StoryEditor

Oleje a tuky -- vyberte si zdravo!

07.06.2005, 00:00

Už dávno neplatí, že tukom sa musíme striktne vyhnúť. Nie všetky sú rovnaké, preto diétologovia a odborníci na zdravé stravovanie odporúčajú len niektoré. Aké tuky uprednostniť, v akom množstve a kedy? Viete, po čom by ste mali v obchodoch siahnuť a čo radšej nechať tak?

Primerané množstvo tuku je významnou zložkou stravy. Poskytuje energiu (dvakrát viac ako bielkoviny a sacharidy), v tuku rozpustné vitamíny (vitamíny A, D, E a K) a esenciálne mastné kyseliny (linolovú a alfa-linolénovú), teda zložky, ktoré si organizmus nevie vyprodukovať.
Každý tuk obsahuje nasýtené aj nenasýtené mastné kyseliny. Niekedy sa však označujú ako nasýtené či nenasýtené podľa podielu prítomných mastných kyselín. Napríklad maslo sa zvykne označovať ako nasýtený tuk, pretože je v ňom viac nasýtených mastných kyselín ako nenasýtených, zatiaľ čo rastlinné oleje sa väčšinou označujú ako nenasýtené, pretože je v nich viac mono- alebo polynenasýtených mastných kyselín.

Maslo a smotana
sú potraviny v zásade zložené z tukov. Ich dávkovanie je jednoduché. Na jednu porciu cestovín alebo ryže stačí kávová lyžička masla. Na prípravu jedla pre dve osoby by mala stačiť jedna polievková lyžica smotany. Ak chceme zachovať správne dávkovanie, musíme byť zdržanliví. Maslo si doprajte na krajci chleba, ktorý zjete na desiatu, smotanu používajte najmä pri varení.

Oleje
Pri príprave jedál by sme mali uprednostniť olivový olej, ktorý obsahuje mastné nenasýtené kyseliny a je jedným z pilierov v novej pyramíde zdravých potravín. Na organizmus pôsobí vyslovene pozitívne. Domácou alternatívou olivového oleja je olej repkový. Vzhľadom na našu tradičnú kuchyňu je práve jeho využitie oveľa širšie. Repkový olej je čistý, bezprímesový, má príjemnú neutrálnu chuť, ktorá neprerazí chuť pripravovaného jedla. Preto ho môžeme použiť nielen na prípravu šalátov (podobne ako olivový), ale aj na pečenie či vyprážanie. V neposlednom rade je výhodou repkového oleja jeho cena. Špičkou na domácom trhu repkových olejov je Raciol. Jeho kvalitu potvrdilo aj prestížne ocenenie Slovak gold.
Podzemnicový (arašidový) a slnečnicový olej obsahuje značné množstvo nasýtených kyselín, preto dávkujeme oveľa opatrnejšie. Oleje sú kaloricky výdatné, používame ich teda uvážlivo.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 00:34