StoryEditor

Predaj pôdy je najľahší v rámci obce

24.01.2018, 22:01
Ako predať parcelu pôdy či lesa podľa zákonných pravidiel. Čo sa mení v nájmoch pozemkov a aké lehoty si treba ustrážiť, ak ste náhradným užívateľom poľnohospodárskej pôdy. Informácie sa dozviete v nasledujúcich otázkach a odpovediach.

1. Koniec automatických nájmov
Akú kľúčovú zmenu má priniesť nový zákon do prenajímania poľnohospodárskej pôdy, ktorý začne platiť od mája?
Novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov má umožniť roľníkom v prvom rade ľahší prístup k prenájmom pôdy a zavádza i poriadok do evidencie nájomných vzťahov. Je to dôležitý krok, aby sa zamedzilo špekulantom získavať pôdu na nepoľnohospodárske účely. Najdôležitejšou zmenou je, že sa vypustí doterajšia automatická obnova nájomného vzťahu. Tá totiž spôsobovala problémy obom stranám. Nájomca aj prenajímateľ museli sledovať obdobia trvania nájmov a k ďalšiemu prenajatiu dochádzalo často bez toho, aby o tom vedela zmluvná strana. Okrem iného sa vytvoria aj podmienky pre prístup k pôde mladým a malým poľnohospodárom, pričom sa zásadne nenaruší stabilita podnikateľského prostredia doterajších nájomcov.

2. Pohľad do praxe
Ako v praxi prebiehalo toto automatické predlžovanie nájmov?
Aplikačná prax a neznalosť komplikovaných zákonných procesov najmä zo strany staršej generácie vlastníkov pôdy vyvolávala veľa problémov. Preto organizácie poľnohospodárov, napríklad Vidiecka platforma, považovali za opodstatnené neprolongovať podmienky pôvodných nájomných zmlúv. Zasadila sa za to, aby sa nájomcovi uložila povinnosť informovať vlastníka o ukončení nájmu formou povinnosti, aby predložil návrh novej zmluvy spolu s novým návrhom ceny namiesto pokračovania v pôvodnej zmluve a výške nájomného. V mnohých prípadoch bývalo praxou, že nájomné vzhľadom na automatickú obnovu ostávalo dlhodobo nezmenené.

3. Otázky nad papierovaním
Nebude však nová aplikačná prax administratívne príliš náročná?
Vzhľadom na elektronické systémy, v ktorých sa vedie evidencia nájomných vzťahov veľkých podnikov, nepovažujeme evidenciu nájomných vzťahov a informovanie vlastníkov o blížiacom sa ukončení nájmu formou zaslania návrhu novej nájomnej zmluvy za administratívne náročné ani nákladné. Môže to, naopak, viesť k sprehľadneniu a „vyčisteniu“ užívacích vzťahov.

4. Nárok na platby
Vyrieši zákon aj zádrhy, ktoré nastávali v rámci nájmov pôdy pri uplatňovaní nárokov na priame platby pre farmárov?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-01-05 10:02:45 - Feat.: - Title: Aké druhy parciel sa dajú kúpiť od štátu a platíte aj nejakú daň? Pre HN odpovedá advokát 03 - Modified: 2023-12-24 14:30:00 - Feat.: - Title: Predaj pôdy sa riadi prísnym zákonom. Ako treba postupovať? 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 14:28