StoryEditor

Zmenou povolania nič neriskujete

06.04.2009, 00:00
Strata zamestnania postihuje väčšinou pracujúcich vo výrobnej sfére. Výnimkou však nie sú ani ostatné pozície na trhu. Aktuálna a užitočná v tomto smere je príprava na zmenu povolania.

Jednou z najvyhľadávanejších možností sú rekvalifikačné kurzy.

Ostaňte sebavedomí
Každému sa môže stať, že po strate práce prestane na istý čas veriť svojim schopnostiam. Pracovní psychológovia jednoznačne radia - nepodceňujte sa! Napríklad údržbár vo výrobnej sfére sa podľa senior konzultantky Synergie Slovakia Petry Kováčovej môže uplatniť po rekvalifikácii aj ako servisný technik alebo správca budovy. Slovenský pracovný trh má dlhodobý záujem o pozície účtovníkov, personalistky, mzdárky a špecialistov v oblasti informačných technológií. Rebríček najžiadanejších povolaní, na ktoré sa chcú ľudia rekvalifikovať, však neexistuje.

Výhody rekvalifikácií

– certifikáty a osvedčenia v nových zručnostiach
– uľahčenie cesty za novým zamestnaním
– možnosť rozbehu samostatného podnikania

Druhy rekvalifikácií

– zmena kvalifikácie externým vysokoškolským štúdiom
– outplacement programy hradené pôvodným zamestnávateľom
– projekty rekvalifikácií pre dlhodobo nezamestnaných
– vzdelávacie aktivity pre rozvoj podnikavosti

Kurzy hradí aj zamestnávateľ
Ceny rekvalifikačných kurzov sa podľa hovorkyne spoločnosti Trenkwalder Jany Zedníkovej pohybujú od 100 do 300 eur. Samozrejme by ste sa nemali hanbiť absolvovať rekvalifikačné kurzy, ktoré organizujú úrady práce. Ich výhodou je, že sú za minimálny poplatok. Proces rekvalifikácie nie je vždy otázkou vašich finančných prostriedkov. Nie je totiž pravda, že cenovo drahšie školenie bude aj zárukou jeho kvality. Vhodné je preto vopred získať referencie o spoločnosti, ktorá kurzy organizuje a, samozrejme, profesionálne kvality samotných školiteľov. V súčasnosti, keď rátate s každým eurom, nie je na zahodenie využiť rekvalifikáciu v rámci interného firemného školenia, ktoré hradí váš zamestnávateľ.

Externé vysokoškolské štúdium
Veľkým hitom sa v rámci rekvalifikačných kurzov stali formy externého vysokoškolského štúdia popri zamestnaní. Absolvovať ich môžu aj pracujúci vo vyššom veku. V takýchto prípadoch sú, samozrejme, náklady vyššie. V niektorých prípadoch sa stáva, že tieto kurzy vám môže tiež uhradiť váš zamestnávateľ. Vyššiu šancu na uplatnenie v novom povolaní majú predovšetkým všestranní ľudia. Práve preto nie je nijaký z kurzov na zahodenie. Nikdy neviete, kedy ho budete môcť využiť v praxi. Šance na uplatnenie sa zvyšujú aj vtedy, ak si jedinec hradí rekvalifikačný kurz z vlastných zdrojov. Práve tým silnie jeho motivácia.

Veľmi efektívnymi druhmi rekvalifikačných kurzov sa stali aj outplacement programy priamo u vášho pôvodného zamestnávateľa. Pokiaľ je podľa hovorkyne spoločnosti Trenkwalder Jany Zedníkovej rekvalifikácia na novú pozíciu súčasťou projektu riadeného prepúšťania alebo prezamestnania, reaguje na všetky potreby regiónu a človek, ktorý takýto kurz absolvuje, býva spravidla automaticky umiestnený na nové miesto u iného zamestnávateľa.

Prečítajte si aj:
Oplatilo sa zachovať si chladnú hlavu

Finančná kríza nesporne náš biznis ovplyvnila. Za krátky čas sa Home Credit musel vyrovnať s rastúcimi nákladmi na financovanie na bankovom trhu. Negatívny vývoj na globálnych finančných trhoch mal za následok nižší ekonomický rast. Ľudia preto v obchodoch menej nakupujú a začínajú byť voči úverom opatrnejší. Potenciálni klienti si uvedomujú zhoršené ekonomické vyhliadky, odrádza aj rastúca nezamestnanosť.

Celý článok >>

Zbavte sa zabijaka, hoďte stres do koša

Stres na mnohých pracoviskách nie je ničím výnimočným a negatívne ovplyvňuje prácu každého. A v čase hospodárskej krízy môže byť doslova „zabijakom“. Preto sa ho zbavte. Základné pravidlo – nič netrvá večne. Ani kríza – ako prišla, tak raz odíde. Snažte sa preto myslieť pozitívne, aj keď to určite nebude ľahké. Veľa však pri zbavovaní sa stresu na pracovisku urobí správny postoj manažéra. „Ak zamestnanci upadajú do pesimizmu, manažér musí byť prvý, kto znova zdvihne zástavu. Dobrý manažér v čase krízy musí dať do popredia svoje líderské schopnosti, musí byť orientovaný na svojich zamestnancov – motivuje, inšpiruje a vedie.

Celý článok >>

Krízová poradňa

S manželkou sme prišli o prácu, naše dve deti sú na strednej škole. Môžu dostať štipendium?

Celý článok >>

Anketa: Obmedzili ste pre krízu svoje výdavky?

Michal Borec, Avon - riaditeľ reklamy a PR pre ČR a SR
Osobne ma kríza zatiaľ nepostihla, ale som opatrnejší vo výdavkoch. V našej spoločnosti sme pristúpili k zníženiu nákladov na globálnej aj lokálnej úrovni. Zamerali sme sa na prevádzkové náklady a na revíziu rozpočtov jednotlivých oddelení.

Celý článok >>
01 - Modified: 2003-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vymáhanie pohľadávok s. r. o. v skrátenom konaní 02 - Modified: 2003-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spor o kaspickú ropu pokračuje 03 - Modified: 2003-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čistý zisk Renaultu vzrástol vďaka Nissanu 04 - Modified: 2003-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Indonézske moria pod kontrolou pirátov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:59