StoryEditor

Ako si upravíte právne vzťahy k pôde

25.11.2018, 23:00
V praxi pri prenájme pôdy vzniknú rôzne situácie. Ako ich môžete zákonným spôsobom riešiť, vysvetľuje advokát Matej Marhavý.

Prípad prvý: Váš pozemok užíva niekto bez nájomnej zmluvy
Máte dve možnosti:
1. Buď máte záujem, aby dotyčná osoba na pozemku ďalej hospodárila. V takom prípade jej doručíte návrh na uzatvorenie nájomnej zmluvy. Môžete ho sformulovať podľa vzoru, ktorý sme uverejnili.


2. Ak už nechcete, aby na pozemku dotyčná osoba hospodárila, musíte jej doručiť výzvu na vrátenie a prevzatie pozemku.

Čo by ste mali vedieť: Pozemky, ktoré sú mimo obcí, teda v extraviláne, sú väčšinou v spoluvlastníctve. V takých prípadoch o podmienkach nájmu rozhodujú vždy vlastníci nadpolovičného spoluvlastníckeho podielu. Ak teda máte pozemok v spoluvlastníctve s inou osobou alebo viacerými, musíte dosiahnuť, aby s predloženým návrhom zmluvy súhlasili spolu s vami majitelia, s ktorými máte spoločnú výmeru nad 50 percent plochy. Jednoduchšie je to, ak vlastníte pôdu vcelku. V takom prípade podpisujete zmluvu sám. Ak sa s užívateľom pozemku nedohodnete alebo ak ste mu doručili výzvu na vrátenie a prevzatie pozemku, je povinný vám pozemok vrátiť do 30 dní po zbere úrody. V prípade spoluvlastníctva sa aj pod výzvu musia podpísať vlastníci nadpolovičnej väčšiny výmery pozemku. Ak ide o pozemok, na ktorom nebola založená úroda, musí ho užívateľ na základe výzvy uvoľniť pre vás ako vlastníka do konca príslušného kalendárneho roka.


Prípad druhý: Užívate cudzie pozemky bez nájomnej zmluvy
Preukážete, že ste vlastníkovi uzatvorenie zmluvy navrhli, avšak ten do dvoch mesiacov odo dňa doručenia návrh neodmietol, ani vás nevyzval na vrátenie a prevzatie pozemku. Pri návrhu zmluvy musíte aj užívateľa vášho pozemku upozorniť na tieto právne dôsledky jeho nekonania. Ak tak urobíte, zákon predpokladá, že uplynutím dvoch mesiacov odo dňa doručenia návrhu nájomnej zmluvy medzi vami vznikol nájomný vzťah na neurčitý čas.

Čo by ste mali vedieť: Zmluvu o nájme pozemku na poľnohospodárske účely dohodnutú na neurčitý čas možno vypovedať k 1. novembru. Výpovedná lehota je jeden rok, ak sa nedohodne inak. To neplatí, ak vlastník pred doručením návrhu na uzatvorenie nájomnej zmluvy uzatvoril nájomnú zmluvu s inou osobou, ako je užívateľ pozemku.

Prípad tretí: Chcete pokračovať v nájme pôdy, na ktorú máte nájomnú zmluvu
Najskôr rok a najneskôr dva mesiace pred uplynut...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 03 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 04 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 05 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 15:00