StoryEditor

Novinky v katastri zaručujú, že o svoju nehnuteľnosť neprídete

22.12.2020, 07:14
V mapách katastra sú zmeny na nehnuteľnostiach aktualizované na dennej báze. Na všetky novinky upozorňuje Úrad geodézie, kartografie a katastra. Chcete vedieť ako pracujú katastrálne úrady? Kúpte si dnešné Hospodárske noviny.

V mapách katastra sú zmeny na nehnuteľnostiach aktualizované na dennej báze.

Zistenie vlastníka je s touto službou veľmi jednoduché, pričom podrobné informácie o parcelnom čísle, výmere pozemku, vlastníkovi, ako aj čísle listu vlastníctva, stavbách a dané informácie je možné zistiť jednoduchým kliknutím na parcelu priamo v mape.

Na ďalšie novinky upozorňuje Úrad geodézie, kartografie a katastra.

1. Sledovanie zmien
Posledná novela katastrálneho zákona počíta aj s tým, že žiadatelia si môžu aktivovať službu sledovanie zmien. Na aké zmeny ich kataster upozorní?
Aktivovaná služba žiadateľa automaticky informuje o tom, že na predmete služby došlo k zmene v katastri nehnuteľností, či už to bude vyznačenie plomby v liste vlastníctva, povolenie vkladu, vykonanie záznamu alebo zápis poznámky. Služba je určená akejkoľvek fyzickej alebo právnickej osobe, stačí vyplniť registračný formulár a vytvoriť si zákaznícky účet. Predmet sledovania si potom žiadateľ určuje prostredníctvom zasielania jednotlivých objednávok zo zákazníckeho účtu. Aktiváciou tejto služby môže včas zabrániť neoprávnenému nakladaniu s nehnuteľnosťami a predísť tak prípadným súdnym sporom, čo v konečnom dôsledku ušetrí jeho čas aj peniaze.

2. Výška poplatku
Ako je spoplatnená služba, ktorá žiadateľov upozorní na sledovanie zmien?
Výška poplatku za sledovanie jednej nehnuteľnosti, napríklad bytu, či rodinného domu, predstavuje 2 eurá mesačne. Registrácia a vytvorenie zákazníckeho účtu je bez poplatku a zákaznícky účet trvá dovtedy, kým o jeho zrušenie žiadateľ sám nepožiada. Niektoré osoby sú od poplatku oslobodené, napríklad štátne orgány, obec, či Sociálna poisťovňa.

3. Aktivácia služby
Chcem si ako vlastník nehnuteľností aktivovať novú službu a síce sledovanie zmien na mojich nehnuteľnostiach. Čo k tomu potrebujem a je služba spoplatnená?
Službu si môžete aktivovať s elektronickým občianskym preukazom s aktivovaným čipom a čítačkou. Prihlásite sa a vyplníte zverejnený formulár. V takom prípade služba spoplatnená nie je. Ak máte občiansky preukaz s aktivovaným čípom a čítačku, môžete podávať návrh na ich vklad do katastra elektronicky. Ušetríte, keďže v takom prípade sa správny poplatok znižuje o polovicu. Môžete využiť niele...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-04-08 12:58:22 - Feat.: - Title: Veľká mapa veľkostí p*nisov naprieč svetom. V top 10 je aj európska krajina, najhoršie je na tom Ázia 03 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 04 - Modified: 2024-03-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Svoje deti učili, ako správne narábať s peniazmi. Osemročná Ruby sa vďaka tomu stala najmladšou majiteľkou domu v Austrálii 05 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 10:38