Dreamstime
StoryEditor

Kačacie špeciality na sviatočný stôl: Recepty, ktoré zanechajú dojem

02.04.2025, 00:00

Sviatočné chvíle si zaslúžia niečo výnimočné – niečo, čo rozvonia kuchyňu, poteší oči a očarí chuťové poháriky. A práve kačacie mäso je tým pravým spestrením slávnostného menu. Svojou výraznou chuťou, jemnosťou a rôznorodými možnosťami úpravy sa radí medzi delikatesy, ktoré dokážu zo všedného obeda alebo večere urobiť gastronomický zážitok. Kačacie prsia, stehno aj pečeň možno pripraviť na množstvo spôsobov – od elegantných a moderných až po tradičné, rokmi overené recepty.

V tomto článku vám predstavíme tri jedlá, ktoré vyniknú na každom sviatočnom stole. Štýlové predjedlo nesmie chýbať, preto servírujte na úvod niečo prekvapivé – kačacia pečeň s jablkom a portským vínom, jemne karamelizovaná a podávaná ako delikatesa očarí hostí. Vyskúšajte tiež šťavnaté kačacie prsia s omáčkou z červeného vína, ktoré sú ideálne na slávnostný obed či večeru. Zamilujete si aj konfitované kačacie stehno, pripravené pomalým varením v kačacej masti, ktoré sa rozpadá pod príborom.

Kačacia pečeň s jablkami a portským vínom – predjedlo ako z luxusnej reštaurácie

Ingrediencie:

  1. kačacia pečeň nakrájaná na plátky
  2. 1 jablko (napr. Granny Smith), nakrájané na tenké plátky
  3. 100 ml portského vína
  4. 1 lyžica masla
  5. štipka soli
  6. čerstvo mleté biele korenie

Postup:

  1. Na suchej panvici zľahka opečte plátky kačacej pečene z oboch strán (1–2 minúty), aby zostali vnútri jemne ružové.
  2. Vyberte ich, na tú istú panvicu pridajte maslo a plátky jablka, krátko ich poduste.
  3. Zalejte portským vínom a nechajte zredukovať na hustejšiu, sirupovú konzistenciu.
  4. Vráťte pečeň na panvicu, nechajte prejsť omáčkou.
  5. Podávajte teplé ako predjedlo – ideálne na chrumkavej bagete alebo hrianke.

Kačacie prsia s omáčkou z červeného vína

Ingrediencie:

  1. 2 kačacie prsia (s kožou)
  2. soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  3. 1 lyžička tymianu
  4. 150 ml suchého červeného vína
  5. 1 červená cibuľa (najemno nakrájaná)
  6. 1 lyžica masla
  7. 1 lyžička trstinového cukru
  8. 1 lyžica balzamikového octu

Postup:

  1. Kačacie prsia osušte, narežte kožu do mriežky, osoľte, okoreňte a posypte tymianom.
  2. Na studenú panvicu položte prsia kožou nadol a opekajte na strednom ohni cca 6–8 minút, kým nebude koža zlatistá a chrumkavá.
  3. Otočte a pečte ďalších 4–5 minút. Potom vložte do rúry predhriatej na 180 °C na 8–10 minút. Po upečení nechajte 5 minút odpočívať.
  4. Na tej istej panvici restujte cibuľu, pridajte cukor, keď skaramelizuje, zalejte vínom a balzamikom. Nechajte zredukovať na hustejšiu omáčku, dochuťte maslom.
  5. Kačacie prsia nakrájajte na plátky a podávajte s omáčkou, ideálne s gratinovanými zemiakmi alebo tekvicovým pyré.

Konfitované kačacie stehno

Ingrediencie:

  1. 2 kačacie stehná
  2. 500 g kačacej masti (prípadne kombinácia s bravčovou)
  3. soľ, korenie
  4. 2 strúčiky cesnaku (rozpučené)
  5. vetvičky tymianu a rozmarínu
  6. 2 bobkové listy

Postup:

  1. Stehná nasoľte a okoreňte deň vopred, spolu s bylinkami a cesnakom ich nechajte marinovať v chladničke.
  2. Na druhý deň ich umyte od zvyškov marinády a osušte. Vložte do hrnca, zalejte tekutou masťou tak, aby boli úplne ponorené.
  3. Pomaly varte pri nízkej teplote (90–100 °C) približne 2,5 až 3 hodiny, až kým mäso nebude úplne mäkké a nebude sa oddeľovať od kosti.
  4. Pred podávaním stehná opatrne opečte na panvici kožou nadol, aby boli chrumkavé.
  5. Podávajte napríklad s dusenou červenou kapustou a lokšami.

Kačacie špeciality sú ideálnou voľbou pre každého, kto chce pripraviť výnimočné sviatočné menu s nádychom luxusu. Nech už si vyberiete jemné prsia s vínovou omáčkou, tradičné konfitované stehno alebo netradičnú úpravu pečene, určite zanecháte gurmánsky dojem.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
02. apríl 2025 16:27