StoryEditor

Pri predaji pôdy sa končia obmedzenia

26.11.2018, 23:00
Ústavný súd rozhodol, že  obmedzenie vlastníkov pri prevodoch poľnohospodárskej pôdy na Slovensku sú v rozpore s Ústavou.

Vládou, naopak, neprešiel poslanecký návrh zákona, ktorý mal riešiť prideľovanie pozemkov farmárom do podnájomného vzťahu. Tu sú reakcie zainteresovaných.

Odpovedá Lenka Šipkovská, právnička za Klub 500

1. Spoluvlastnícke vzťahy
Prečo ste mali pripomienky k poslaneckému návrhu, ktorým sa mal zmeniť nájom pôdy?
Zásadne nesúhlasíme s predloženou novelou zákona. Klub 500 má záujem na korektnom usporiadaní nájomných vzťahov medzi vlastníkmi pôdy a nájomcami. Novela však podľa nás spôsobí pravý opak a vnesie do týchto vzťahov chaos. Za najškodlivejší považujeme návrh na zmenu v spoluvlastníckych vzťahoch k poľnohospodárskym pozemkom.

2. Rozdrobenosť vlastníctva
Ako podľa vás mala poslanecká novela spoluvlastnícke vzťahy k pôde zmeniť?
V praxi vlastní jeden pozemok veľké množstvo spoluvlastníkov, čo je dôsledkom rozdrobenosti vlastníctva slovenskej pôdy. Ak chcú s pozemkom hospodáriť, platí štandardný zákonný princíp rozhodovania väčšiny podľa podielov, ktorý je zakotvený v Občianskom zákonníku, a preto má záväzný charakter. Poslanci sa však rozhodli tento princíp porušiť a navrhujú, aby sa mohlo disponovať s akýmkoľvek menšinovým spoluvlastníckym podielom k poľnohospodárskemu pozemku bez ohľadu na jeho veľkosť a vôľu ostatných spoluvlastníkov.

3. Súbežné zmluvy
Čo by to znamenalo v praxi, ako by zmena zasiahla nájomné vzťahy k pôde?
V dôsledku takejto zmeny by sa za platne uzavreté považovali súbežne dve zmluvy na ten istý pozemok – aj zmluva uzavretá s menšinovým podielovým spoluvlastníkom, aj zmluva uzatvorená na základe rozhodnutia spoluvlastníkov väčšiny pozemku. Nájomca, ktorý bude mať uzavretú zmluvu na základe rozhodnutia väčšiny, si bude nárokovať svoje užívacie právo na celý pozemok v zmysle Občianskeho zákonníka, pričom druhý nájomca, ktorý bude mať uzavretú nájomnú zmluvu s jedným menšinovým podielovým spoluvlastníkom, si bude nárokovať svoje užívacie právo na časť tohto pozemku a opierať sa bude o navrhovanú novelu.


4. Menšinový podielnik
Ktorú časť pozemku teda bude užívať menšinový podielnik?
Práve s tým nastanú problémy, teda s určením, ktorú časť pozemku bude mať vlastne prenajatú nájomca, pretože bude možné určiť iba veľkosť časti tohto pozemku, ale nie jej umiestnenie. V konečnom dôsledku...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Máte záujem získať parcelu alebo ju darovať? Takýto je postup 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:23