StoryEditor

Desať a dvadsaťhalierniky si odložíme už len na pamiatku

21.12.2003, 23:00
S koncom kalendárneho roka sa skončí aj platnosť najmenších mincí v našich peňaženkách

Banková rada Národnej banky Slovenska v polovici novembra tohto roku schválila vyhlášku o ukončení platnosti mincí v nominálnej hodnote 10 halierov a 20 halierov. Ich platnosť sa skončí 31. decembra tohto roku.
Od 1. januára až do konca budúceho roka bude možné všetky mince s uvedenými nominálnymi hodnotami bezodplatne vymieňať tak v Národnej banke Slovenska, ako aj v bankách a pobočkách zahraničných bánk. Od 1. januára 2005 až do konca roka 2008 bude desať- a dvadsaťhalierové mince vymieňať už len Národná banka Slovenska. Po tomto termíne ich výmena nebude možná.
Počas uvedeného obdobia bude desať- a dvadsaťhalierové mince možné vymieňať v pokladniciach Národnej banky Slovenska a v pokladniciach bánk a pobočiek zahraničných bánk v hotovosti alebo vložením na účet vedený v Národnej banke Slovenska, prípadne v príslušnej banke alebo v pobočke zahraničnej banky. V hotovosti sa budú vymieňať mince, ktorých úhrnná suma nominálnych hodnôt je deliteľná číslom 50 bez zvyšku. Pri vložení mincí na účet sa úhrnná suma nominálnych hodnôt pripíše na účet v plnej výške.

Slovenská pošta až do 5. januára
Desať a dvadsaťhalierniky, ktoré stratia platnosť ku koncu roka, budú pošty prijímať do 5. januára 2004. Platobné doklady prijaté do 31. decembra 2003 a končiace halierovými hodnotami, bude Slovenská pošta vyplácať ešte aj v januári a vo februári. Viacerí používatelia poštových služieb, napríklad Slovenské telekomunikácie, Orange Slovensko a ďalší nedokážu totiž vyhotoviť za december 2003 platobné doklady, ktoré budú uhrádzané v januári 2004, zaokrúhlené na sumu mincí platných od 1. januára 2004.

Zaokrúhľovanie cien
Parlament schválil zároveň aj zákon o cenách, ktorý rieši zaokrúhľovanie cien po zrušení mincí v nominálnej hodnote 10 a 20 halierov. Zaokrúhľovať sa bude matematicky nahor aj nadol na najbližších 50 halierov alebo celú korunu.
Napríklad, ak bude výsledná hodnota nákupu 155,10 koruny, zákazník zaplatí len 155 Sk. V prípade, že nakúpi za 155,30 Sk, naúčtujú mu 155,50 Sk. Pri sume 155,60 Sk zákazník zaplatí 155,50 Sk, a ak bude výsledná hodnota nákupu 155,80 Sk, zaokrúhli sa na rovných 156 Sk.

Päťdesiathaliernik možno až do zavedenia eura
Ak bude rozhodnutie európskych štruktúr o prijatí asociovaných krajín do Európskej menovej únie (EMÚ) v priebehu štyroch až šiestich rokov pozitívne, mohla by podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Mariána Juska minca s nominálnou hodnotou 50 halierov vydržať v obehu až do zavedenia eura. V prípade iného vývoja guvernér nevylúčil, že NBS bude zvažovať aj otázku stiahnutia 50-halierovej mince.
Okrem vysokých nákladov na razbu a spracovanie 10- a 20-halierových mincí, ktoré prevyšujú ich nominálnu hodnotu, bol dôvodom na ich zrušenie aj nízka, len 50-percentnú návratnosť mincí z obehu a tiež nízka hodnota reálnych peňažných zostatkov.

O mince je zrazu záujem
Oznámenie národnej banky o tom, že sa platnosť desať- a dvadsaťhalierových mincí skončí zároveň aj s koncom tohto roka, spôsobilo prudké zvýšenie záujmu o ne. Pred niekoľkými dňami tieto mince takmer nikto nechcel, dnes je situácia iná. V kostoloch Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy sa objavili poháre s nápisom Halier pre charitu. Ide o zbierku najmenších halierových mincí, z ktorej výťažok poputuje Bratislavsko-trnavskej arcidiecéznej charite. Peniaze sa použijú na pomoc ľuďom v núdzi. "Bezcenné" mince začali zbierať aj viaceré materské školy a organizácie zdravotne postihnutých. Všetci si zrejme uvedomili, že koruny sa skladajú z halierov. Haliere tak tesne pred skončením platnosti nečakane získali na cene.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 20:53