StoryEditor

Veľký prehľad: čo vám musí preplatiť zdravotná poisťovňa a ani o tom neviete

07.09.2020, 11:49
Ústava garantuje každému občanovi právo na bezplatné ošetrenie, ktoré však často bezplatné nie je.

1. Platba u ortopéda
Ortopéd si vás objedná. Zaujíma vás či budete musieť aj v takom prípade za vyšetrenie zaplatiť.
Union: Ak vás k ortopédovi pošle váš všeobecný lekár, za toto vyšetrenie nemusíte doplácať – máte naň nárok v rámci verejného zdravotného poistenia. Ak ste sa rozhodli navštíviť nezmluvné zdravotnícke zariadenie, môžete využiť možnosť požiadať o príspevok na úhradu zdravotnej starostlivosti poskytnutej nezmluvným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti vrátane predpísaných liekov, dietetických potravín a zdravotníckych pomôcok.
Dôvera: Pacient neplatí za zdravotnú starostlivosť indikovanú zo zdravotných dôvodov, ak ho k zmluvnému ortopédovi poslal všeobecný lekár.
VšZP: Lekár nemôže požadovať úhradu za výkony, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Rozsah zdravotnej starostlivosti, ktorú hradí zdravotná poisťovňa, stanovuje zákon. Ak má pacient zdravotný problém, ktorý si vyžaduje vyšetrenie u ortopéda a indikuje ho ošetrujúci lekár, poistenec za vyšetrenie neplatí. Samozrejme, dôležité je, aby navštívil ambulanciu, ktorá má zmluvu s jeho zdravotnou poisťovňou. U nezmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti poisťovňa hradí len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

2. Opodstatnenosť úhrady
Pochybujete o platbe u lekára, ako by ste v takých prípadoch mali postupovať.
Union: Lekár nemôže vyberať poplatky za to, čo je hradené zo zdravotného poistenia. Prípadné doplatky alebo poplatky u lekára musia byť v súlade s platnou legislatívou a musia byť transparentne uvedené v cenníkoch schválených samosprávnym krajom. Cenníky musia byť umiestnené na viditeľnom mieste. Vždy sa informujte aj o tom, či náhodou vaša zdravotná poisťovňa neprepláca aj vyšetrenia nad rámec zákona.
VšZP: Akékoľvek pochybnosti o opodstatnenosti platby je najlepšie riešiť priamo na mieste. Lekár je povinný vystaviť vám doklad o úhrade s presným dôvodom platby. Platbu môže žiadať len za výkony zverejnené v cenníku umiestnenom na viditeľnom mieste. Môžete sa obrátiť aj na príslušný samosprávny kraj, ktorý má v kompetencii riešenie podnetov týkajúcich sa neoprávnených platieb za zdravotnú starostlivosť a služieb súvisiac...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-09 13:28:38 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 02 - Modified: 2024-04-09 13:30:00 - Feat.: - Title: Polícia eviduje zvýšený počet krádeží na stavbách. Vhodné je nielen poistenie, ale aj dobré zabezpečenie 03 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 04 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 05 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. apríl 2024 16:37