StoryEditor

Príbeh čitateľky, ktorá (ne)prišla o pozemok

30.05.2018, 00:00
Predstavte si, že si overujete na digitálnej mape katastra, či je pozemok, ktorý vlastníte s viacerými spolumajiteľmi, stále napísaný na vaše mená. Jedného dňa však zistíte, že mená, ktoré tam predtým boli, zrazu nedokážete nájsť. Čo s tým? S takouto otázkou sa na nás obrátila naša čitateľka.

Do neistoty okolo „stratených“ údajov na digitálnej mape katastra sa dostala naša čitateľka, ktorá sa nám ozvala do redakcie (chce zostať v anonymite). Čo sa jej stalo? Zľakla sa, keď nedávno pri overovaní údajov o svojom pozemku na digitálnom katastrálnom portáli zistila, že pri ňom „chýbajú“ mená spolumajiteľov a s nimi aj jej meno. Šlo o parcelu v istom konkrétnom katastrálnom území na západnom Slovensku.

„Spolu s ostatnými spolumajiteľmi sme začali špekulovať, či náhodou v obci medzitým neprebehli pozemkové úpravy a my sme sa o nich nedozvedeli,“ prezrádza naša čitateľka. Skupinka spoluvlastníkov preto zavolala na obecný úrad, no starosta o ničom podobnom nevedel. Pochybnosti ešte zvýšil fakt, že v blízkosti inkriminovanej parcely skúpil pozemky arabský občan. „Čo ak nejakým spôsobom kúpil aj naše podiely na parcele?“ kládla si skupinka otázku.

Vysvetlenie situácie
Situácia sa vysvetlila po tom, ako sa spoluvlastníci skontaktovali s Úradom geodézie, kartografie a katastra. Zistili, že nastal síce malý problém pri digitálnom prenose dát, ale to neznamená, že by sa pôvodné dáta o pozemkoch mohli z katastra nadobro stratiť. Naša čitateľka – po poučení, ako sa pohybovať v elektronickom katastri – „stratené“ údaje našla. Stačilo pár klikov a doklikala sa k svojmu listu vlastníctva s menami všetkých spoluvlastníkov.


Register C a register E
Ak sa vám stane, že v elektronickom katastri nedokážete vyhľadať svoj pozemok alebo sa vám pri ňom nezobrazujú mená vlastníkov tak ako predtým, neľakajte sa.


Najpravdepodobnejšie je, že ste sa nedoklikali k údajom len pre to, že sa v elektronickom katastri neviete pohybovať. Katastrálny portál totiž eviduje jednak parcely registra C (pozemky vyznačené čiernymi obrysmi) a jednak parcely registra E (pozemky vyznačené so zelenými obrysmi). Ak počas vyhľadávania pozemku na registri C nájdete pri parcele heslo „neexistuje záznam“, to ešte neznamená, že (spolu)vlastník parcely nie je známy. V takom prípade si treba prekliknúť na vrstvu registra E a hľadať ďalej v ňom. V registri E sú totiž vyznačené pôvodné pozemnoknižné parcely. Ak si na hociktorú parcelu kliknete v tomto registri, vyskočia na obrazovke meno či mená vlastníkov.

Môže nastať aj situácia, že pozemok skupinky spoluvlastníkov sa v registri C javí ako veľký celok, ktorý nemá vlastníka ani evidenčný záznam. Avšak následne sa v registri E ukáže, že veľký celok sa skladá z malých políčok ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 02 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Láskyplné dohadzovačky: Radosť môže do našich životov priniesť aj náhodné stretnutie 03 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 05 - Modified: 2024-04-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Máte záujem získať parcelu alebo ju darovať? Takýto je postup
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 18:17