StoryEditor

Nepresné zápisy v katastri má na svedomí aj minulosť

30.05.2018, 00:00
Nepresné, neúplné, duplicitné vlastníctva – to katastru nehnuteľností vyčítajú tí, ktorí narazili na takýto problém. Zápisy o pozemkoch a ich vlastníkoch majú však za sebou určitú históriu. Akú, vysvetľuje právnik Ondrej Halama, odborník na katastrálne právo.


Do roku 1950 boli pozemky a ich vlastníci zapísaní v pozemkových knihách. Boli v nich v tom čase zapísané všetky pozemky a ich vlastníci?
V podstate áno. V pozemkovej knihe neboli iba takzvané neknihované pozemky. Väčšinou išlo o pôdu vo vlastníctve štátu pod cestami a riekami. Vlastník sa nemenil, nemalo význam evidovať ho. Ostatné pozemky a ich vlastníci sa však dôsledne evidovali. Úrady zasielali všetky rozhodnutia na zápis do pozemkovej knihy a vlastníci boli nútení na zápis predložiť každú zmluvu. Ak by ju nedali zapísať, nový vlastník by pôdu nenadobudol. V tom čase totiž na našom území platil takzvaný intabulačný princíp – teda vlastníkom je len ten, kto je na základe zmluvy „intabulovaný“ do evidencie. V 90. rokoch sa kataster k tomuto jednoduchému princípu vrátil, bolo tu však obdobie 40. rokov, keď štát tento princíp zrušil, a následky riešime dodnes.

Ako to bolo s hranicami pozemkov, do akej miery boli záväzné?
Pozemkovoknižné mapy boli rôznej kvality. V tom čase sa s pôdou nakladalo dennodenne, ľudia ju každý deň obrábali. Preto, keď vznikol spor, často mali väčšiu váhu svedectvo osôb, obhliadka terénu a hraničných kameňov. Mapy neboli až také dôležité. Dnes, keď sa ľudia a úrady snažia pozemky po mnohých rokoch zamerať, zostávajú im často len tie staré nepresné mapy. Hranice v teréne obvykle nie sú, pretože ich za socializmu preoralo družstvo, keď obhospodarovalo viacero pozemkov ako jeden celok. Z obdobia pred rokom 1950 existujú aj mapy takzvaného pozemkového katastra, ktorý štát viedol na daňové účely. Tie bývajú o niečo presnejšie.


Po roku 1951 štát obmedzil zápisy súkromného vlastníctva do pozemkových kníh a v roku 1964 po prijatí Občianskeho zákonníka sa zápisy do pozemkových kníh prestali robiť. Čo ich nahradilo?
Problém nastal zrušením intabulačného princípu. Ľudia už neboli nútení zasielať zmluvy na zápis, šetrili na poplatkoch a v evidencii začali vznikať diery. V roku 1964 sa zaviedla takzvaná e...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:09