Ground Picture/Shutterstock.com
StoryEditor

Dermokozmetika proti starnutiu – aké zložky zvoliť, aby sme spomalili proces starnutia pleti?

29.04.2023, 00:00

Starnutie pokožky sa týka každého z nás. Objavuje sa vekom. Od 25. roka ľudský organizmus začína postupne starnúť. Tempo starnutia závisí od množstva faktorov, napr. genetických, hormonálnych alebo vonkajších. Bunky postupne spomaľujú svoju biologickú aktivitu a časom strácajú svoju regeneračnú schopnosť. Starnutie kože človeka je pomalý a prirodzený proces, pri ktorom dochádza k postupnému zániku kolagénových a elastínových vláken, ktoré sa stávajú pevnými a nerovnomerne rozloženými.

Postupom času sa procesy starnutia týkajú celého organizmu, vrátane pokožky. Vplývajú na elasticitu kože, ktorá sa znižuje. Vznikajú vrásky, zvyšuje sa riziko tvorby pigmentových škvŕn. Tvár pokrývajú drobné a hlbšie vrásky. Zníženie pružnosti pokožky vplýva na jej pevnosť. Netreba zabúdať na to, že ide o prirodzený proces, ktorý sa týka každého z nás. Existuje však množstvo spôsobov, vďaka ktorým môžeme efektívne bojovať proti starnutiu pokožky alebo aspoň – obmedziť jeho dôsledky. Ak chceme predísť tak výrazným zmenám, netreba zabúdať na prevenciu.

Zastaviť čas? Je to možné

Proces starnutia pokožky ovplyvňujú naše každodenné rituály. Obrovský vplyv na stav pokožky má pravidelné ošetrovanie a starostlivosť o ňu a tiež zdravá a vyvážená strava. Pri procese spomaľovania starnutia pleti hrajú významnú úlohu dermokozmetické prípravky a najmä aktívne zložky, ktoré sú v nich obsiahnuté. Ak pokožke doprajeme pravidelný prísun výživných látok, významným spôsobom spomalíme proces starnutia a dosiahneme dokonca jej omladnutie. Podmienkou je systematická starostlivosť o jej kondíciu. Netreba však zabúdať na to, že každá pokožka je iná a má preto špecifické nároky. Pri výbere kozmetiky sa preto nezameriavame len na obsah aktívnych zložiek, dôležitý je aj samotný nositeľ (lipozómy a nano-častice).

Vitamíny nie sú všetko

Mimoriadne dôležitou zložkou dermokozmetiky sú hydroxylové kyseliny používané ako exfoliačné zložky. Zvyšujú zároveň obsah zvlhčujúcich látok v pokožke. Ich pôsobenie spočíva v stimulácii obnovy kolagénových vláken a v zlepšovaní kvality elastínu, vďaka čomu je možné dosiahnuť efekt omladenia pokožky a zmiernenia prejavov starnutia vyvolaných najmä vonkajšími faktormi.

Pri výbere kozmetiky treba zohľadniť aj obsah vitamínu E, ktorý bráni oxidácii epidermálnych lipidov, vďaka čomu chráni pokožku pred nadmerným odparovaním vlhkosti. Veľmi dôležitý je aj vitamín A známy aj pod názvom retinol. Má výrazné antioxidačné účinky. Stimuluje obnovu buniek indukovaním systézy kolagénu. Zároveň chráni pokožku pred predčasným starnutím spôsobeným UV žiarením.

V poslednom období sa veľkej obľube teší kyselina hyalurónová. Nie bez dôvodu. Pôsobí ako protilátka pre suchú pokožku, ktorá je náchylná na infekcie a poškodenia. Kyselina hyalurónová pôsobí ako ochranná bariéra, zabezpečuje potrebnú hydratáciu, keďže je zvlhčovadlom, teda látkou, ktorá viaže vlhkosť v pokožke. Často sa používa pri vypĺňaní vrások. Čistá kyselina hyalurónová dokáže vyhladiť jemné vrásky a nedokonalosti pleti.

Významnou anti-age zložkou je aj koenzým Q10. Redukuje vrásky a odporúča sa najmä pre očné okolie. Dermokozmetické prípravky, ktoré si vyberáme s cieľom prevencie proti starnutiu pokožky, by mali obsahovať aj UV filtre. Práve slnečné žiarenie totiž vo významnej miere prispieva k starnutiu pokožky.

Súčasne s používaním anti-age prípravkov je vhodné vyskúšať aj doplnkové zákroky kozmetológie a estetickej medicíny zvolené pre daný typ pleti. Odborníci vždy volia príslušnú terapiu v závislosti od stavu pokožky a veku klienta. Prevencia proti starnutiu spočíva vo využívaní moderných technológií a zabezpečení správnej domácej starostlivosti spojenej so zdravým životným štýlom a racionálnou výživou.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 03:28