StoryEditor

Odchodné a dôchodok

11.01.2006, 23:00

Zamestnanec mal dohodnutý pracovný pomer so zamestnancom na dobu určitú do 15. novembra 2005. Nárok na starobný dôchodok nadobudol 16. decembra 2005 a o jeho priznanie požiadal Sociálnu poisťovňu. Vznikol zamestnancovi nárok na odchodné, alebo by mu nárok na odchodné vznikol iba vtedy, ak by skončil pracovný pomer 16. novembra 2005, t. j. až po nadobudnutí nároku na starobný dôchodok?
-- Podľa § 76 ods. 6 Zákonníka práce patrí zamestnancovi pri prvom skončení pracovného pomeru odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku podľa § 134 po nadobudnutí nároku na starobný dôchodok, invalidný dôchodok alebo dôchodok za výsluhu rokov.
Z uvedeného paragrafu vyplýva, že ak sa pracovný pomer skončil 15. novembra a nárok na dôchodok bol nadobudnutý až 16. novembra, zamestnanec na odchodné nárok nemá.
Odchodné by mohol dostať, len keby prvé skončenie pracovného pomeru (v tomto prípade ukončenie pracovného pomeru na dobu určitú) bolo až po nadobudnutí nároku na starobný dôchodok, čiže od 16. novembra.
Pracovnoprávny odbor ministerstva práce a sociálnych vecí

Zúčtovanie sociálneho fondu

Vraj treba zúčtovať sociálny fond za rok 2005. Dokedy a na základe čoho?
-- Jednou z povinností, na ktorú by nemali zamestnávatelia zabudnúť, je zúčtovanie tvorby sociálneho fondu za rok 2005, pretože do celoročných daňových výdavkov môžu zahrnúť len povinnú výšku jeho tvorby. Táto povinnosť pre nich vyplýva z § 6 ods. 4 zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde. Počas roka zamestnávateľ tvorí sociálny fond mesačne (vždy do 15 dní po začatí každého mesiaca vo forme preddavkov z predpokladanej ročnej výšky základu na určenie povinného prídelu). Zúčtovanie za rok 2005 musí zamestnávateľ vykonať do konca februára 2005. Zostatok prostriedkov sociálneho fondu sa prevádza do nasledujúceho roka.

Príspevok na stravovanie zo sociálneho fondu

Zdaňuje sa príspevok na stravovanie zamestnancov zo sociálneho fondu?
-- Ak sa príspevok zamestnávateľa zamestnancovi zo sociálneho fondu na stravovanie poskytne v nepeňažnej forme (zamestnanec si kúpi lacnejší lístok alebo má stravovanie i zdarma), ide o príjem od dane oslobodený bez ohľadu na zdroj krytia (náklady, zisk, sociálny fond), tak ako to vyplýva z ustanovenia § 5 ods. 7 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov. Ak by bol však poskytnutý príspevok na stravovanie zamestnancovi v peňažnej forme, ide o zdaniteľný príjem zo závislej činnosti. To platí nielen pri sociálnom fonde, ale aj pri inom zdroji krytia. To sú prípady, ak sa v hotovosti alebo na výplatu zamestnancovi vyplatí príspevok na tento účel.
Ing. Dagmar Piršelová

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 23:30