Podľa štúdie Agricultural Health Study (AHS), desaťročia trvajúceho výskumného projektu realizovaného rôznymi vládnymi skupinami, sú farmárom a ich rodinným príslušníkom viac diagnostikované určité typy rakoviny. Medzi ne patrí leukémia, non-Hodgkinov lymfóm, mnohopočetný myelóm, sarkóm mäkkých tkanív a žalúdka, mozgu, prostaty a rakovina kože. Pesticídy môžu byť jednou z najväčších príčin, ale AHS tiež uvádza prispievajúce faktory ako „výfukové plyny motorov, rozpúšťadlá, prach, živočíšne vírusy, hnojivá, palivá a špecifické mikróby“.Pixabay
StoryEditor

Za svoje parcely v katastri môžete získať jednu plochu a hospodáriť na nej

03.03.2020, 09:41
Pre veľkú rozdrobenosť pôdy nemôžete užívať svoje pozemky.

Končí sa alebo sa už skončilo obdobie, na ktoré máte s družstvom uzatvorenú nájomnú zmluvu na pôdu.

Váš pozemok je neprístupný, nachádza sa uprostred lánu polí alebo máte rozdrobené spoluvlastnícke podiely po rôznych častiach katastrálneho územia a nemožno ich racionálne využívať.

Splnili ste už dve zo štyroch podmienok na vyčlenenie náhradného pozemku, ktorý má byť výmerou a bonitou primeraný tomu vášmu alebo vašim pozemkom.

Môžete sa aj spojiť s ďalšími takýmito majiteľmi, s ktorými sa o pozemky delíte, alebo aj takými, ktorí ich vlastnia v celku.

Súčet výmer všetkých podielov a pozemkov vašich alebo skupiny vlastníkov nesmie totiž klesnúť pod 2-tisíc metrov štvorcových.

A štvrtou podmienkou je, že v katastri ešte nebolo schválené vykonanie projektu pozemkových úprav.

A) Prvý spôsob vyčlenenia pozemkov do podnájmu je dohodou:

Dohoda sa uzatvára medzi žiadateľom–vlastníkom pôdy a nájomcom jeho pozemkov.

Prvý krok: Vlastník podá písomne žiadosť – využiť môže vzor, ktorý zverejňujeme.

Druhý krok: Ak ide o neprístupný pozemok alebo ho nie je možné racionálne využívať, musí doterajší nájomca takého pozemku s vami ako vlastníkom uzatvoriť podnájomnú zmluvu k iným pozemkom, a to len k tým, ktoré obhospodaruje.

Tretí krok: Kópiu žiadosti žiadateľ súčasne doručí na vedomie Okresnému úradu – pozemkovému a lesnému odboru.

Družstvo ako nájomca má právo a povinnosť hospodáriť na vašom aj naďalej a za tých istých podmienok, aké má s vami v podnájomnej zmluve. Povinné je uzatvoriť zmluvu na čas, na ktorý má sám dotknuté pozemky...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 03 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Chcete premeniť poľnohospodársku pôdu na stavebnú parcelu? Nebude to zadarmo 04 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 05 - Modified: 2023-07-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozemkové úpravy: čo sa mení, ako prebiehajú procesy a aké sú ich výhody a nevýhody? (kompletný prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:52