StoryEditor

Kozmetika na leto

06.06.2003, 00:00
Opálená pleť je síce krásna, ale priam prahne po vode. Rovnako aj vlasy počas horúceho leta dostávajú zabrať - sú vysušené, končeky sa štiepia, farba už dávno prišla o svoj pôvodný odtieň. A netreba zabúdať ani na nohy. V letných sandálikoch sa síce nepotia, ale stvrdnutá koža na pätách nevyzerá práve najvábnejšie. Na všetky tieto problémy pritom jestvuje ľahká pomoc - kvalitná kozmetika, ktorá dodá pleti vodu, lesk a vitamíny.
KRÉM NA TVÁR
Vaša tvár je počas celého leta vystavená pôsobeniu slnečných lúčov. Ak nemáte kvalitný krém, rýchlo sa bude vysúšať a starnúť. Vrásky sa vám počas dvoch letných mesiacov môžu na tvári prehĺbiť tak, že hneď získate o 2 - 3 rôčky navyše. Kto by to chcel! Preto si nezabudnite hneď na začiatku leta zaobstarať kvalitný krém na tvár, ktorý vyhovuje typu vašej pleti (mastná, suchá, zmiešaná). Mal by byť hydratačný, aby pleti dodal dostatok vlhkosti a v každom prípade by mal obsahovať ochranný faktor UVA/UVB, ktorý pokožku ochráni pred škodlivými slnečnými lúčmi. Okrem toho môže obsahovať koenzým Q10 a potrebné vitamíny, ktoré spomalia proces starnutia.
Nezabúdajte, že počas celého leta sa treba o pleť na tvári poriadne starať. To znamená každý večer ju dôkladne odlíčiť a po čistení osviežiť pleťovou vodou bez alkoholu. Na záver naneste na tvár vhodný nočný krém.
Ak chcete vyzerať mlado, pozornosť venujte najmä pokožke okolo očí, ktorá najrýchlejšie stráca vlhkosť, vysušuje sa a výsledkom sú nepekné vrásky. Keď chcete tomu zabrániť, kúpte si kvalitný očný krém (gél alebo balzam), ktorý budete podľa potreby (každý večer alebo len raz za týždeň) jemnučko vklepávať do pokožky okolo očí. Pamätajte, že tieto partie nemôžete nikdy drhnúť ani príliš silno šúchať prstami.
KRÉM NA OPAĽOVANIE I PO OPAĽOVANÍ
Väčšina z nás už veľmi dobre vie, že na dovolenku sa neodchádza bez krému na opaľovanie (samozrejme, s vysokých ochranným UV filtrom). Málokto si však už do kozmetickej tašky pribalí aj krém po opaľovaní. A to je chyba. Keď sa totiž vrátite z pláže, okamžite zamierite do sprchy a krém na opaľovanie zo seba zmyjete. Navyše, voda a mydlo pokožku vysúšajú rovnako ako slnko, takže keď vyjdete z kúpeľne, bude nepríjemne suchá. Keď sa lepšie prizriete, možno zbadáte aj šupinky, ktoré vytvoria sivastý povlak. To je neklamný znak toho, že vaša pokožka potrebuje vlhkosť. Preto ju nezabúdajte dôkladne nakrémovať
PRVÁ POMOC PRE VLASY
Slaná morská voda a horúce slnko vedia vlasy pekne potrápiť. Sú vysušené, štiepia sa, strácajú lesk i farbu. Ak k tomu prirátame ešte farbenie, natáčanie, kulmovanie, ustavičné gélovanie a lakovanie vlasov, je jasné, že si zaslúžia našu pozornosť.
Väčšina žien si tesne pred odchodom na dovolenku zájde ku kaderníčke a nechá si vlasy ostrihať, nafarbiť, prípadne upraviť trvalou onduláciou. Po dvojtýždňovom pobyte pri mori sa potom nestačia čudovať, ako ich účes "splihol", farba vybledla, vlasy skrepovateli... Preto návštevu kaderníčky odložte až po príchode z dovolenky - vaše vlasy to ocenia oveľa viac.
Ak aj nezájdete do kaderníctva, v každom prípade by ste mali svojim vlasom dopriať výživný balzam, ktorý treba do nich vmasírovať hneď po umytí. Balzam dostanete kúpiť v drogérii alebo si ho môžete pripraviť aj doma - stačí zmiešať vaječný žĺtok, olivový olej a trochu citrónovej šťavy. Vlasy potom zabaľte do igelitovej čiapky, nahriateho uteráka a nechajte pôsobiť aspoň 20 minút. Na záver ich dôkladne opláchnite. Po takejto kúre nebudú vysušené, budú lesklé, ľahko sa dajú rozčesať a získajú krásny vzhľad.
NEZABÚDAJTE NA NOHY
Móda 70. rokov, ktorá sa k nám toto leto vrátila, je neúprosná - sukne sa podstatne skrátili. No keby aj nie, počas dovolenky to už tak býva, že odhalíme aj tie partie, ktoré inak zostávajú skryté. Medzi ne patria aj nohy. Ľahké sandáliky odkryjú naše päty i prsty na nohách, kratučké sukne či plavky zase dajú vyniknúť lýtkam a stehnám. Ale môžete ich pokojne ukázať? Ak máte na pätách stvrdnutú kožu a lýtka pokrývajú nepekné chĺpky, tak určite nie! Preto skôr, kým odhalíte svoje nohy, zájdite si na pedikúru a dajte si do poriadku päty a nechty. Pokojne to môžete urobiť aj doma. Stačí dôkladne nohy vymočiť vo vode s prídavkom kúpeľnej soli a potom ich ošetriť. Nezabudnite ich na záver dôkladne nakrémovať.
Pamätajte, že pekné nohy sú tie, ktoré sú zbavené chĺpkov. Môžete tak urobiť holením pomocou elektrického strojčeka alebo voskom. Ak sa chystáte na dovolenku, skúste vosk. Nohy vám zaručene vydržia hladké 2 až 3 týždne, takže nemusíte so sebou ťahať žiletky či elektrický strojček.
ZBAVTE SA NEPRÍJEMNÉHO PACHU
Potenie a s ním spojený nepríjemný zápach nám v lete dokáže riadne pokaziť náladu. Ako sa mu vyhnúť? Stačí každodenná sprcha a kvalitný antiperspirant. Až potom by mali na rad prichádzať vône. Niet totiž nič horšie, ako pach potu zmiešaný s ťažkým parfumom. Keď už je reč o parfumoch, v lete treba voliť ľahšie vône (ideálne sú napríklad citrusové) a vo všeobecnosti sa odporúča parfumom šetriť alebo ho radšej nahradiť toaletnou vodou.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 07:59