StoryEditor

Francúzska vláda ďalej privatizuje

05.06.2006, 00:00

Francúzsky štát pokračuje v privatizácii štátnych podnikov. V polovici tohto mesiaca na burzu vstúpi aj prevádzkovateľ najväčších parížskych letísk, spoločnosť Aéroports de Paris (ADP). Medzi jej akcionárov patrí napríklad aj letisko Charlesa de Gaulla a letisko Orly. Podľa ministerstva financií si francúzska vláda od tohto kroku sľubuje výnos vo výške 617 -- 800 miliónov eur. Celkove teda objem tejto operácie dosiahne hodnotu 1,2 -- 1,4 miliardy eur , čo by bol pravdepodobne tohtoročný francúzsky burzový rekord. Ponuka pre inštitucionálnych investorov znie 42 -- 48,50 eura za akciu, kým súkromní investori dostanú zľavu jedno euro. Obchodovanie s akciami sa začne 16. júna.
Riaditeľ podniku ADP Pierre Graff vstup na burzu odôvodnil tým, že je nutné ďalej zvýšiť kapacitu parížskych letísk, čo bez ďalšieho kapitálu nie je možné. Do roku 2010 by vzdušnými prístavmi v správe ADP malo ročne prechádzať až sto miliónov pasažierov. To je asi o pätinu viac ako v súčasnosti. Investície dosiahnu 2,7 miliardy eur. ADP spravuje takisto menšie parížske letisko Le Bourget a desať ďalších oblastných letísk.
Všetko nasvedčuje tomu, že v tejto oblasti dochádza k celoeurópskemu pohybu. Hlavnými konkurentmi francúzskej firmy sú nemecký Fraport (Frankfurt nad Mohanom) a BAA (British Airport Authority) v Londýne. S ich akciami sa už na burze obchoduje. O uvedenú britskú firmu pritom v poslednom čase prejavil záujem španielsky stavebný koncern Ferrovial. Nepriateľské prevzatie za 14,2 miliardy eur však Briti odmietli. Všetky letiská sa rozhodli mohutne investovať, aby si udržali konkurenčnú schopnosť.
Aj po privatizácii si francúzska vláda ponechá asi 70 percent akcií ADP. Príjmy z predaja majú znížiť štátny dlh. Na burzu už vlani vstúpili energetické kolosy EDF i GDF a vláda už oznámila, že sa vzdá štátneho podielu aj v priemyselnom koncerne Alstom. (hn/gaf)

Kto ešte plánuje vstup na burzu
Názov podniku Termín Odvetvie Objem emisie
Endor v pol. júna elektronika neznámy
Biofrontera do konca júna výroba liekov neznámy
Driver & Bengsch do konca júna finančné služby asi 40 mil. eur
Klöckner & Co. do konca júna obchod s oceľou asi 500 mil. eur
Navigon do konca júna počítačové programy neznámy
Holding OVB do konca júna finančné služby neznámy
Vivacon German
Properties do konca júna nehnuteľnosti neznámy
Wacker Construction do konca júna stavebné strojárstvo 200 -- 250 mil. eur

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 23:00