StoryEditor

Účtovníctvo pre podnikateľov sa zdigitalizuje. Aké ďalšie zmeny čakajú na firmy?

01.02.2022, 18:00
Novela zákona o účtovníctve od 1. januára 2022 prináša pre obyčajných ľudí, firmy, ale aj živnostníkov mnoho noviniek. Niektoré z nich im skomplikujú život, čo sa týka účtovníctva, iné im prinesú úľavu.

Novela zákona o účtovníctve, ktorá začala platiť od roku 2022, prináša určitú mieru zjednodušenia v oblasti digitalizácie a v náležitostiach účtovných dokladov. Rovnako však priniesla aj určitú mieru spresnenia v súvislosti s určením náležitostí výročnej správy určitých občianskych združení a neziskových organizácií. Myslí si to Miroslav Gandžala z účtovnej spoločnosti Agrico, podľa ktorého rovnako prišli aj zmeny v rámci sankcií. Pri nich dochádza k stanoveniu minimálnej výšky sankcie za delikt pri závažnom porušení zákona, ako aj sankcie v súvislosti s nesplnením si povinností alebo porušení ustanovení o uchovávaní a ochrane účtovnej dokumentácie.

Digitalizácia účtovníctva

Jednu z najzásadnejších zmien pre firmy a živnostníkov prináša od 1. januára 2022 novela zákona o účtovníctve v oblasti digitalizácie účtovníctva, keď dochádza podľa Gandžalu k zjednodušeniu prevádzania účtovných dokladov z papierovej podoby do podoby elektronickej. Bude možné dokumenty – účtovné doklady jednoducho skenovať bez nutnosti použitia zaručenej konverzie, vďaka čomu dôjde k zjednodušeniu celého procesu. „Hneď v tejto súvislosti dochádza aj k zmenám v spôsobe archivácie dokladov, a to tak, že podnikatelia už nebudú musieť doklady archivovať v papierovej forme, ale budú ich môcť archivovať v elektronickej forme,“ zdôrazňuje Gandžala.

Presnejšie definície

Zadefinovali sa aj požiadavky na účtovný záznam, ktorými sú vierohodnosť jeho pôvodu, neporušenosť obsahu a čitateľnosť účtovného záznamu. Tieto vlastnosti účtovného záznamu je účtovná jednotka, čiže firma, povinná zabezpečiť od okamihu vyhotovenia účtovného záznamu, v priebehu jeho možnej transformácie, prijatia, odoslania, sprístupnenia a až do konca lehoty ustanovenej na ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 17:22:38 - Feat.: - Title: Skrytá vo filmoch. Kremeľ platí neziskovým organizáciám značné sumy za šírenie propagandy, tvrdí Kyjev 02 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 03 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 04 - Modified: 2024-03-14 10:34:21 - Feat.: - Title: VIDEO Na Obchodnej ulici skolaboval muž, ľudia ho len obchádzali. Pomoc zavolala až žena vezúca sa v električke 05 - Modified: 2024-03-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Načo sa snažiť, pre nich budeme stále len Cigáni. Ženy vo vlaku slovne napadli rómske deti, zastala si ich len sprievodkyňa
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:30