StoryEditor

Rýchlosť úveru je na úkor ceny

03.06.2009, 00:00

Ocitnúť sa krátkodobo bez peňazí nie je príjemná situácia a v čase krízy môže postihnúť mnoho ľudí. Keď však aj napriek prázdnej peňaženke nechcete odkladať výdavky, alebo rušiť letnú dovolenku, môžte si peniaze požičať. Rôzne ponuky sa však oplatí porovnávať a rýchlosť nemusí vždy znamenať výhodu. Po radosti z nákupu môže totiž čoskoro nasledovať vytriezvenie a dlhé splácanie.

 

Čo si treba všímať pri výhodných pôžičkách

Čo sa oplatí porovnávať
- dobré meno a minulosť spoločnosti
- podmienky zmluvy o pôžičke
- výšku úrokov a poplatky
- možnosti predčasného splatenia
- podmienky úveru
- možnosť poistenia úveru

nebankové spoločnosti
- rýchle vybavenie vašej žiadosti do 24 hodín
- nepotrebujete ručiteľa
- nemusíte dokladovať príjem
- väčšinou vyššie úroky

banky
- viac dokladovania
- v niektorých sa dostanete k peniazom do 24 hodín
- nižšie úroky
- väčšie riziko odmietnutia žiadosti o úver

Požičané treba vrátiť
Rýchle pôžičky poskytuje množstvo spoločností, a nielen bankových. Narýchlo vybavený úver však neskôr môže klienta stáť nemalé peniaze. "Ak potrebujete peniaze veľmi rýchlo, získať ich môžete v nebankových inštitúciách, ktoré vám menšie sumy približne do 1 700 eur požičajú už do 24 hodín a bez ručiteľa,“ hovorí Jana Šlachtičová Lauková zo spoločnosti Hypocentrum. Pôžička sa dá často vybaviť aj bez dokladovania príjmu a bez zabezpečenia. Cenou za rýchlosť a nenáročnosť sú však úroky a poplatky, ktoré môžu požičané peniaze podstatne predražiť. "Korektnosť takýchto spoločností je potrebné vopred preveriť, a to aj z hľadiska praktík, ktoré používajú pri prípadnom vymáhaní pohľadávok voči klientom. V každom prípade dlh a spoločnosť, ktorej sa zaväzujete, netreba brať na ľahkú váhu,“ odporúča Lauková. Podľa hovorcu Tatra banky Borisa Gandela by si mal každý klient predovšetkým preštudovať podrobne informácie v samotnej zmluve o pôžičke, porovnať si systém poplatkov, možnosti predčasného splatenia, celkové náklady na úver, ako aj možnosť poistenia pre prípad nečakaných životných situácií. "Nie je žiadnym tajomstvom, že takzvané rýchle pôžičky, poskytované nebankovými inštitúciami, majú nielen vysoké náklady na úver. Je to otázka nielen výšky úveru, podmienok poskytnutia úrokovej sadzby, ale aj rizika, ktoré je žiadateľ ochotný podstúpiť,“ dodáva.

Banky konkurujú
Konkurencia na poli finančných produktov však aj banky núti schvaľovanie úverov urýchľovať a zjednodušovať. "Doba, za ako dlho banka poskytne klientovi úver od podania jeho žiadosti, závisí do značnej miery aj od súčinnosti klienta a jeho spolupráce s bankou. Len čo klient predloží všetky doklady potrebné na vyhodnotenie jeho žiadosti na pobočke, približne do troch dní sa dozvie odpoveď o vyhodnotení jeho žiadosti,“ vysvetľuje hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková. Pri niektorých typoch úverov však môže mať klient peniaze aj oveľa skôr. "Peniaze môže klient získať už do 24 hodín,“ konštatuje hovorkyňa ČSOB Tereza Copláková. Podľa hovorcu Slovenskej sporiteľne Štefana Frimmela vie banka poskytnúť úver dokonca do pol hodiny.

Aj tu však platí, že čím je vybavovanie rýchlejšie a nenáročnejšie, tým je úver drahší. Radovo sú však úroky v bankách omnoho nižšie. "Priemerná výška úrokovej sadzby poskytnutých úverov sa pohybuje okolo štrnásť percent, pričom klient môže získať úver s úrokovou sadzbou už od 7,5 percenta. Výsledné parametre úveru sú závislé od požiadaviek a možností konkrétneho klienta,“ hovorí Copláková.

Prečítajte si aj:
Výšku úroku môžete ovplyvniť

Či banka poskytne alebo neposkytne úver, závisí prevažne od konkrétneho klienta. Do úrokovej sadzby za pôžičku banky tiež premietajú riziko z nesplatenia úveru. Aj výšku úroku však môže klient do istej miery ovplyvniť. „Niektoré podmienky sú v bankách fixne stanovené a ich nesplnenie nie je možné nahradiť splnením iných podmienok. Ide o splnenie podmienky dostatočného príjmu na splácanie úveru a dostatočnej hodnoty zabezpečenia úveru,“ hovorí Jana Šlachtičová Lauková zo spoločnosti Hypocentrum.

Kríza nám priniesla vytriezvenie

Patríme k tým málo firmám, ktorým kríza paradoxne pomohla. Nastal čas, ktorý mnohí nazývajú vytriezvenie. Pre nás je to ale bežný deň. Aj pred krízou sme fungovali presne tak, ako sa v trhovom hospodárstve má. Teda, čo vyrobíme, to si aj predáme a z toho žijeme.

Krízová poradňa

Na získanie dávky v nezamestnanosti musím odpracovať určitý čas. Počíta sa len klasická pracovná zmluva, alebo to môžu byť napríklad dohody o vykonaní práce či pracovnej činnosti?

Anketa: Obmedzili ste pre krízu svoje výdavky?

Peter Šťastný, poslanec Európskeho parlamentu
Na mňa osobne ani na moju rodinu kríza nemá žiadny dosah. Ja som mal v živote veľké šťastie, takže teraz nemusím nijako extra obmedzovať svoje výdavky.

01 - Modified: 2003-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Editorial 02 - Modified: 2003-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najkvalitnejšie sa žije v Nórsku, Slovensko je na 39. mieste 03 - Modified: 2003-07-31 22:16:08 - Feat.: 0 - Title: Lekárnici poukazujú na protizákonnosť posvätenú štátom 04 - Modified: 2003-07-31 23:15:33 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničej tlače
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:20