StoryEditor

Budú z nich ladies a džentlmeni

29.11.2004, 23:00

Malý zelený ostrov , ktorý sa skladá zo Severného Írska s hlavným mestom Belfastom, a Írskej republiky s Dublinom, si za posledné roky zvykol na nezvyčajne veľkú návštevnosť. Je to spôsobené nielen chytľavým folklórom, ale aj medializovanou prívetivosťou a írskym bezstarostným prístupom k životu. V roku 1998 nastal boom v hospodárstve krajiny, ktorá zažila zázračný pokrok vďaka firmám, ktoré tu investovali. Dravý keltský tiger sa usadil v európskej a svetovej ekonomike aj vďaka svojmu kvalitnému, a hlavne spravodlivému školskému systému.

Študenti tu majú všetky skúšky okrem cudzích jazykov písomné. Strednú školu končia napísaním Leaving Certificate, ktorý sa podobá nášmu monitoringu. Leaving Certificate prebieha v máji -- júni. V celej krajine sa píšu tie isté testy v ten istý deň. Učitelia sa nesústreďujú len na vedomosti, ale aj na techniku odpovedania. Každý má pridelené číslo, ktoré ho sprevádza až do augusta, keď sú známe výsledky. Odpovede študentov totiž neposudzujú učitelia ich školy. Vlastne sa nikdy nedozvedia, kto to bol.
Hodnotenie má 12 stupňov (A1, A2, B... F). Maturovať sa môže zo 6 -- 8 predmetov, pričom v Írsku je zavedený bodový systém pre prijímanie na vysoké školy, kde študenta prijmú podľa počtu bodov v jeho 6 najlepších predmetoch. Povinná je matematika a angličtina, pre Írov aj írčina. Výhodou je, že si študent môže zvoliť obťažnosť predmetu (vyššiu a základnú). Každý stupeň má pridelenú bodovú hodnotu. Napríklad pre A1 z vyššej matematiky študent dostane 100 bodov, ale pre A1 zo základnej matematiky len 60 bodov.
Prihlášky na vysoké školy sa posielajú dávnejšie pred maturitami. Central Admission Office, podľa počtu prihlásených študentov vypočíta minimálny počet bodov na prijatie na to-ktoré štúdium. Najžiadanejšími školami sú Trinity a University of City of Dublin. Najžiadanejšie smery sú právo s francúzštinou a medicína.

Holy Child Killiney School

Írsko sa ako klasická katolícka krajina pýši svojimi hodnotami a tradíciami. To sa vzťahuje aj na školstvo. Väčšina škôl sa delí na chlapčenské a dievčenské. Vraj sa takto dá ľahšie sústrediť a študenti dosiahnu lepšie výsledky. Uverili tomu aj moji rodičia, a tak som posledné dva roky môjho stredoškolského štúdia strávila na elitnej súkromnej dievčenskej škole Holy Child Killiney na okraji Dublinu. V roku 2003 ju noviny Evening Herald vyhodnotili ako najlepšiu strednú školu, čo sa týka percenta žiačok prijatých na najlepšie univerzity v Írsku Trinity College a University of City Dublin. Je situovaná 50 metrov od pobrežia a z učební je nádherný výhľad na more. V jej susedstve sa nachádza jedna z najsnobskejších štvrtí v Dubline Killiney Hill, kde bývajú aj členovia skupiny U2 a Enja.
Okolo školy sa rozprestiera obrovský park. Každý deň tam záhradníci upravujú záhony kvetov, ktorým sa v miestnom vlhkom počasí veľmi dobre darí. Škola má vlastné tenisové kurty, basketbalové a volejbalové ihrisko. Najobľúbenejšie športy sú tu však golf a jazdenie na koni.
Prechod na takýto v mnohom odlišný školský život bol pre mňa zo začiatku zarážajúci. Škola bola založená na začiatku minulého storočia, a preto si potrpela na formality a v mnohých ohľadoch konzervatívny prístup. Školu navštevuje len 250 dôkladne vybratých žiačok vo veku od 10 do 18 rokov. Sú tu deti politikov, hudobníkov a iných slávnych, a hlavne bohatých osobností. Študovať na elitnej škole je v Írsku prestíž. Už teraz je škola "vypredaná" do roku 2017. Čiže ak Íri plánujú mať dieťa a dúfajú, že to bude dievča, s prihláškou by sa mali poponáhľať. Pre cudzincov je v každom ročníku vyhradené miesto.
V 12 rokoch študentky nastúpia do trojročného cyklu, ktorý je zakončený Junior Certificate, niečím ako malá maturita. Za tým nasleduje azda najzábavnejší ročník -- Transition year, v ktorom vyvíjajú veľké množstvo aktivít, cestujú po Európe, spoznávajú nové kultúry, učia sa variť sushi, lyžujú sa na korbercovitom snehu, a hlavne hrajú golf. To všetko robia preto, aby pochopili, čím sa chcú v budúcnosti zaoberať. A hlavne, aké predmety si vyberú na záverečné dva roky.
Aby študentky v záverečnom ročníku nič a nikto nevyrušoval, bola pre nich postavená špeciálna budova, kde majú vlastné triedy, kuchynky a klubovne. Z triedy sa dá rovno prejsť do záhrady a knižnice. A pravdu povediac, väčšinu času študenti trávia tam. Dôslednosť sa od študentov vyžaduje v každom smere. Nielen že sa učia od 9. hodiny ráno do siedmej večer, ale aj voľné hodiny musia tráviť v knižnici, kde majú vyhradenú osobitnú miestnosť. Je to ťažký rok. Atmosféra na škole je veľmi zvláštna. Tým že dievčatá trávili veľa času v čisto dievčenskom prostredí, stávali sa z nich veľmi citliví ľudia. Všetko berú veľmi emocionálne a možno aj kvôli postaveniu ich rodičov je na nich vyvíjaný nátlak, ktorý nie vždy vedia zvládnuť. Stávalo sa, že dievčatá vybehli z triedy s plačom, ak sa im niečo nepodarilo. Profesori boli pre študentky veľkou oporou. Páčilo sa mi, že nám dávali ich domáce čísla, aby sme im v prípade potreby, čím sa rozumel aj nadmerný stres, zavolali.

Trinity College (Ollscoil átha Cliath)

Mojou ďalšou zastávkou bola Trinity. Bola založená v roku 1592 a pôvodne ju mohli navštevovať len protestanti. Bol to taktický krok zo strany Británie, pretože chcela takýmto spôsobom posilniť svoj vplyv cez cirkev aj v katolíckom Írsku. Od začiatku svojej existencie ju navštevovali najlepší študenti z celej krajiny. Univerzita od svojho vzniku spolupracovala so svojimi najväčšími konkurentmi -- Oxbridgom. Študovali tu mnohí umelci ako Oscar Wilde, Samuel Becket,... v súčasnosti je veľmi populárna a navštevuje ju 15-tisíc študentov, väčšina z nich je z Írska (87 %) takmer 2 000 študentov pochádza z viac ako 90 krajín sveta. Muži tu však, ako aj na mnohých ďalších univerzitách, tvoria menšinu podielom 2:3.
Univerzita zaberá plochu 47 akrov v srdci Dublinu. Prekrásne starobylé budovy a parky stále priťahujú tisíce turistov. Knižnica patrí medzi najväčšie v Európe, má vyše 4,25 milióna zväzkov. Skrýva však aj ďalší skvost. Manuscript Book of Kells zo 6. storočia, napísaný mníchom a svätcom Colm Cille na ostrove Iowa.
Ja som sa tu učila biznis v kombinácii s ruštinou a veľmi sa mi páčil prístup profesorov. Prednášok a seminárov sme však mali málo. Veľká zodpovednosť je kladená na študenta, očakáva sa, že je samostatný, musí hľadať, skúmať, a hlavne veľa čítať. Takýto prístup je výhodou pri rýchlo sa vyvíjajúcich alebo meniacich sa vedách. Takto sa študenti naučia rozmýšľať, a nielen prijímať hotové informácie. Napríklad počet hodín pre prvákov na práve v Trinity je 9, kým, na porovnanie, na bratislavskej vysokej škole je to okolo 30 hodín.
Trinity ponúka vlastné ubytovanie v areáli univerzity, ako aj v novopostavených internátoch v Dartry Road. Čo znamená nadštandardné jeden- až dvojposteľové izby s vlastnou kúpeľňou a zariadenou kuchyňou, v ktorej okrem 200-litrovej chladničky, elektrickej rúry, sporáka, nájdete aj hriankovač a mikrovlnku. Kuchyňa, ktorá slúži zhruba piatim študentom, pre svoju útulnosť sa využíva aj ako miniklubovňa. Bezpečnosť je v Trinity Hall absolútne prvoradá. Čipová karta vás nevpustí nikde inde ako do svojej izby a o maximálnu bezpečnosť sa starajú aj kamery, ktoré sú rozostavané po celom komplexe.

Viac informácií a spôsobe, ako si podať prihlášku na vysoké školy v Írsku a do Oxfordu, nájdete na webových stránkach:

www.tcd.ie
www.cao.ie
www.ox.ac.uk

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 13:11