StoryEditor

Ďalší nesystémový zákon

20.12.2005, 23:00

Novelu zákona o odpadoch, ktorú riaditeľ Recyklačného fondu Ivan Zuzula obhajoval, a to obzvlášť zavádzajúcim spôsobom, pokladáme za nesystémovú. Novela ukladá výrobcom a dovozcom elektrozariadení duplicitnú platobnú povinnosť voči Recyklačnému fondu, a to napriek skutočnosti, že títo majú na rozdiel od väčšiny výrobcov a dovozcov iných výrobkov zákonom uloženú vecnú a finančnú povinnosť za 100-percentné nakladanie s odpadom vzniknutým z týchto zariadení hocikedy v budúcnosti a výrobcovia, na výrobky ktorých sa vzťahujú povinné limity zberu, majú ešte i povinnosť vyrovnať sa s "historickým odpadom", ktorý tu ostal po firmách, ktoré dnes už neexistujú. Ako jediné a najlepšie riešenie by bolo zrušenie sektora elektrických a elektronických zariadení Recyklačného fondu, alebo fondu ako takého, lebo po zavedení adresnej, transparentnej a 100-percentnej zodpovednosti výrobcov a dovozcov za odpad z elektrických a elektronických zaradení stratil akékoľvek svoje opodstatnenie a jeho ďalšia existencia je len zbytočnou záťažou pre podnikateľov a občanov, ktorí by po zavedení dotknutej novely na túto inštitúciu nedobrovoľne prispievali v podstatne zvýšených cenách spotrebnej elektroniky a ďalších elektrozariadení.
Neexistencia príslušného sektora na Recyklačnom fonde či fondu ako takého, sa nijako nedotkne environmentálnych cieľov, ktoré sa plnia a musia plniť aj bez jeho existencie. Dotkne sa však peňaženiek spotrebiteľov, ktorí z nich po zrušení Recyklačného fondu nebudú musieť vyťahovať zbytočne a neefektívne svoje peniaze.

ADAT -- Asociácia dovozcov audiovizuálnej techniky Slovenskej republiky ako dobrovoľné profesijné združenie výrobcov a dovozcov spotrebnej elektroniky bola založená v roku 1994.
Je dôležitým partnerom pre odborné posúdenie a konzultácie v komodite spotrebnej elektroniky.
ADAT je 50-percentným akcionárom akciovej spoločnosti Slovak Electronic Waste Agency, a. s. (SEWA, a. s.), ktorá v súlade so zákonom o odpadoch prevádzkuje kolektívny systém nakladania s elektroodpadom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 03:19