StoryEditor

Tráviť čas v prírode je dôležité a s vhodnými aktivitami aj jednoduché

13.06.2023, 00:00

Snažíte sa dať do poriadku? Potrebujete odbúrať stres, ktorý spôsobuje postupné poškodenie a zlyhávanie viacerých orgánov vášho tela? Ste unavený a nedarí sa vám doplniť potrebné hladiny energie na fungovanie v práci a doma? Hľadanie najjednoduchšej cesty, často s následkami, v podobe voľne predajných liekov a výživových doplnkov nie je vždy jediné riešenie. Naopak, veľmi jednoduchým spôsobom zlepšenia vášho fyzického aj psychického stavu môže byť príroda a váš pobyt v nej.

Už niekoľko minút v prirodzenom prostredí človeku dáva dobrý pocit a robí ho šťastnejším. Aj podľa odborníkov a mnohých výskumov a štúdií je kontakt s prírodou pre telo aj myseľ terapeutický. A ak navyše takýto pobyt v exteriéri spojíte s originálnymi činnosťami, bude to pre vás aj príjemná zábava. Poďme sa ale o tom spoločne presvedčiť.

Výhody, ktoré vám pravidelný kontakt s prírodou prinesie

Ak ste sa s rodinou alebo priateľmi odreagovali pri spoločnej hre v modernej laser aréne, je na čase ísť von. Dlhodobý pobyt v uzavretých priestoroch bez prirodzeného denného svetla našej fyzickej ani psychickej kondícií veľmi neprospieva.

Naopak, podľa výskumov, už niekoľko minút pobytu vo voľnej prírode dokáže zbaviť naše telo rôznych sezónnych neduhov, dodať nám viac energie a vitality. Za pár minút a bez užívania synteticky vyrobených výživových doplnkov je možné kontaktom s prírodou posilniť aj vašu imunitu, zlepšiť náladu a (vďaka slnečnému žiareniu) odstrániť úzkosť či stres.

Stačí si nájsť, ideálne každý deň, čas na prechádzku alebo výlet na dvoch kolesách v pohodlnom oblečení na motorku a okrem zlepšenia vášho aktuálneho stavu, spoznávaním krásneho okolia zabudnete aj na úzkosť, depresie či stres.

image
Vaceslav Romanov/Adobe.com

Dodá viac pohody a odbúra stres

Sedieť 7 hodín za pracovným stolom dáva nášmu telu poriadne zabrať a ani iné profesie nie sú k zdravotnému stavu a psychickej kondičke tela príliš zhovievavé a ohľaduplné. Kvalitná káva pre hotely vás síce povzbudí a opojí vaše chuťové poháriky, ide však o krátkodobé a nie úplne ideálne riešenie. Najhoršie na tom je, že vzniknuté svalové napätie sa vplyvom náročných podmienok v práci následne odráža v neduhoch, ktoré nás dennodenne sužujú. A pritom na zmiernenie týchto a iných nepríjemných stavov stačí viac kontaktu s prírodou.

Podľa jednej štúdie vykonanej Univerzitou v Essexe sa dokonca zistilo, že fyzická aktivita v prírode pomohla znížiť depresiu ľudí až v 70 percentách prípadov a pozitívne účinky na psychofyzickú pohodu sa prejavili už po piatich minútach chôdze.

Vymeňte preto exotiku za nádherné a „uzdravujúce“ prostredie čistej prírody a v kombinácii s pohodlným ubytovaním v Tatrách si môžete na dovolenke oddýchnuť a zároveň zlepšiť svoj aktuálny zdravotný stav.

Naplánujte si v takomto prostredí výlety a túry. Praktizovať v prírode a v každom veku môžete aj treking, cyklistiku, beh a dlhé prechádzky. Len „obyčajná“ chôdza vo voľnej prírode tonizuje pokožku, stimuluje krvný obeh, trénuje srdce, posilňuje imunitný systém a priaznivo ovplyvňuje metabolizmus.

image
Alena Ozerova/Adobe.com

Pocítite význam slnečného žiarenia

Pár mesiacov dozadu sa pobyt na čerstvom vzduchu odporúčal ako terapia, pri ktorej si naše telo dopĺňalo potrebné hladiny vitamínu D. Pandémie a iné ochorenia tela by však nemali byť jediným dôvodom, prečo sa presvedčiť o pozitívnom vplyve slnečného žiarenia na telo.

Vďaka outdoorovým aktivitám na slnku sa znovu (aj keď je zamračené) aktivuje metabolizmus a do obehu sa dostávajú endorfíny. Výsledkom je skutočná vlna pohody prúdiaca z tela do mysle.

Je potvrdené, že slnečné svetlo stimuluje produkciu vitamínu D a predstavuje pre človeka zásobu vzácnej energie, s ktorou dokáže bojovať proti stresu a úzkosti, osteoporóze a chronickej únave. Ak vám preto nutná oprava ABS v aute taktne naznačuje, že by ste mali na svoju prepravu z času na čas použiť aj vlastné nohy, určite to urobte. V prírode je vyššia koncentrácia záporných iónov, ktoré pôsobia na naše telo tak, že zlepšujú náladu a energiu.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
29. apríl 2024 02:28