StoryEditor

Pozemky sú už dôsledne evidované

03.10.2018, 00:00
Agrofirmy a roľníci sú aj naďalej povinní viesť evidenciu o nájomnom. Novinky v prenájme pôdy z dielne ministerstva pôdohospodárstva majú sprehľadniť zmluvy.

Povinnosť nájomcu viesť a uchovávať evidenciu o dohodnutom a zaplatenom nájomnom nie je žiadnou novinkou. Povinnosť platí od účinnosti samotného zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov, teda od 1. januára 2004. „Ide väčšinou o agropodniky, poľnohospodárske družstvá, samostatne hospodáriacich roľníkov v pozícii nájomcov. Povinnosť sa netýka vlastníkov ako prenajímateľov,“ podčiarkuje Lenka Hrnčiarová z odboru legislatívy ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Pred nadobudnutím účinnosti najnovšej vyhlášky z dielne ministerstva upravovala podrobnosti o spôsobe vedenia evidencie pozemkov  vyhláška z roku 2008.

Obsahovala prílohy v podobe šiestich tabuliek, ktoré sa týkali evidencie pozemkov. V aplikačnej praxi  vyvolávali celý rad otázok a problémov. Nová, ktorá nadobudla účinnosť od 1. júla 2018, namiesto šiestich tabuliek evidencie pozemkov zaviedla len jednu.


„Obsahuje identifikačné údaje o nájomcoch, prenajímateľoch, o poľnohospodárskej pôde, ktorá je predmetom nájomných a podnájomných vzťahov, ostatných užívacích vzťahoch a údaje o začatí a skončení nájmu,“ priblížila Hrnčiarová. Pripomína tiež, že nová vyhláška upravuje aj podrobnosti ďalších evidencií a obvyklej výšky nájomného.


Hrozba sankcií
Zákon jasne hovorí o povinnosti nájomcu viesť evidencie. „Každý gazda predsa chce mať prehľad, takže si vedie evidenciu, keďže je to v jeho záujme. Ak by ju neviedol, išiel by sám proti sebe,“ vraví Hrnčiarová. Sankcie za porušenie povinnosti síce nehrozia, avšak nevylučuje možnosť, že v budúcnosti sa nejaká forma sankcie uzákoní.


Doterajší systém automatickej obnovy nájomnej zmluvy, ktorý spôsoboval v praxi problémy, bol nahradený novým mechanizmom. Nájomca po uplynutí času nájmu musí aktívne osloviť vlastníka s návrhom novej nájomnej zmluvy.

Prednostné právo nájmu
Hrnčiarová upozorňuje, že ustanovenie o prednostnom práve nájmu na uzatvorenie novej nájomnej zmluvy treba vykladať v spojitosti s ďalším ustanovením zákona, ktorý reguluje nájom pôdy. Toto právo nájomcu sa neuplatní v prípadoch, ktoré definuje posledná novela: ak si nájomca neplní záväzky zo zmluvy riadne a včas alebo ak prenajímateľ podniká v poľnohospodárstve, ak nájomcom má byť blízka osoba prenajímateľa alebo ak ním má byť právnická osoba, ktorej je prenajímateľ členom alebo spoločníkom. Prednostné právo nájmu doterajší nájomca nemá, ani ak ide o pozemok, ktorý je podľa osobitného predpisu určený na iné ako na poľnohospodárske účely, a tiež, ak došlo k prevodu ale...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Vývoz lososov do Ruska jej prekazila vojna. Na pozemok pri Košiciach teraz firma láka dodávateľov Volva
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 16:00