StoryEditor

Koruna môže na jeseň zosilnieť

06.07.2007, 00:00

Výhľad výmenného kurzu USD/SKK je nutné rozložiť na dva samostatné kurzy -- EUR/SKK a EUR/USD. Čo sa týka prvého z nich, očakávame, že koruna sa posilní k hranici 33 korún za euro po skončení leta, pre ktoré je typická nižšia prázdninová likvidita.
V priebehu štvrtého štvrťroka potom predpokladáme ďalšie posilnenie koruny na 32,50 koruny za euro, ktoré by už nemalo byť sprevádzane zásahom Národnej banky Slovenska. Takéto posilnenie je kryté rastom produktivity a zlepšovaním externej bilancie. Súčasná stagnácia kurzu je čiastočne výsledkom objemných intervencií zo začiatku tohto roka, ale aj júnovej krízy na rozvíjajúcich sa trhoch.
Americký dolár by sa mal v priebehu najbližších šiestich mesiacov oproti euru posilniť. Na základe posledných dát sa zdá, že americká ekonomika má za sebou mäkké pristátie a čaká ju obnovenie rastu, ktorý by sa mohol priblížiť k trom percentám. Takémuto scenáru by mal pomôcť najmä vývoj na trhu práce, kým trh nehnuteľností oprávnene vzbudzoval v posledných mesiacoch nervozitu. Americká centrálna banka tak pravdepodobne pristúpi k utiahnutiu menovej politiky a zvýši sadzby už začiatkom roka 2008. To by malo motivovať investorov zvyšovať podiel dolárových aktív v portfóliách. Kartami môže rozhodne zamiešať aj zvýšená flexibilita ázijských centrálnych bánk v devízovej politike a dolár by sa tak mohol zhodnotiť na 130 centov za euro koncom roka. Takýto krízový kurz by znamenal, že dolár môže koncom roka stáť 25 korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 09:13