StoryEditor

Oscary asi budú. V plnom lesku

04.02.2008, 23:00

Slávnostný večer 80. ročníka odovzdávania cien filmovej akadémie pravdepodobne prebehne tak, ako ho poznáme. S hviezdami kráčajúcimi po červenom koberci, bleskami fotoaparátov, vo veľkom lesku a so všetkou pompou. Štrajkujúci scenáristi a štúdiá sú momentálne tak blízko ku kľúčovej dohode ako nikdy predtým. Konečne vraj našli spoločnú reč v spornej téme, ktorou je platenie za filmy distribuované cez internet. "Jednoducho viem, že došlo k výraznému posunu k lepšiemu," uviedol zdroj, ktorý sa zúčastnil na rokovaniach, no nechce byť menovaný.
Piatkový prelom by podľa novín Variety a New York Times mohol naštartovať veľmi skorú oficiálnu dohodu oboch strán, ktorá by mohla viesť k úspešnému uzavretiu novej zmluvy. Ak s ňou však bude súhlasiť väčšina scenáristov, ktorých je v združení viac ako desaťtisíc.
Mínus 650 miliónov
Pre štrajk, ktorý trvá už vyše troch mesiacov, zrušili aj slávnostný ceremoniál Zlatých glóbusov a nahradila ho polhodinová tlačová konferencia. Pozastavené boli nakrúcania viacerých filmov a seriálov, o autorov prišli aj mnohé televízne šou. Damoklov meč visel tiež nad oscarovou nocou. Herci sa totiž vyjadrili, že ak by štrajk pokračoval, pravdepodobne by scenáristov podporili svojou neúčasťou. Teraz sa však zdá, že v Hollywoode sa všetko vráti do starých koľají. Bolo by už načase. Veď filmový a televízny priemysel už štrajk pripravil o vyše 650 miliónov dolárov.
Zadné dvierka
Prípravy na oscarovú šou sú teda v plnom prúde. Pre HN to potvrdila aj členka organizačného "oscarového" tímu Leslie Unger: "Dúfame, že všetci nominovaní budú oscarový večer oslavovať spolu s nami. Ak by to však náhodou nevyšlo, máme pripravený program, ktorý vzdá poctu oceneným filmom roka 2007." Zadné dvierka tak má organizačný tím stále pootvorené.
Fanúšikovia však dúfajú, že 24. februára uvidia po červenom koberci kráčať Georgea Clooneyho, Johnnyho Deppa, Cate Blanchettovú či nového miláčika Ameriky, 21-ročnú Ellen Pageovú, ktorá sa preslávila komédiou Juno. Svoje filmy by mohli prísť sprevádzať aj Tom Hanks, Julia Robertsová aj Keira Knightleyová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 04:34