StoryEditor

Podľa europoslankyne sme občanmi druhej kategórie!

15.11.2016, 23:00
Hoci od nášho vstupu do EÚ uplynulo viac ako 10 rokov, k Slovákom sa stále kvalitné produkty určené pre západné trhy nedostanú

Čím ďalej tým viac vo východnej Európe silnie odpor voči politike veľkých nadnárodných korporácií, ktoré na východné trhy dodávajú menej kvalitné potraviny či drogériu. „Začali sa tomu venovať Chorváti, pridali sa Češi. Je najvyšší čas, aby sa aj Slováci zaoberali tým, prečo do východnej Európy putujú, ako to dokazujú závery prešetrovania Európskej komisie, menej kvalitné pracie prášky, či potraviny,“  uvádza odborník na ochranu spotrebiteľov, právnik JUDr. Stanislav Irsák.

Európska komisia nedávno prešetrovala, či je zloženie niektorých produktov skutočne odlišné v závislosti od krajiny, do ktorej sú dovážané. Potvrdilo sa to, čo mnohí predpokladali, že na východné trhy sú dodávané horšie výrobky. Následný postoj komisie k zisteniu, že dostávame horšiu kvalitu za rovnakú cenu, však zarazil všetkých. Tá v minulých dňoch zverejnila správu, zo záverov ktorej vyplýva, že takéto konanie zahraničných firiem je v poriadku, ak informáciu o zložení uvádzajú na obale produktov.

Postupný odpor tak silnie medzi spotrebiteľskými združeniami z celej východnej Európy

O dvojakom štandarde kvality niektorých výrobkov píšu už aj chorvátske a české médiá. Témou sa začali zaoberať aj ich europoslankyne. Chorvátska europoslankyňa Biljana Borzanová začala s "výskumom kvality zdanlivo rovnakých výrobkov na trhoch starých a nových členských štátov EÚ" v spolupráci s chorvátskym úradom potravín. Češi takýto prieskum už vyhodnotili a ukázal, že viac ako polovica z testovaných potravinárskych výrobkov v porovnaní s nemeckým trhom, mala nižšiu kvalitu a bola drahšia.
Borzanová sa pre spravodajský portál jutarnji.hr vyjadrila, že nechcú iba poukázať na existenciu rozdielov, ale dopracovať sa k legislatívnym zmenám. Musíme bojovať, nielen hovoriť. Nechceme byť občanmi druhej kategórie,“ vysvetlila. „Rozšírenie únie na východ sa konalo pred desiatimi rokmi. A len nedávno, v rámci Stratégie pre jednotný trh, ktorá bola prijatá, sa uznáva rozdiel v kvalite produktov pre západné a východné trhy,“ dodala.

Slováci začali byť nároční na kvalitu, chodia nakupovať buď do Rakúska, alebo využívajú eshopy

Už aj pre Slovákov platí, že si radi za kvalitu priplatia. Svoje víkendy veľakrát trávia v rakúskych prihraničných nákupných centrách. „Preplnené parkoviská rakúskych nákupných prihraničných centier sú už len potvrdením zistení Európskej komisie o tom, že pracie prášky v Rakúsku majú iné zloženie ako u nás na Slovensku,“ uvádza majiteľ eshopu drogerka.sk Michal Hošták. Obyvatelia západného Slovenska možnosť nakupovať v Rakúsku využívajú vo veľkom. Nakupujú prevažne potraviny, čistiace prostriedky a drogériu. „Vieme, že možnosť nakúpiť si kvalitnejšie výrobky chcú mať aj ľudia z východného a stredného Slovenska. Práve pre nich vznikajú takéto alternatívy. Dva roky dozadu bol ešte online trh s drogériou slabý. Dnes už Slováci začínajú využívať aj tieto služby,“ dodáva M. Hošták. „Dnes si pripadáme, ako jedni z prvých, ktorí sa rozhodli proti nespravodlivej nekvalite bojovať. Rakúsky tovar vozíme zákazníkom domov po celom Slovensku.“

Nekvalita nás oberá o peniaze

Pracie prášky či aviváže, ktoré majú nižšiu koncentráciu aktívnych látok, oberajú Slovákov o peniaze hneď dvakrát. Nielenže je ich cena vysoká vzhľadom na kvalitu, ale navyše ich zákazník aj rýchlejšie minie. Na to, aby sme dosiahli rovnaký efekt čistoty ako pri koncentrovanejších produktoch, musíme použiť viac prášku či aviváže. Jej účinky navyše dokázateľne vyprchajú skôr. „Slováci si zaslúžia rovnaké podmienky, aké má zvyšok Európy. Je hanba, že 27 rokov po revolúcii sme ešte stále vnímaní ako tí, ktorí si kvalitu nezaslúžia. Výhovorky zahraničných spoločností o tom, že máme špecifické chute či potreby sú smiešne,“ dodáva Michal Hošták. Európska komisia sa od problému dištancuje, táto téma však ostáva otvorená. Ďalší krok je tak zrejme práve na spotrebiteľoch, ktorí by mali ukázať, že s aktuálnym nastavením systému nesúhlasia.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. máj 2024 03:51