StoryEditor

Chýbajú vám špecialisti v automobilovom priemysle. Skúste si ich požičať

29.05.2018, 00:01
Autor:
vegveg
Problém nedostatku vysoko kvalifikovaných odborníkov sa v automobilovom priemysle už stáva chronickým javom. Ako ich nahradiť?

„Externý inžiniering alebo interim manažment (skúsený pracovník pre manažment firmy) je v zahraničí už desiatky rokov bežne fungujúcim spôsobom využívania odborníkov na dlhšiu alebo kratšiu dobu. V zahraničí je napríklad bežnou praxou, že niektoré firmy majú kvóty na počet externých zamestnancov. Teda ľudí na rôznych úrovniach, ktorí sú vo firme len na ten čas, na ktorý ich firma potrebuje. A pri dynamickom rozvoji automotive priemyslu sa ukazuje, že pri nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily je to aj u nás jediné schodné riešenie,“ vysvetľuje Filip Gergely, generálny riaditeľ GQsytems.

Ako to funguje?
„Expertov na prenájom“ firma využíva v prípade potreby riešenia určitých úloh, ktoré nemožno zabezpečiť z vnútorných zdrojov. Navyše, jeho získanie klasickou cestou a na trvalý pracovný úväzok by firme nepriniesol také rýchle výsledky ako v prípade takzvaného interim manažéra alebo externého inžiniera.

„Automobilky potrebujú častokrát služby vysokokvalifikovaných odborníkov na všetkých úrovniach – priamo v automobilke, na všetkých jej dodávateľských stupňoch; teda u subdodávateľov prvej triedy, aj na úrovni dodávateľov subdodávateľa,“ hovorí Filip Gergely. Freelanceri - experti, ktorí chodia z projektu na projekt, dokážu vďaka svojmu vzdelaniu a skúsenostiam pôsobiť vo všetkých sférach. Od vývoja, výroby, technológií, cez kvalitu, manažment až po logistiku a údržbu.

Vlastnosti špecialistu sú rôznorodé
Experti v automotive nedeklarujú svoju odbornosť len diplomami a certifikátmi, ale najmä skúsenosťou a zrelosťou. Okrem potrebného vzdelania, príslušných jazykových znalostí, osobnostných predpokladov by mali mať najmä dlhoročnú prax a skúsenosti, ktoré sú dnes v automotive nevyhnutné. „Expert má okrem takzvaných mäkkých a tvrdých zručností aj skúsenosti so všeobecnými normami, kvalitou, konkrétnou technológiou, či logistikou. Okrem toho vláda aj špecifické normy a predpisy klienta, ku ktorému prichádza pracovať. A preto že je to často do krízových situácií, musia byť ako ľudia, ktorí prišli robiť zmeny, dvakrát tak dobrí ako interní zamestnanci,“ zdôrazňuje Gergely.

Najžiadanejšie pozície externých inžinierov v oblasti:
1. Kvality
2. Produkcie
3. Logistiky

Najžiadanejšie pozície interim manažérov v oblasti:
1. Top manažmentu
2. Projektového manažmentu
3. Krízového manažmentu

Prínosy a výhody využívania externého inžinieringu :
- vybraného experta netreba zaúčať do výrobných procesov
- okamžitá možnosť hľadania riešení problému skúseným odborníkom
- široká škála nástrojov kvality, ktoré inžinier ovláda
- možnosť vyberať si inžinierov podľa materiálu, s ktorým má daný profesionál skúsenosti
- vhodné jazykové vybavenie daného odborníka
- odbúranie byrokracie so zamestnávaním inžiniera

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 04 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:28