami, avšak aj po desiatkach rokov investovania bude výsledok pomerne skromný. Moji klienti typicky vkladajú do pravidelného investovania 150 eur mesačne. Pri strednom veku a horizonte niekoľkých desiatok rokov je to suma, ktorá má potenciál vytvoriť zaujímavú finančnú rezervu na slušný život na dôchodku alebo iný investičný cieľ,“ odporúča Marián Búlik z OVB.

 

01 - Modified: 2022-03-29 14:09:20 - Feat.: 0 - Title: Hypotéku si čím skôr zafixujte na 10 a viac rokov 02 - Modified: 2022-03-29 14:05:23 - Feat.: 0 - Title: Sporenie na dôchodok: Kto pravidelne investuje, nemá dôvod na obavy. Všetci ostatní ho majú
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 21:35