StoryEditor

Zmeny pre vlastníkov bytov neobišli ani garáže. Aj vy máte garážové stojiská v dome?

09.09.2019, 16:30
Novinky, ktoré priniesol zákon o bytoch, spresnili mnohé situácie. Usmernenie poskytla najmä úprava, ktorá sa týka garáží a pivničných či skladových priestorov.

Novinkou v bytovej praxi sa stali pojmy garážové stojisko a skladový priestor. Zaviedol ich novelizovaný zákon o bytoch, ktorý začal platiť koncom minulého roka, pričom šlo najmä o to – rozšíriť dovtedajšiu príliš jednoduchú právnu úpravu pojmu garáž. Vyžiadali si to developeri, ale aj celkovo výstavba nových bytov, ktoré sa často stavajú s hromadnými garážami vo svojich útrobách. Správcovstvo bývania a prevody bytov pritom často narážali na nepresné výklady v prípade spolupodielového vlastníctva garáží, ale napríklad aj skladových či pivničných priestorov.

Spresnený výklad

Do spomínanej novely sa preto dostalo spresnenie, že pod pojmom garáž v dome sa myslí nebytový domový priestor, ktorý určil stavebný úrad na odstavenie a parkovanie vozidiel. Naproti tomu po starom sa pod pojmom garáž chápala len nebytová budova – definoval ju tak stavebný zákon.
Ako zdôrazňuje advokát Marek Perdík, pod garážovým stojiskom sa v novelizovanom zákone rozumie plošne vymedzená časť garáže v dome. Garážové stojisko však nie je samostatný nebytový priestor.
Podobne je to aj so skladovým priestorom. Pod ním sa rozumie zase časť nebytového domového priestoru určeného podľa rozhodnutia stavebného úradu na skladovanie. Fyzicky je od ostatných častí tohto nebytového priestoru oddelená.

Poznámka v katastri

S garážovým stojiskom je spojené právo spoluvlastníctva garáže, v súlade s ktorým môže vlastník užívať svoj parking výhradne na vlastné potreby. Spresnime, že pri tomto type garáží sú stojiská vyznačené len vodorovným značením. „Preto nespĺňajú definíciu nebytového priestoru. Z tohto dôvodu – keďže garážové stojisko nespĺňa legálnu definíciu samostatného nebytového priestoru – sa zapisuje do katastra nehnuteľností len poznámkou,“ dopĺňa Perdík.
V praktickej rovine podľa neho toto ustanovenie rieši najmä otázku novostavieb, v ktorých sú hromadné garáže situované v spodnej časti objektu. „Podstatnou v tomto ustanovení je veta, ktorou sa určuje, že nejde o samostatný nebytový priestor, ale o priestor, s ktorým je spojené výhradne užívacie právo,“ vraví expert. Vyplýva z toho, že stojisko je v spoluvlastníctve všetkých vlastníkov bytov v dome, preto ho v prípade zmeny vlastníka v niektorom byte nemožno samostatne previesť. Na rozdiel od tejto situácie sa však samostatné stojisko môže dať do prenájmu, a to aj bez súhlasu ostatných spoluvlastn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 04 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 05 - Modified: 2024-04-02 09:30:00 - Feat.: - Title: Autorka Harryho Pottera môže ísť do väzenia. Teším sa na zatknutie, reaguje na svoje vyjadrenia o transrodových osobách
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:38