StoryEditor

Ako vznikajú kávové zmesi: Tajomstvo dokonalého blendu

14.02.2025, 00:00

Počuli ste už pojem “blend”? Toto anglické slovo sa v súvislosti s nápojmi, najmä s kávou, čajom, whisky či vínom, používa veľmi často. Preložené do slovenčiny, ”blend” znamená zmes. Dobrý blender je pritom tak trochu alchymista, a tak trochu umelec. Zmiešavanie si vyžaduje znalosti o surovinách, ale aj cit pre chuť, vôňu a farbu.

Čo je kávový blend?

Kávový blend je zmes rôznych druhov kávových zŕn, ktoré sú starostlivo kombinované s cieľom dosiahnuť vyváženú chuť, arómu a telo nápoja. Najčastejšie sa miešajú odrody Arabica a Robusta, napríklad blend 80:20, ktorý vďaka Robuste získava vyššiu intenzitu, silu a korenisté tóny. Zmes však nemusí obsahovať obe odrody – môže pozostávať aj zo 100% Arabiky alebo 100% Robusty. V tomto prípade ide o kombináciu kávových zŕn pochádzajúcich z rôznych krajín či regiónov (fariem).  

Dôvody, prečo vznikajú kávové zmesi

Veľké komerčné pražiarne často využívajú miešanie káv ako stratégiu na zníženie nákladov. Kombináciou lacnejších a drahších zŕn môžu ponúknuť cenovo dostupnejšiu kávu. O kvalitu pritom nemusíte mať obavy – ak sú kávové zrná použité v zmesi vysokej kvality, potom bude kvalitná aj samotná zmes. Do veľkej miery sa blenduje aj preto, že ľudia si jednoducho zvykli na chuť Robusty a tieto zmesi zrnkovej kávy im chutia.

Pre remeselné pražiarne kávy však toto nie sú hlavné impulzy. Ich cieľom je vytvoriť jedinečný chuťový profil, a práve tu začína skutočné umenie miešania káv – v schopnosti objaviť a spojiť výnimočné vlastnosti dvoch alebo viacerých druhov káv, ktoré spolu dokonale fungujú (nie všetky kávy sa totiž k sebe hodia, bez ohľadu na ich kvalitu).

Ako nájsť tú správnu zmes?

Praženie a miešanie kávy je umenie, ktoré si vyžaduje prax a cit pre chuť. Skúsený pražiar vie, ako kombinovať rôzne druhy káv, aby vytvoril jedinečnú zmes. Teoretické vedomosti sú dôležité, no pražiar sa učí najmä praxou – skúšaním rôznych kombinácií káv a ochutnávaním výsledku nájde tú správnu zmes.

Najobľúbenejšie blendy od ReadyAfter

Pri miešaní káv ide v podstate o prístup pokus-omyl. Takto nejako vznikla aj výberová kávová zmes Moonlight (100% Arabica), a to už na prvý pokus – káva ocenená 1 hviezdou na prestížnej súťaži Great Taste Awards za rok 2019 a zároveň najpredávanejšia káva z ponuky ReadyAfter.

Ide o blend viacerých arabík, ktorý prináša sladkú chuť s výraznou dochuťou čučoriedok. Zmes je určená najmä na espresso, ale aj cappuccino, kde krásne doplní sladkastú chuť mlieka.

image
vlastné/ReadyAfter.sk

Chuťovo je niekde medzi ďalšími dvoma obľúbenými blendmi – tmavším Sunsetom s chuťovým profilom horkej čokolády, orechov a tabakového listu (pravá horká káva určená na prípravu espressa) a bledším, ovocným Sunriseom. Oba blendy sú v pomere 80% Arabica a 20% Robusta.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
06. december 2025 10:54