StoryEditor

Vyradiť z jedálnička cukry?

04.12.2006, 23:00


Mnoho žien sa domnieva, že najlepším variantom pre správnu životosprávu je úplne vyradiť z jedálnička cukry. Ale to je omyl! Podľa odborníčky na výživu Ľudmily Oliveriusovej majú cukry, teda monosacharidy a disacharidy, pre organizmus veľký význam. Predstavujú totiž pohotový zdroj energie pre svaly. Bez cukru -- glukózy -- by nefungoval mozog.
Nahradia umelé sladidlá cukor?
Pokiaľ nie ste diabetik trpiaci obezitou, voľte radšej primeraný príjem cukrov pred náhradnými sladidlami. Problémom náhradných sladidiel je vysoká sladivosť a mierna pachuť. Táto skutočnosť často vedie k presladzovaniu pokrmov. Náhradné sladidlá nie sú v organizme metabolizované. Pokiaľ organizmus sladidlá už prijal, musí ich taktiež vylúčiť. Príjmom sladidiel zaťažujeme telo vylučovaním nepotrebných látok.
Náhradné sladidlá a deti
Deti do 3 rokov nesmú náhradné sladidlá konzumovať vôbec. Mnoho lekárov odporúča vyvarovať sa sladidiel do 6 roka dieťaťa. Dôvodom je riziko návyku na sladkú chuť bez pocitu nasýtenia. Centrum hladu v mozgu reaguje na rôzne podnety, u detí sa vytvára spojenie: Zjedol som niečo sladké a zvýšila sa hladina cukru v krvi. To znamená, že som nasýtený. So sladidlami sa toto spojenie nevytvorí a dieťa môže jesť veľké porcie sladkostí bez pocitu sýtosti, zvýšenie hladiny cukru v krvi má časové oneskorenie.
Deti potrebujú maškrtiť!
Už prvá chuť, s ktorou sa dieťa stretáva v podobe materského mlieka, je sladká. Materské mlieko obsahuje dostatok výživnej glukózy. Sladkosti je nutné deťom v rozumnom množstve dopriať a nebrániť v maškrtení, pretože cukry podporujú správny vývoj mozgu a svalov. Vyberajme však maškrty bez tuku a s vyššou nutričnou hodnotou. Napríklad so želatínou, vlákninou, či mliečnymi bielkovinami.
MARCELA TÓTHOVÁ

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 19:01