StoryEditor

Ktoré spoločnosti patria medzi najlepšie riadené firmy na Slovensku?

29.03.2023, 00:00

Program Slovakia Best Managed Companies, ktorého garantom je Deloitte na Slovensku, oceňuje popredné súkromne vlastnené a riadené spoločnosti a zároveň podporuje rozvoj podnikania. Podľa skúseností poradenskej firmy najúspešnejšie riadené spoločnosti od priemeru odlišuje najmä to, že majú jasne definovanú stratégiu, venujú pozornosť analýze finančných výsledkov, zameriavajú sa na produktivitu a inovácie a zároveň dbajú na svoju firemnú kultúru. Vďaka tomu patria na trhu k špičke a sú výnimočne výkonné.

Program, ktorý bol založený v roku 1993 v Kanade, sa opiera o globálnu metodiku Deloitte a ocenenie sa v súčasnosti udeľuje vo viac ako 45 krajinách sveta vrátane Slovenska, Česka, Rakúska a Maďarska. Jeho cieľom je vytvoriť platformu podporujúcu medzinárodnú spoluprácu a zdieľanie skúseností popredných súkromne vlastnených firiem a vďaka odbornej pomoci zabezpečiť úspech spoločností aj v budúcnosti. Počas rozvojového workshopu firma prejde detailnou analýzou svojho podnikania, ktorá je zameraná na strategické a prevádzkové aspekty. Spoločnosť na základe tzv. „best practices“ identifikuje oblasti, v ktorých má priestor na zlepšenie, a získa nezávislé porovnanie s najlepšími firmami na trhu. Predstavitelia vrcholového manažmentu sa zároveň v rámci networkingových podujatí stretnú s ďalšími lídrami najlepšie riadených spoločností.

image
Deloitte

Aký prínos má pre firmy získanie ocenenia Slovakia Best Managed Companies? „Certifikát je potvrdením, že spoločnosť je nielen dobre riadená, ale že má perspektívu do budúcnosti a je spoločensky zodpovedná. Je to ocenenie majiteľov, vedenia a zamestnancov za ich prácu a úspech. Som presvedčený, že certifikát pomôže firmám zvýšiť aj ich reputáciu na trhu. Ocenenie vysiela pozitívny signál pre verejnosť a funguje ako garancia pre obchodných partnerov spoločnosti. Zároveň pozitívne ovplyvňuje aj snahu o získavanie a udržiavanie talentovaných zamestnancov, ktorým firma aj takýmto spôsobom ukazuje, že sa riadi jasnými princípmi a že to so svojou stratégiou myslí vážne,“ uviedol v rozhovore Patrik Ferko, líder Deloitte Private a programu Slovakia Best Managed Companies.

V decembri minulého roka boli prvýkrát ocenené slovenské spoločnosti reprezentujúce najvyššie štandardy kvality a výkonnosti. Nezávislá porota zložená zo zástupcov reprezentujúcich bankový sektor (Citi Commercial Bank), podnikanie (Asseco Solutions), zamestnávateľskú organizáciu (Republiková únia zamestnávateľov), univerzitné školstvo (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Technická univerzita v Košiciach) a médiá (MAFRA Slovakia) ocenila šesť firiem.

image
Deloitte

Titul Slovakia Best Managed Companies 2022 získali spoločnosti AGEL SK, súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v strednej Európe; firma DYNAMIK HOLDING, ktorá zastrešuje komplexnú prípravu, development a generálnu dodávku stavieb; I.D.C. Holding, najväčší výrobca cukroviniek a trvanlivého pečiva na Slovensku; spoločnosť KOSIT, ktorá sa venuje zberu, odvozu a energetickému využitiu odpadov, ako aj letnej a zimnej údržbe infraštruktúry; Ryba Žilina, najväčší výrobca rybacích a lahôdkových šalátov na Slovensku; firma Sygic, ktorá vyvinula navigačný softvér do smartfónov, tabletov, automobilov.

V rámci programu Best Managed Companies sa úspešnosť a efektivita firiem hodnotia na základe štyroch pilierov. Ktoré kritériá by spoločnosti mali spĺňať, aby patrili k najlepšie riadeným firmám? Najlepšie riadené firmy používajú pri tvorbe svojej stratégie formálnu metodiku, majú jasne stanovené ciele, smerovanie aj víziu a nezabúdajú napríklad ani na včasné plánovanie nástupníctva. Na základe kľúčových ukazovateľov prispôsobených zameraniu firmy sledujú svoje výsledky a dbajú aj na ich analýzu. Procesy vo firme sú efektívne, udržiava sa zdravý výkaz ziskov a strát a samozrejmosťou sú aj fungujúce kontrolné mechanizmy. Nevyhnutná je taktiež podpora kreatívneho a novátorského myslenia, pretože na rozdiel od konkurencie skrátka musia uvažovať inak, aby naplno rozvíjali svoj potenciál. Najlepšie riadené spoločnosti zároveň nezabúdajú na dôležitosť silnej firemnej a tímovej kultúry,“ uviedol v rozhovore Martin Chlebec, riaditeľ na oddelení daňového poradenstva Deloitte na Slovensku a kouč programu Slovakia Best Managed Companies.

Program Slovakia Best Managed Companies je určený pre súkromne vlastnené spoločnosti, ktoré sú riadené zo Slovenska, minimálne 50 % vlastnia slovenskí alebo českí podnikatelia, na trhu fungujú aspoň 3 roky, majú minimálne 15 zamestnancov na plný úväzok a dosahujú ročné výnosy minimálne vo výške 10 mil. eur. Prihlasovanie do aktuálneho ročníka programu už bolo spustené a v Deloitte veria, že tento rok sa do programu zaregistrujú aj ďalšie slovenské súkromné firmy, ktoré chcú verejnosti vyslať jasný signál, že patria medzi najlepšie riadené spoločnosti.

image
Deloitte

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
14. apríl 2024 09:30