StoryEditor

Bez certifikátov do sveta nechoďte

04.10.2006, 00:00
Chcete ísť študovať alebo pracovať do zahraničia, alebo máte ambíciu uchádzať sa o zamestnanie v nadnárodnej spoločnosti? Zvyknite si. Nevyhnutnou súčasťou vášho života sa chtiac či nechtiac stanú jazykové skúšky a certifikáty potvrdzujúce úroveň vašich jazykových znalostí.
Chcete ísť študovať alebo pracovať do zahraničia, alebo máte ambíciu uchádzať sa o zamestnanie v nadnárodnej spoločnosti? Zvyknite si. Nevyhnutnou súčasťou vášho života sa chtiac či nechtiac stanú jazykové skúšky a certifikáty potvrdzujúce úroveň vašich jazykových znalostí. Počty vydaných jazykových certifikátov za rok iba na Slovensku už možno rátať na tisíce. Iba British Council ročne vydá okolo 1 500 jazykových certifikátov, Goetheho inštitút v Bratislave tristo až tristo päťdesiat. Ďalší študenti za získaním certifikátu cestujú do zahraničia. Okrem angličtiny a nemčiny sa vydávajú certifikáty aj pre francúzštinu a iné svetové jazyky. Nadobudnutie medzinárodných certifikátov prospieva zahraničnej mobilite, či už pri štúdiu alebo v zamestnávaní. Tento rok k zvýšeniu mobility prispieva aj ministerstvo školstva, ktoré sa rozhodlo zaplatiť časť nákladov na certifikáty uznávané vo svete najúspešnejším maturantom. Registrácia na medzinárodne uznávané skúšky sa totiž spája aj s niekoľkotisícovými poplatkami.
Orientovať sa v množstve ponúk však nie je až také zložité. Sprehľadniť ich pomáha takzvaný Spoločný európsky referenčný rámec pre jazyky (Common European Framework - CEF). Ten nie je ničím iným, ako stupnicou jednotlivých vedomostných úrovní, z ktorých sa vychádza pri hodnotení dosiahnutého stupňa ovládania cudzieho jazyka a na jednotlivé úrovne potom možno plynulo nadväzovať.
Pri výbere samotného certifikátu je alfou a omegou úspechu ujasniť si okrem toho, čo viem, aj to, čo od seba očakávam, akú úroveň jazykových znalostí odo mňa očakávajú konkrétne inštitúcie a akým spôsobom to môžem preukázať. Za prípravou na skúšky sa dá vycestovať do zahraničia, prihlásiť sa na jazykovú školu alebo absolvovať kurzy priamo v organizácii, ktorá medzinárodné skúšky zabezpečuje.

Užitočné stránky:
www.britishcouncil.sk
www.cambridge-ESOL.org
www.ielts.org
www.toefl.org
www.toeic.com
www.modernaskola.sk
www.www.goethe.de/bratislava
01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viac ako šesť percent exportu Slovenska 02 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Metódy zvyšovania výkonnosti 03 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lacnejšia doprava
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:25