StoryEditor

Starostlivosť o vlasovú pokožku a zdravie vlasov u mužov: Na čo nezabúdať?

22.03.2023, 00:00

Pravidelná a správna starostlivosť o vlasy je dôležitá nielen pre ženy, ale aj pre mužov. Pánske vlasy sú síce spravidla krátke a pravidelne podstrihované, čo zamedzuje ich štiepeniu, no mnohokrát sú vystavené rôznym stylingovým produktom a vysokej teplote, ktorá ich ničí. Na čo všetko by ste teda mali pri starostlivosti o svoje vlasy a pokožku myslieť?

Produkty, ktoré vám nesmú chýbať

Ešte predtým, ako sa pustíte do starostlivosti o svoje vlasy, by ste sa mali presvedčiť o tom, že doma máte všetky potrebné produkty. K tým, ktoré vám nesmú chýbať, sa radia:

  • Šampón – vyberajte ho podľa typu vlasov. Pri umývaní to s ním nepreháňajte, aby sa vám ťažko nevymýval a nespôsoboval tvorbu lupín.
  • Kondicionér – používať by ste ho mali po každom umývaní. Uzatvára štruktúru vlasu a zabezpečuje jeho kvalitu a zdravie.
  • Balzam alebo maska – skvelé produkty na dodatočnú starostlivosť. Vhodné sú pre mužov, ktorí majú dlhší aj kratší pánsky strih.
  • Vlasové tonikum – vlasy regeneruje od korienkov a dokáže podporiť krvný obeh. S jeho používaním to nepreháňajte. Ideálne je aplikovať ho do pokožky raz za týždeň.

Správna starostlivosť o vlasy

Spôsob starostlivosti sa odvíja najmä od vášho typu vlasov:

  • Normálne vlasy – ak máte vlasy, ktoré sa príliš nemastia a nemajú žiadne iné problémy, ponuka prípravkov je takmer neobmedzená. Najlepšou voľbou sú šampóny a kondicionéry pre normálne vlasy, ktoré nájdete v každom obchode.
  • Slabé a jemné vlasy – pre takýto typ vlasov je nutné zabezpečiť dostatočnú hydratáciu. Okrem šampónu a kondicionéru nezabudnite na hydratačnú masku, olej alebo balzam.
  • Mastné vlasy – vyberte si vlasovú kozmetiku, ktorá bojuje proti zvýšenej tvorbe kožného mazu. Ďalej ešte dbajte na správne vypláchnutie šampónu a používanie skôr vlažnej vody. Ak by sa vlasy mastili príliš, navštívte kaderníctvo, kde nájdete odborníkov, ktorí veľmi rýchlo zistia, kde je problém a ako proti nemu bojovať.
  • Nepoddajné vlasy – na začiatok je dôležité, aby ste zašli do kaderníctva, kde vám profesionálny kaderník ostrihá vlasy tak, aby sa ľahko udržiavali. Následne si spolu s kvalitným šampónom a kondicionérom vyberte aj vhodné stylingové produkty ako gél či pomádu. Po umytí si vlasy nechajte vysušiť prirodzene. Fén by mohol styling skomplikovať.
image
Unsplash.com

Správna starostlivosť o vlasovú pokožku

Okrem vlasov musíte myslieť aj na pokožku hlavy. Pri umývaní si vždy spravte masáž, ktorá ju prekrví a podporí rast vlasov. V prípade citlivej pokožky je ideálne používať jemnejší šampón, ktorým sa vyhnete jej podráždeniu, svrbeniu a páleniu.

Pokožku hlavy neustále sledujte. Ak by ste si všimli, že je začervenaná alebo sa na nej tvorí príliš veľa lupín, objednajte sa do kaderníctva Bratislava či salónov v iných mestách vo vašom okolí. Kožné problémy, ako je napríklad seboroická dermatitída, by ste mali liečiť hneď v začiatkoch, pretože môžu viesť k vypadávaniu vlasov.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 15:07