StoryEditor

Packeta spustila pilotný projekt doručovania zásielok elektrickými bicyklami

31.05.2022, 00:00

Doručovateľská spoločnosť Packeta spúšťa novú formu doručovania zásielok. K výdajným miestam, Z-Boxom a kuriérom pribudla možnosť doručenia pomocou elektrických bicyklov.

Packeta, popredná česká logisticko-technologická firma patriaca do skupiny Packeta Group, spustila v súlade so svojou stratégiou udržateľnosti pilotný projekt doručovania zásielok pomocou elektrických bicyklov. Testovacia prevádzka bude zatiaľ prebiehať v okolí výdajného miesta Packety neďaleko obchodného centra VIVO! Hostivař v Prahe. „Našim cieľom je priniesť doručovanie elektro bicyklami v dohľadnej dobe aj na Slovensku a rozšíriť tak možnosti ekologického doručovania zásielok,“ konštatuje Alexander Jančo, výkonný riaditeľ Packeta na Slovensku.

image
Packeta

Cyklokuriér denne doručí približne 70 zásielok a precestuje s nulovými emisiami približne 80 kilometrov. Analýzy ukazujú, že za rok by na tejto trase jeden automobil na spaľovací motor vypustil do ovzdušia približne 2 6000 kilogramov CO2. Pilotná fáza projektu je naplánovaná na najbližších 3 -5 mesiacov. Elektrický bicykel dodala česká firma Cargio industries, veľkosť úložného priestoru je 380 litrov a zmestí sa doň približne 50  štandardných zásielok.

„Spustenie doručovania zásielok pomocou elektrických bicyklov je súčasťou našej stratégie udržateľného podnikania. Tá zahrňuje rozsiahly popis našich plánov a záväzkov od využívania alternatívnych zdrojov energie, nakladania s odpadom, bezpečnosťou na pracovisku až po aktivity v oblasti spoločenskej zodpovednosti. V tomto roku napríklad plánujeme dokončiť analýzu uhlíkovej stopy v rámci celej skupiny Packeta a taktiež naštartujeme unikátny projekt v oblasti využitia vodíku,“ konštatuje Simona Kijonková, zakladateľka a CEO holdingu Packeta.

image
Packeta

Vodíkové auto

Celá Packeta sa témami udržateľnosti dlhodobo zaoberá. Cieľom spoločnosti je zabezpečovať doručovanie tovaru dlhodobo udržateľným spôsobom. Heslom Packety je „Aj keď sme červení, myslíme zeleno.“ Veľkú budúcnosť vidí Packeta vo vodíku a v jeho využití. Preto aktuálne  analyzuje vybudovanie vlastnej čerpacej stanice, plánuje taktiež využiť rozsiahle plochy svojich dep k umiestneniu fotovoltaiky. Hlavnou výhodou vodíka sú predovšetkým technické parametre, kedy auto na vodík dokáže prejsť určenú vzdialenosť a súčasne je vodič schopný auto natankovať podobne ako benzín alebo naftu za niekoľko minút a opäť pokračovať v jazde. Auto tak nie je obmedzované nabíjaním ako v prípade batérií. Autá tak nemusia byť niekoľko hodín mimo prevádzky kvôli nutnému dobíjaniu. Prvé vodíkové auto plánuje Packeta začať testovať v prvej polovici tohto roku.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 06:08