StoryEditor

Ako chrániť verejnosť pred vírusom

05.05.2020, 00:00
V Číne sa nakazilo viac ako 3 000 ľudí priamo na klinikách. Ako efektívne chrániť návštevníkov a seba pred šírením baktérií a vírusov na verejnosti?

Takto vysoké čísla nie sú vôbec zriedkavé a s takouto otázkou doslova bojuje celý svet. Neustála dezinfekcia personálom je prakticky nereálna, pretože hoci sa priestor vydezinfikuje, už po prvých hodinách používania môže vzniknúť nový nános baktérií, ktoré môžu byť nositeľmi vírusov.

Dezinfekcia sa však dá aj zefektívniť a to tak, že vytvoríme efektívnu bariéru medzi človekom a potenciálnym zdrojom nákazy - dotykovou plochou. Ak totiž nedostaneme baktérie na našu pokožku, dokážeme výrazne znížiť šancu nákazy.

Aktuálny tlak na zvýšené hygienické štandardy

Aktuálna krízová situácia donútila mnohé prevádzky zavrieť a tie otvorené podliehajú špeciálnym opatreniam, ktoré sú veľmi často spojené so sprísnením hygieny v priestoroch prevádzky. Netýka sa to len nemocníc, ktoré by mali byť vzorom hygieny, ale aj bežných priestorov ako sú obchodné reťazce, banky, kancelárie, obchody s tlačou, firemné priestory a ďalšie. Všetci cítime tlak spojený s opatreniami na ochranu zamestnancov a návštevníkov - či je to dezinfekcia na ruky pri vstupe do obchodu, povinnosť nosiť rukavice a rúško, alebo napríklad obmedzenia pohybu.

Opatrenia na verejných miestach

Mnoho miest a podnikov, ktoré môžu zostať otvorené, na takéto prudké zvýšenie hygienických štandardov nebolo pripravených a snažia sa ako môžu, aby ochránili svojich zákazníkov. Niektoré banky nechávajú počas prevádzkových hodín otvorené dvere, aby tak obmedzili riziko prenosu nákazy na dotykových plochách, iné prevádzky zas idú cestou neustálej dezinfekcie pred otvorením a následne ešte niekoľkokrát opakovane počas dňa.

Neefektívne a nerentabilné dezinfekcie dotykovej plochy

Najväčším problémom sú kľučky, madlá a všetky plochy, ktorých sa musíte dotknúť počas toho, ako vstupujete do prevádzky. Podobne ako je to napríklad pri peniazoch - nie je možné presne určiť koľko ľudí pred vami sa daného povrchu dotklo a či je daný povrch kontaminovaný. Tento problém rieši väčšina ľudí tak, že tieto plochy opakovane dezinfikujú rôznymi dezinfekciami na báze alkoholu alebo aktívneho chlóru. Tento spôsob je však vo väčšine prípadov maximálne neefektívny a tiež drahý.

Problém je totiž, že akonáhle vydezinfikujete kľučku, je čistá iba do tej doby, kým sa jej dotkne niekto ďalší - v prípade niektorých špecifických typov dezinfekcie vydrží ešte nanajvýš pár minút až hodín.

Udržať teda priestory, kde sa denne prestrieda niekoľko desiatok či stoviek ľudí denne čisté, sa teda stáva v praxi neuskutočniteľnou úlohou. Museli by ste totiž mať neobmedzené množstvo dezinfekcie a personál, ktorý by doslova iba čistil tieto plochy. Pri miestach ako sú nemocnice, úrady, verejné toalety a mnoho ďalších, je tento proces vskutku nereálny.

Riešením sú antibakteriálne kľučky a madlá

Hoci sa môže zdať situácia naozaj ťažko riešiteľná, odpoveď je v princípe jednoduchá - vytvoriť antibakteriálnu dotykovú plochu. Tým ušetríte čas aj peniaze na dezinfekčné prostriedky a ľudí vykonávajúcich dezinfekciu a zároveň ochránite všetkých návštevníkov vo dne v noci.

Takéto  riešenia už existujú a dokázateľne ničia až 99,987% všetkých známych baktérií vrátane nebezpečných patogénov E-coli alebo MRSA Staphylococcus aureus (u nás známy ako zlatý stafylokok). Špecializovaná firma Metalia má vo svojej ponuke širokú paletu  spoľahlivých riešení ako sú antibakteriálne kľučky a madlá. V porovnaní s bežnými riešeniami sa môže zdať obstarávacia cena o čosi vyššia, avšak ich výhodou je  garantovaná ochrana na minimálne 10 rokov bez ohľadu na poveternostné vplyvy či frekvenciu používania.

Ak by ste to chceli porovnať s manuálnou dezinfekciou, náklady by boli doslova nevyčísliteľné. Takéto riešenie je bezpečnejšie, efektívnejšie a tiež ekonomickejšie - návratnosť takýchto kľučiek je v  obvyklých prípadoch už v priebehu prvého mesiaca.

Tip pre majiteľov objektov:

Zvyšných minimálne 119 mesiacov je váš čistý zisk (len za dezinfekčný prostriedok by ste ročne zaplatili rádovo stovky € a náklady na 1 pracovníka s minimálnou mzdou vrátane odvodov by dosiahli násobky nákladov za dezinfekciu).

Metalia klučka Metalia klučka Metalia

Certifikované produkty

Pri výbere takýchto špeciálnych kľučiek a madiel je dôležitý certifikát. Nie každá antibakteriálna úprava totiž môže vydržať až 10 rokov, prípadne nemusí naozaj účinkovať na všetky druhy baktérií tak, ako je to pri certifikovaných origináloch.

Jedným z takto certifikovaných povrchov je napríklad ABACO. To je vysoko odolný materiál, ktorý sa vyrába kombináciou PVD so špeciálnou nanotechnológiou. To vedie k molekulárnemu ukladaniu nanočastíc striebra priamo v materiáli nosiča, v tomto prípade kľučky na dvere. Striebro má antimikrobiálny účinok, ničí bunkovú membránu choroboplodných zárodkov, ktoré preto odumierajú a stávajú sa neškodnými.

PVD je prvotriedna povrchová úprava, ktorá zaručuje, že ABACO si zachováva svoju účinnosť aj pri intenzívnom používaní a namáhaní. Viac o týchto materiáloch sa môžete dočítať aj v článku venovanému práve tomuto typu úpravy antibakteriálnych povrchov.

Obrovskou výhodou je aj fakt, že produkty ABACO nevyžadujú žiadne preventívne opatrenia na každodenné použitie. Povrch je úplne bezpečný pri kontakte s ľuďmi.

Odborníci hovoria - zničíme hostiteľa, zničíme vírus

Základom je zničiť baktérie - Prečo?
Vzhľadom na fakt, že vírusy majú iba RNA a nemajú DNA, na svoje prežitie nutne potrebujú hostiteľa. Práve na to im slúžia baktérie, ktorých máme na ľudskom tele milióny a pri každom dotyku ich prenášame ďalej. Pokiaľ dokážeme na verejných miestach zamedziť šíreniu baktérií, môžeme efektívnejšie bojovať aj s novým koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19.

Dostupné do firiem aj domov

Aktuálne je na Slovensku dostupný certifikovaný oficiálny predajca takýchto kľučiek a madiel. Firma Metalia predáva takéto produkty ako pre domáce použitie, tak aj pre veľkoobchod, dizajnové štúdiá, samosprávy alebo pre podniky, ktoré potrebujú chrániť svojich zamestnancov. Základnú ponuku si dokonca môžete pozrieť aj online.

Komu sú takéto riešenia určené

Odporúčania vychádzajúce z praxe a zahraničia sú zaviesť takéto špeciálne kľučky a madlá na najfrekventovanejších miestach, akými sú:

  • lekárne, ambulancie, nemocnice
  • domovy pre seniorov, školy, škôlky
  • reštaurácie, kaviarne, hotely, verejné WC
  • úrady štátnej správy a samosprávy, pošty
  • nákupné centrá, maloobchodné predajne
  • administratívne budovy, výrobné podniky
  • železničné a autobusové stanice, letiská
  • električky, autobusy, vlaky

Ak ste našli svoju firmu, nehnuteľnosť alebo prevádzku v tomto zozname, dohodnite si konzultáciu s odborníkmi.

Metalia certifikát Metalia certifikát Metalia

Na čo si dať pozor pri výbere

V prípade, že sa rozhodnete vymeniť kľučky a madlá vo vašej nehnuteľnosti za bezpečné antibakteriálne, vždy majte na pamäti tieto parametre.

1 - Oficiálna distribúcia

Snažte sa vždy dopátrať  priamo k oficiálnemu distribútorovi, ktorý má k dispozícii certifikované značkové produkty. Tak sa vyhnete možnej zámene produktov, ktoré potrebujete za tie s nižším štandardom.

2 - Skutočne certifikované produkty

Pokiaľ kupujete takéto produkty, jednoznačne si overte normy, ktorým zodpovedajú. Tiež si dajte záležať na tom, aby ste dostali potrebnú kvalitu, ktorá by mala byť vždy certifikovaná. Žiaden necertifikovaný materiál vám naozaj nezaručí výsledky. Preto by mali byť certifikáty jednotlivých produktových radov vždy k nahliadnutiu u predajcu.

3 - Overené štúdiou

Každý certifikát musí sprevádzať proces overovania. Pri antibakteriálnych povrchoch sú to vedecké štúdie, ktoré potvrdzujú, že daná povrchová úprava bola vedecky odskúšaná a v teste uspela.

4 - Expert so skúsenosťami

Pokiaľ sa tejto problematike predajca venuje už dlhšie obdobie, určite si viete overiť jeho referencie. Rovnako si dajte pozor na to, či vám dokáže bez problémov otvorene odpovedať aj na odbornejšie otázky. Dobrý predajca vám dokáže poradiť nie len vhodný materiál, ale aj produktový dizajn.

5 - Dbajte na kvalitu

Kvalitné antibakteriálne kľučky a madlá dokážu efektívne plniť svoju úlohu viac ako 10 rokov. Necertifikované náhrady často nie sú ani správne tvarované a svoju schopnosť ochrany môžu stratiť už v priebehu jedného roka!

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:22