StoryEditor

Susedské spory sa týkajú aj osočovania

19.11.2021, 14:05
Ľudské spolunažívanie so sebou nesie mnohé strasti. A býva častým zdrojom konfliktov medzi osobami žijúcimi v blízkosti jeden druhého. Kameňom úrazu býva najmä neohľaduplnosť alebo uzurpácia vlastníckeho práva. Experti radia, kedy je vhodné osloviť mediátora a kedy sa už treba obrátiť na súd.

Odpovedá Veronika Regendová, mediátorka z Mestského úradu v Šali

1. Občiansky zákonník

Kde si človek môže podrobnejšie naštudovať o týchto konfliktoch?

V Občianskom zákonníku, konkrétne paragraf 127 sú taxatívne vymenované situácie, ktoré sa priamo dotýkajú susedských sporov, hovorí aj o tom, aké majú susedia voči sebe povinnosti a zodpovednosť.

2. Riešenie nezhody

Kedy je najlepšie osloviť mediátora v prípade susedského sporu?

Podľa mojich skúseností je najlepšie osloviť mediátora hneď v začiatkoch vzniku sporu, respektíve v počiatočnom štádiu nedorozumenia. Konflikt medzi susedmi nie je príliš veľký a je ochota a snaha spor riešiť. V neskorších štádiách, keď spor medzi susedmi narástol do väčších, hlbších rozmerov, je riešenie situácie už náročnejšie. Pretože neskôr dochádza k strate záujmu spor riešiť. Susedia sú potom v pozícii, keď tomu druhému už neveria a vzniká medzi nimi vzájomná nedôvera.

3. Charakter sporu

Aké konflikty je ideálne riešiť pomocou mediátora?

Ak si to premietneme len na susedské spory, v tomto smere vzniká priestor pre riešenie takmer všetkých druhov nedorozumení. Veľmi častým konfliktom, ktorý narúša dobré susedské spolunažívanie, zvykne byť fajčenie, napríklad v spoločných priestoroch, na balkóne, lodžii, pivnici a podobne. Nasleduje tiež hluk ako hlasná hudba alebo nahlas pustený televízor, buchotanie, dupotanie a tak ďalej. Okrem toho to môže byť obťažovanie prachom, napríklad prášením z okna alebo balkóna, rozličným smradom či tienením. V domoch ide často o poľnohospodárske zvieratá, nevhodne vysadené alebo ohrozujúce či tieniace stromy a kríky.

4. Frekvencia návštev

Chodia za vami ľudia v súvislosti s týmito spormi často?

Áno, chodia za mnou ľudia s takýmito typmi konfliktov. Obzvlášť často a pravidelne sa so susedským sporom zastavia ľudia u mňa v Mediačnej poradni, ktorú vediem na Mestskom úrade v Šali. Z vyššie uvedených susedských sporov som počas svojej praxe riešila už každý jeden prípad, od hlučných, fajčiacich susedov, až po holuby na streche, nevhodne umiestnené domáce zvieratá a ohrozujúce stromy.

5. Domy či byty

Viac ľudia bývajúci v rodinných domoch alebo v bytovkách?

S...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-11-29 11:43:37 - Feat.: - Title: Otázky a odpovede: Podlžnosti po zosnulej rodine prijať nemusíte 02 - Modified: 2021-11-22 09:26:09 - Feat.: - Title: Prerastajú vám konáre stromu od suseda? Môžete ich odstrániť, ale v správnom ročnom období 03 - Modified: 2021-08-02 08:29:58 - Feat.: - Title: Mediátor radí: čo robiť v prípade, že dedíte dlhy 04 - Modified: 2018-04-23 21:15:54 - Feat.: - Title: Susedské zvady riešia viaceré orgány
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:07