StoryEditor

Akadámia (nielen) pre kávových profesionálov

21.08.2014, 11:03

Štýlové kaviarne v poslednom obodobí utešene pribúdajú. Napriek tomu vôbec nie každá dokáže popri zaujímavom interéri ponúknuť aj to, na čo ju predurčuje už samotný názov  – kvatinú a profesionálne pripravenú kávu. Zmeniť nelichotivý stav slovenskej kávovej kultúry sa podujala Academy of Coffee.

Káva sa rodí v rukách ľudí, ktorí ju pripravujú. Samozrejme, dôležité sú všetky časti jej vzniku - odroda, pestovanie, praženie… Vo väčšine prípadov jej však finálnu podobu a najmä chuť dávajú práve baristi alebo barmani kaviarne. Ak nájdete nejakého, kto ju dokáže pripraviť správne, máte skutočne šťastný deň. Pre väčšinu z nich totiž príprava kávy znamená len rutinné stlačenie tlačidla na kávovare. Ak ste milovníkom kávy a nebodaj by ste sa spýtali nejakú otázku o jej príprave alebo pôvode, s veľkou pravdepodobnosťou bude vašou odpoveďou prekvapený pohľad alebo prevrátenie očí. Zmeniť nelichotivý stav slovenskej kávovej kultúry chce prvá slovenská akadémia kávy - Academy of Coffee.

Príbeh akadémie

Nelichotivú situáciu si najlepšie uvedomujú tí, ktorým svet kávy a kávovníkového zrna natoľko učaroval, že mu zasvätilili celý život. Jedným z nich je Oldřich Holiš, ktorý stojí za vznikom akadémie. Káve sa venuje už od roku 1996, vlastní viacero medzinárodných certifikátov a okrem degustačného a technického porotcu v medzinárodných súťažiach je hlavne kávovým nadšencom najhrubšieho zrna. Zlomovým momentom bolo stretnutie so  Steffenom Schwarzom, majiteľom nemeckého vzdelávacieho strediska Coffee Consulate, ktoré sa rozvíja po celom svete - vo Švajčiarsku, v Mexicu, Malajzii, Brazílii, Belgicku, v Poľsku, Nemecku atď. Po mnohých rokovaniach a školeniach získal O. Holiš súhlas otvoriť ako partner Coffee Consulate školiace centrum pre Českú a Slovenskú republiku. Akadémia však nevznikla zo dňa na deň, hodiny a hodiny na nej tvrdo pracovalo mnoho priaznivcov všetkých vekových skupín. Výsledok však stojí za to - školiace centrum v Seredi nadobudlo reálne rozmery.

 

 

Prvoradé je vzdelanie

Kvalitné vzdelanie a vedomosti sú znakom profesionála, a to platí v každom povolaní. Mnohí baristi a barmani by vám aj radi niečo o káve povedali, odkiaľ by sa to však mali sami dozvedieť? Hotelové školy v tomto smere neposkytujú dostatočné informácie. Okrem toho, správna príprava kávy vyžaduje aj uplatnenie vedomostí v praxi. Hádzať všetkých do jedného vreca by bolo nesprávne, svetlých výnimiek však tiež nie je veľa, pretože možností na dodatočné vzdelávanie je na Slovensku minimum. Práve túto medzeru zapĺňa Academy of Coffee, ktorej cieľom nie je iba školiť a vyučovať, ale v spolupráci so školami podporovať mladé talenty, prednášať či pomôcť sociálne slabším vrstvám baristov. Jej filozofiu najlepšie vystihuje motto O. Holiša: „Cieľom je rásť, nie získať.“

Odbornosť nadovšetko

Krstnými otcami akadémie sa stali priatelia O. Holiša a veľké mená sveta kávy. Jedným z nich je Edgard Bressani, riaditeľ veľkej kávovníkovej farmy a bývalý prezident Brazílskej asociácie kávy. Tým druhým je osobnosť bližšia našim končinám - Jozef Augustín, ktorý napísal odbornú knihu Povídaní o kávě. Keďže Academy of Coffee funguje na báze partnerstva s Coffee Consulate, má prístup k odborným svetovým novinkám a informáciám zo sveta kávy, ako aj k materiálom a k iným zaujímavostiam na úrovni výskumu a praxe renomovanej inštitúcie. Okrem toho si necháva pestovať kávovníkové zrno špeciálnou metódou. Všetci partneri akadémie majú možnosť navštíviť farmy v Indii, Brazílii alebo v Mexiku a študovať tam napríklad reálny život farmárov.

Na ceste do Brazílie

Nie každý však môže navštíviť kávovníkovú farmu niekde v Latinskej Amerike, a preto sa Academy of Coffee na čele s Oldřichom Holišom rozhodla priniesť trochu Brazílie k nám. „Odchádzam do Brazílie, vlastne po prvýkrát v živote. Moja cesta má dva rozmery, dotknúť sa problematiky farmárov a spracovania kávy, ako aj pripraviť družbu pre našich baristov a, samozrejme, tým brazílskym ukázať našu krásnu krajinu,“ približuje svoj zámer O. Holiš. Už onedlho sa teda medzi študijné materiály zaradí napríklad aj autentický dokument o pestovaní a príprave kávy z Brazílie.

RASTER

Priestor pre každého

Akadémia má ambíciu stať sa „kávovým Facebookom“, a teda spájať všetkých nadšencov tohto jedinečného nápoja. Poctivo a čestne. Káve a akadémii sa venuje celá rodina Oldřicha Holiša. „Nezáleží na tom, či ste už profesionál alebo ešte začiatočník, stačí mať záujem o kávu. Naučíte sa tu všetko, čo potrebujete na výkon svojho povolania. Do výbavy akadémie totiž patria kompletné školiace materiály od botaniky až po zariadenie kaviarne. Môžete však pričuchnúť aj k alchýmii praženia, alebo si namiešať vlastnú kávovú zmes,“ vysvetľuje O. Holiš. Základných kurzových variácii je celkovo 11, na každú však nadväzujú nadstavbové štúdiá. Kompletnú ponuku nájdete na webovej stránke www.academyofcoffee.sk

 

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 04:38