www.unsplash.com
StoryEditor

Fiesta sezónneho ovocia a zeleniny je v plnom prúde, pridajte sa a ušetrite

12.09.2022, 13:23

Letné mesiace, to je čas dovoleniek, oddychu, výletov, ale aj čas úrody ovocia a zeleniny, ktoré práve v týchto mesiacoch dozrievajú. Či už je to sladký a šťavnatý vodný melón, na slnku dozreté paradajky, alebo tekvice všetkých tvarov a veľkostí –⁠ spôsobov na ich prípravu, alebo skladovanie je nekonečné množstvo. Nákupom ovocia a zeleniny v období, keď sú v sezóne a navyše v akcii dokážu niektoré domácnosti ušetriť aj stovky eur ročne.

Už naše babičky a prababičky konzervovali potraviny v domácich podmienkach. Zaváraním, mrazením, alebo inými metódami spracovania sa dá životnosť ovocia a zeleniny predĺžiť aj na niekoľko rokov. Navyše, máte záruku, že cez zimu budete mať k dispozícii zdravý zdroj vitamínov a minerálov, potrebných pre udržanie si zdravej imunity počas chladnejších mesiacov. 

Nemáte záhradu? Nevadí, je tu Kaufino

Tí, ktorí majú svoju vlastnú záhradu veľmi dobre poznajú rok čo rok sa opakujúci rytmus letných mesiacov: náročná práca v záhrade a následné zaváranie a konzervovanie. Ale ak nemáte vlastnú záhradu, nezúfajte. Ceny ovocia a zeleniny niekedy klesnú natoľko, že je výhodnejšie ich kúpiť v supermarkete, ako vypestovať doma. 

Pre tých, čo chcú mať o akciách a zľavách prehľad je tu web Kaufino.com –⁠ portál, na ktorom nájdete všetky akčné letáky na jednom mieste. Nájdete tu napríklad aj leták Tesco, ktorý častokrát ponúka zľavy práve na sezónne ovocie a zeleninu. Tesco leták online si môžete otvoriť aj vo svojom smartfóne a „listovať” ho možno práve počas nakupovania.

Kaufino je užitočný a prehľadný nástroj, vďaka ktorému si váš budúci nákup naplánujete za pár minút. Akčné letáky sa nachádzajú prehľadne zoradené vedľa seba hneď na úvodnej strane.

S webom Kaufino máte náskok –⁠ akčné letáky obľúbených obchodných reťazcov sú tu dostupné niekedy aj s niekoľko dňovým predstihom. Dozviete sa tak medzi prvými, čo bude ponúkať Billa leták budúci týždeň

A ak napríklad Tesco leták, alebo Billa leták ponúka sezónnu zeleninu a ovocie, dozviete sa o tom vopred a viete si tak naplánovať víkendové zaváranie. 

Zaváranie, mrazenie, nakladanie – ako potravinám predĺžiť životnosť

Spôsobov, ako predĺžiť životnosť sezónneho ovocia a zeleniny je viacero a nemusí to byť nutne len zaváranie. Inšpirujte sa, zapojte fantáziu a vyskúšajte niektoré z nich. Predtým ale nezabudnite skontrolovať, čo ponúkajú letáky online, aby ste vedeli, aké ovocie, alebo zelenina sa momentálne najviac oplatí spracovať. Možno práve na stránkach Billa akčného letáku nájdete to, čo potrebujete. 

Zaváranie, alebo sterilizácia

Sterilizácia, alebo zaváranie je v domácnostiach najčastejšie využívaný spôsob konzervácie potravín. Ovocie a zelenina sa dá sterilizovať rôznymi postupmi a pre každý druh ovocia, alebo zeleniny je vhodnejšia iná metóda konzervácie. Ovocie, alebo zeleninu rovnomerne rozložíme do pohárov a zalejeme roztokom cukru, soli, alebo octu a nepriedušne uzavrieme. Potom poháre vložíme do vriaceho vodného, alebo parného kúpeľa. Parný kúpeľ je vhodnejší pre chúlostivé druhy ovocia ako sú napríklad jahody a maliny. Tie cez leto ponúkajú mnohé akčné letáky

Sterilizácia mimo nádoby je predhrievanie, alebo varenie ovocia a zeleniny v hrnci, prípadne aj s nálevom. Horúcu tekutinu následne nalejeme do pohárov a hneď uzavrieme viečkom. 

Zahusťovanie

Technikou zahusťovania sa pripravujú a konzervujú džemy, lekváre, pretlaky, alebo napríklad aj paradajkový kečup. Zo zeleninovej, alebo ovocnej hmoty odparujeme vodu dlhším varením a za stáleho miešania. Teplotou sa hmota sterilizuje a zabraňuje tak premnoženiu mikroorgnizmov. Akčné letáky a medzi nimi aj Billa leták online ponúkajú ovocie za výhodné ceny a to predovšetkým v letných mesiacoch. 

Sušenie

Sušenie je zrejme najstarší, najjednoduchší a najlacnejší spôsob konzervácie potravín. Sušiť môžeme prirodzene na slnku, počas teplých slnečných dní, alebo aj v trúbe a na to určených sušiarňach. Ovocie a zeleninu pred sušením dobre umyjeme a skladujeme vo vzdušných uzatvorených nádobách. Usušiť si takto môžeme napríklad paradajky s bylinkami. 

Mrazenie

Mrazenie potravín nie je žiadna veda a zamraziť sa dá v podstate čokoľvek. Treba ale dohliadnuť na to, aby bola v mrazničke stála teplota a aby sa po rozmrazení potraviny znovu nezamrazovali. 

Konzervovanie pridaním soli, cukru, alebo octu

Cukor je veľmi dobrým konzervačným prostriedkom, pretože v potravine presýtenej cukrom sa nemôžu rozvíjať mikroorganizmy. To platí pre lekvár, ovocné sirupy, pretlaky a džemy. 

Často používanou konzervačnou látkou je tiež soľ. Do soli nakladáme napríklad huby, cesnak, a ďalšiu zeleninu. Soľ musí byť čistá, biela, suchá a hlavne bez zápachu. Zeleninu môžeme tiež na kratší čas zakonzervovať pomocou slaného nálevu. Vytvoríme si tak chrumkavú pochúťku, ktorá si zachováva vysoké množstvo vitamínu C.

Vyhľadávaným konzervačným prostriedkom je aj ocot. Avšak pri použití octu ako jedinej prísady sú takto skladované potraviny pomerne nestále a vydržia len obmedzený čas.

Pripravte si zásobu zdravého a výživného jedla na zimné mesiace a ušetríte. Akčné letáky Kaufino vám v tom s radosťou pomôžu. 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 19:34