StoryEditor

Krátke správy

21.07.2005, 00:00

Česi sa po mesiacoch šetrenia vracajú znova do obchodov a začínajú viac utrácať. Podľa ekonómov im v tom pomáha pokles nezamestnanosti, nízka inflácia a rast miezd. Maloobchodné tržby v Českej republike sa v máji 2005 medziročne zvýšili o 5,2 %, čo bol najvyšší rast od novembra minulého roka. Ľudia tak utrácali oveľa viac ako v apríli, keď tržby obchodníkov vzrástli o 1 %. Vrátane motoristického odvetvia sa tržby v máji medziročne zvýšili o 7,7 %. Rast tržieb opäť výrazne ovplyvnili práve motoristi. Tržby súvisiace s obchodom, opravami a údržbou motorových vozidiel vzrástli o 14,6 %. Za predaj pohonných látok sa tržby zvýšili o 10,6 %. Tržby za potraviny sa zvýšili o 5,1 % a za nepotravinársky tovar o 5,3 %. Záujem spotrebiteľov ovplyvnilo aj akčné znižovanie cien. K vyššiemu rastu tržieb podľa štatistikov prispelo aj to, že tohtoročný máj mal o jeden pracovný deň viac ako vlani. Po očistení o sezónne a kalendárne vplyvy vzrástli celkové tržby v maloobchode medziročne o 4,1 %. (TASR)
Eurozóna by mohla v budúcom roku dosiahnuť 2-percentný hospodársky rast za predpokladu, že sa jej ekonomika bude v 2. polroku 2005 vyvíjať priaznivo. Povedal to európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaquín Almunia pre taliansky denník Il Messaggero. Podľa prognózy Európskej komisie (EK) z jari tohto roka porastie ekonomika eurozóny v roku 2006 o 2,1 %. Ako Almunia povedal pre talianske noviny, na jednej strane pretrváva riziko, že ceny ropy prekročia úroveň, z ktorej vychádza aprílová prognóza. Na druhej strane jestvujú náznaky, že situácia by sa mohla v 2. polroku vyvíjať priaznivo. V tom prípade by eurozóna podľa názoru komisára mohla dosiahnuť v budúcom roku 2-percentný rast. Hospodársky rast 12-člennej zóny sa v tomto roku odhaduje na 1,6 %. (TASR)
Predstavenstvo asociácie Visa Europe vymenovalo nového predsedu. Stal sa ním Jan Lidén zo švédskej banky FöreningsSparbanken, ktorý nahradil na poste predsedu Eduarda Meriga zo španielskej banky Servired. Lidén je členom predstavenstva asociácie Visa Europe od roku 1999. "Asociáciu Visa Europe v súčasnosti spoluvlastnia a riadia európske banky. Dvanásť mesiacov po jej založení a zapísaní do obchodného registra máme silnejšiu pozíciu ako kedykoľvek predtým, čo nám umožňuje maximálne využitie nových možností," dodal Lidén pri hodnotení ročného pôsobenia na trhu. V Európe je vydaných takmer 282 miliónov debetných, kreditných a komerčných kariet Visa. Vo fiškálnom roku končiacom sa marcom 2005 bol zaznamenaný celkový objem transakcií prevyšujúci 1 bilión eur, čo predstavuje 39,156 bilióna Sk. Asociácia Visa je jedným zo svetových lídrov na trhu platobných kariet s celkovým počtom viac ako 1,2 miliardy kariet. Karty Visa prijímajú obchodníci vo viac ako 150 krajinách sveta. (TASR)
Európska komisia (EK) odporučila, aby Portugalsko dostalo čas do konca roka 2008 na zníženie deficitu svojho rozpočtu pod limit stanovený Európskou úniou na 3 % hrubého domáceho produktu. Odporúčanie, ktoré majú schváliť ministri financií členských krajín EÚ v októbri, urobila európska exekutíva, vychádzajúc z Paktu stability a rast EÚ. Podľa predpokladov sa rozpočtový deficit Portugalska vyšplhá v tomto roku na 6,2 % HDP z 2,9 % v roku 2004, čím viac ako dvakrát prekročí 3-percentné maximum. Marcovou reformou paktu dostali štáty únie, ktoré porušujú rozpočtové pravidlá, viac času na to, aby si dali verejné financie do poriadku. Podľa pôvodných zásad mali len rok na zredukovanie schodku. Odporúčanie komisie je v súlade s vlastným úsporným programom Portugalska. Na jeho základe Lisabon zvyšuje daň z pridanej hodnoty, spotrebné dane a zmrazuje niektoré výdavky. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. jún 2024 19:36