Výber kvalitnej realitnej kancelárie nepodceňte, získavajte referencie z internetu alebo od známych. V neposlednom rade si treba uvedomiť, že predaj a kúpa nehnuteľnosti si vyžadujú svoj čas. Nikam sa zbytočne neponáhľajte a nenechajte sa tlačiť do nesplniteľných termínov.Pixabay
StoryEditor

Ostro sledovaný majetok je tým najlepšie chráneným

26.01.2022, 18:00
Najzaujímavejšou novinkou je nový portál elektronických služieb katastra nehnuteľností, ktorý nahradí zastaraný katasterportál. Vďaka nemu môžete sledovať svoj majetok ešte lepšie a nik vás oň nepripraví vydržaním.

Odpovedá advokát Simon Šufliarsky, advokátska kancelária Glatzová

1. Legislatívne novinky

Nastali nejaké zmeny v oblasti regulácie predaja pôdy?

Najstaršou novinkou je skutočnosť, že v roku 2019 Ústavný súd zrušil účinnosť podstatnej časti zákona o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku. Dovtedy platiace obmedzenia a povinnosť ponúkať poľnohospodársku pôdu na predaj iba určitej relatívne obmedzenej skupine možných nadobúdateľov, ktorí preferovali, aby pôda primárne ostala vo vlastníctve aktívnych poľnohospodárov a dochádzalo k jej poľnohospodárskemu využitiu. Táto úprava však neprešla testom ústavnosti a dosiaľ ju vlády nenahradili novými pravidlami.

2. Novela príprave

Aké novely zákona môžeme očakávať?

V legislatívnom období súčasného parlamentu je v príprave už celkovo tretí a už druhý vládny návrh novelizácie toho zákona. Podľa najnovších známych informácií má byť vytvorená pracovná skupina zložená zo zástupcov vládnych strán, ktorá pripraví spoločný návrh. Koncom roka 2021 tiež neprešla parlamentom novela tohto zákona z dielne opozície.

3. Elektronický systém

Úrad geodézie a kartografie pomaly vypína starý katasterportál. Čo ho nahrádza? Ako nový portál pomôže pri ochrane majetku?

V týchto dňoch sa postupne spúšťajú už posledné funkcie nového systému. Tento portál elektronických služieb katastra nehnuteľností, skrátene ESKN, je už aktuálne dostupný napríklad cez geoportal.sk a nahradí takmer 20 rokov starý portál katastra, ktorého vypnutie je naplánované na koniec apríla 2022. Medzi množstvom nových funkcií obsahuje aj možnosti spustiť monitorovanie zmien týkajúcich sa nehnuteľností, čiže ak si ju používateľ zapne, dôjde mu na mail napríklad informácia o tom, že niekto by mohol mať v pláne pripraviť ho o jeho nehnuteľnosť.

4. Pozemkové úpravy

Plánuje parlament zlepšiť prostredie pre pozemkové úpravy?

V legislatívnom procese je okrem plánu novelizácie pravidiel nadobúdania poľnohospodárskeho pozemku stále aj novelizácia zákona o pozemkových úpravách. Okrem iného jej návrh ráta s tým, že takzvaní nezistení vlastníci s pozemkami do výmery 200 štvorcových metrov v obvode projektu pozemkových úprav budú môcť bez svojho súhlasu prísť o takéto svoje pozemky, avšak dostanú za ne vyplatenú náhradu.

5. Nezistení vlastníci

Pri prepise majetkov do ROEP sa vygenerovala takzvaná skupina nezistených vlastníkov. Vi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 03 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 04 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili 05 - Modified: 2024-02-01 11:26:43 - Feat.: - Title: Komu patrí Mesiac a ako je to s pozemkami a ťažbou na našej prirodzenej družici? Nové vesmírne preteky znovu otvárajú lunárnu politiku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:48