Mgr. Pavla Horáková, vedúca farmaceutka online poradne MojaLekáreň.skMojaLekáreň.sk
StoryEditor

MojaLekáreň.sk: Nosíte lieky so sebou? Dodržujte tieto zásady

13.06.2024, 00:00

Lieky, ktoré pri sebe bežne nosíme „pre všetky prípady“, môžu v teplom počasí spôsobiť skôr problémy ako úľavu. Napríklad lieky na bolesť hlavy, alergie, alebo zapálené oči totiž nemusia byť tepelne stabilné, a tak hrozí v horúcom počasí zníženie ich účinku a nepoužiteľnosť. „Vonkajšia teplota nad 30 stupňov je pre lieky riziková. Pokiaľ sú tejto teplote vystavené, neodporúčam ich užívať. Ani tie v sypkých formách,“ zdôrazňuje Mgr. Pavla Horáková z online poradne prvej a najväčšej lekárne na slovenskom internete MojaLekáreň.sk. Pred nadchádzajúcim letom varuje pred obvyklou praxou nosiť lieky dlhodobo v kabelke/taške, alebo ich nechávať v aute pre rýchlu pomoc pri nečakaných problémoch. Odporúča venovať takýmto liekom pozornosť a starostlivosť. Mierne a krátkodobé zvýšenie vonkajšej teploty síce nebýva pri niektorých druhoch liekov podľa farmaceutky problém, ale nechať ich v rozpálenom aute, alebo na slnku určite neodporúča. Liek môže vysoká teplota znehodnotiť. Hrozí najmä riziko zníženého účinku lieku a rozvoj nežiaducich účinkov. Takýto liek je pri užití aj záťažou pre telo.

Papierové krabičky nevyhadzujte

Zvlášť v lete je na mieste vizuálna kontrola lieku. Prvým signálom je zmena konzistencie, farby alebo zápach. Také zreteľné zmeny ale obvykle nastanú len pri určitých typoch liekov. Pri mastiach, krémoch a sirupoch si často znehodnotenie nemusíme všimnúť, pretože ich degradácia prebieha na molekulárnej úrovni, ktorá sa nedá pozorovať okom.  Pôsobenie tepla je obzvlášť problematické pri mastiach, kedy sa mení konzistencia, používané tuky zožlknú a môžu nielen ovplyvniť účinok, ale spôsobiť aj vyrážku na koži a prípadne kontamináciu. Preto je dôležité zásady správneho uchovávania liekov dôsledne dodržiavať. Potrebu nosiť lieky neustále pri sebe majú hlavne ľudia trpiaci migrénou, alergiami, žalúdočnými ťažkosťami a rôznymi inými zdravotnými problémami. Mgr. Horáková v tomto prípade jednoznačne odporúča: „Ak potrebujete mať lieky v horúčave pri sebe, tak je lepšie uložiť ich do tašky či kabelky v pôvodnom blistri či fľaštičke a ešte v papierovej krabičke, dať ich do tieňa. Pri liekoch, ktoré vyžadujú skladovanie v chladničke, je nutné použiť špeciálne obaly, ktoré dokážu zaistiť nízku teplotu skladovania. Problematická je vždy vysoká a dlhodobá zmena teploty - dlhšie ako 1-2 dni a viac ako 30-35 °C. Jednoznačne ale odporúčam nenechávať lieky v aute, radšej si ich vziať do obchodu, na výlet so sebou. V taške budú vždy v nižšej teplote ako v rozpálenom aute.” Pri lete lietadlom môže byť liek vystavený ďalšiemu extrému, chladu. Preto aj v batožine je dôležité mať lieky v obale, ktorý im zaistí stabilné teplotné prostredie. Aj v tomto prípade je papierová krabička výhodou.

image

Mgr. Pavla Horáková, vedúca farmaceutka online poradne MojaLekáreň.sk

MojaLekáreň.sk

Aktívna látka nehrá rolu, forma lieku áno

Zákazníci MojaLekáreň.sk sa v online poradni odborníkov často pýtajú, či pri prenose liekov v lete hrá úlohu ich zloženie, teda aktívna látka. „V termostabilite lieku nehrá rolu aktívna látka, ale jeho forma. Problémy môžu nastať u mäkkých kapsúl s tekutým obsahom (napríklad Ibalgin rapid, Nurofen rapid, lecitíny), kedy môže vysoká teplota spôsobiť zmäknutie a presiaknutie kapsúl, ich zlepenie k sebe. Také kapsuly, pokiaľ je obsah presiaknutý, už nie je vhodné konzumovať,” hovorí Mgr. Horáková. Tablety a rozpustné lieky síce mierne zvýšené vonkajšie teploty neohrozia, aj u nich je ale ochrana pred teplom nutná

O MojaLekáreň.sk: MojaLekáreň je lekáreň na slovenskom internete, s 25 ročnou skúsenosťou v lekárenskom poradenstve, vďaka českej sestre Lékárna.cz. V oblasti starostlivosti o zdravie poradíme, nech ste kdekoľvek a v akejkoľvek situácii, aby ste sa cítili dobre. Máme bohatú ponuku produktov pre zdravie a krásu celej rodiny, vrátane domácich miláčikov. Každá objednávka je pre nás príležitosťou vylepšovať našu ponuku a služby. „Na konci všetkých našich aktivít vždy musí byť šťastný klient, či už ním je pacient, zákazník alebo zamestnanec,“ zdôrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladateľ a majiteľ spoločnosti Pears Health Cyber, ktorá MojaLekáreň.sk prevádzkuje.

image
MojaLekáreň.sk
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. jún 2024 19:32