StoryEditor

E-kataster ponúka veľa možností

31.05.2018, 00:00
Nielen cez počítač, ale aj s tabletom či mobilom už môžete vyhľadávať údaje o ktoromkoľvek pozemku v elektronickom katastri a zistiť jeho rozlohu, majiteľa či susedov. Ako vyhľadávať, ale aj ďalšie užitočné informácie približujú odborníci Úradu geodézie, kartografie a katastra ako i ďalší experti.

1. Unikátna aplikácia
Ktorý vyhľadávač je najlepšie použiť na vyhľadávanie a overovanie pozemkov?
Od júna 2017 nahradila predchádzajúcu aplikáciu známu ako Mapka výrazne inovatívnejšia aplikácia s názvom Mapový klient ZBGIS s témou Kataster nehnuteľností. Aplikácia rozšírila možnosti Mapky, poskytuje totiž plnohodnotné informácie z geodézie, kartografie a katastra „pod jednou strechou“. Je funkčne zameraná na zobrazovanie a interaktívnu prácu s digitálnymi údajmi katastra, s údajmi ZBGIS (Základná báza údajov pre geografický informačný systém), s údajmi registra adries, s referenčnými geodetickými bodmi, s rastrovými mapami z archívu, ako aj s digitálnym modelom terénu a geografickými názvami. Je to v jednom celku, čo umožňuje získať komplexné informácie o konkrétnom území z hľadiska aktuálnych vlastníckych vzťahov, ale aj z hľadiska topografie.

2. Cieľová skupina
Komu má slúžiť aplikácia s týmto zvláštnym názvom Mapový klient ZBGIS?
Cieľovou skupinou je nielen laická, ale aj odborná verejnosť. Teda všetci, ktorí pracujú s počítačovou aplikáciou, či už z pohodlia domova, alebo v mobilnom zariadení, smartfóne či tablete, bez ohľadu na platformu operačného systému a bez nutnosti inštalovať akékoľvek zásuvné moduly do webového prehliadača. Efektivita vyhľadávania a zobrazovania rôznych druhov údajov sa, naopak, oproti predchádzajúcej Mapke zvýšila. Pritom vďaka intuitívnej a interaktívnej práci s mapovým klientom ZBGIS ostala zachovaná.


3. Otvorené služby
Ako možno využiť aplikáciu Mapový klient ZBGIS pri práci s elektronickými mapami?

Mapový klient ZBGIS je navrhnutý a realizovaný tak, aby ponúkal čo najväčší komfort pri práci s mapou – využíva čo najväčšiu časť mapového okna a moderné prvky dizajnu. Prispôsobuje aj dostupnosť funkcionality podľa témy a obsahu mapy (je to takzvaný task-oriented prístup).

Aplikácia je postavená na otvorených službách a aplikačných rozhraniach, čo umožňuje jej pomerne jednoduché rozširovanie a prispôsobenie požiadavkám nielen z hľadiska funkcionality, ale aj výkonu. Je to platformovo nezávislá aplikácia. Používateľovi postačuje internetové pripojenie v počítači alebo v mobile a internetový prehliadač, napríklad Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Microsoft Edge či Internet Explorer.


4. Ocenenia z domu i zo zahraničia
ZBGIS je náročnejší na ovládanie, treba v ňom klikať viac než pri pôvodnej aplikácii Mapka. Na vyhľadanie rovnakých dát je teraz potrebných viac klikov než predtým. Prečo ste neponechali aj aplikáciu Mapka? ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-01 11:26:43 - Feat.: - Title: Komu patrí Mesiac a ako je to s pozemkami a ťažbou na našej prirodzenej družici? Nové vesmírne preteky znovu otvárajú lunárnu politiku 02 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 03 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 04 - Modified: 2023-05-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako získate späť pôdu, ktorú má v prenájme družstvo a platí vám za ňu málo? Poradia vám odborníci 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 21:38