StoryEditor

Prichádzajú vyššie dane a nižšie príjmy

14.12.2010, 23:00
Príjmy zamestnancov, podnikateľov i firiem sa od budúceho roka znížia. Novela zákona o dani z príjmov totiž od januára zvyšuje ich daňové zaťaženie.

Na novú výšku paušálnych výdavkov sa budú musieť pripraviť remeselníci. Už si nebudú môcť svoje príjmy znížiť o 60 percent, ale len o 40 percent.

Čo pocítia firmy
Firmy sa najviac dotkne zdanenie emisných kvót zapísaných v rokoch 2011 a 2012. "Základom dane bude hodnota prevedených a nespotrebovaných emisných kvót násobená trhovou hodnotou. Sadzba dane bude 80 percent základu dane,“ hovorí o dosahoch novely na právnické osoby Tomáš Vavrák, manažér, PwC. Dodáva, že daň z emisných kvót nebude daňovo uznateľným výdavkom.
Podnikateľom sa nepozdávalo plánované zjednotenie odpisovania hmotného majetku nadobudnutého cez finančný lízing s ostatnými formami obstarania majetku.
V rámci pripomienkového konania v druhom čítaní bola zmena odpisov finančného lízingu z novely napokon vypustená.

Zrážková daň
Preddavky na daň by sa mali zrážať aj z príjmu, ktorý nepresahuje 165,79 eura. Závislá činnosť sa teda už nebude zdaňovať zrážkovou daňou. Čo to bude znamenať pre zamestnanca a zamestnávateľa? "V prípade, že zamestnanec bude poberať príjem zo závislej činnosti od viacerých zamestnávateľov, povinný požiadať zamestnávateľa, u ktorého podpísal vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej sumy, o ročné zúčtovanie dane. Do neho zahrnie príjmy od všetkých zamestnávateľov. Alebo podá daňové priznanie, do ktorého taktiež zahrnie všetky preddavkovo zdanené príjmy zo závislej činnosti,“ vysvetľuje Beáta Krausová, členka Slovenskej komory daňových poradcov. Zamestnávateľ bude musieť od januára viesť mzdové listy pre všetkých zamestnancov, dohodárov i tých, ktorých príjem nepresiahne 165,97 eura. Podľa novely bude možné vysporiadať zrážkovú daň v daňovom priznaní len napríklad pri príjmoch z predaja podielových listov a niektoré príjmy daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou. Tomáš Vavrák z PwC upozorňuje, že sa tak môže zhoršiť daňová pozícia spoločností, ktoré stratia možnosť vysporiadať zrazenú daň v daňovom priznaní. "Môže to postihnúť napríklad firmy, investujúce do bankových úložiek, ktoré v zdaňovacom období dosiahnu daňovú stratu.“



Vreckové inak
Novelou sa zároveň mení zákon o cestovných náhradách. Zamestnávateľ môže pracovníkovi pri zahraničnej pracovnej ceste poskytnúť vreckové do výšky 40 percent stravného. "Vreckové bude u zamestnanca považované za zdaniteľný príjem zo závislej činnosti. U zamestnávateľa pôjde o nedaňový výdavok,“ hovorí Beáta Krausová. Pripomína však, že "ak by zamestnanec predložil preukázateľne vynaložené nevyhnutné výdavky spojené s pobytom na pracovnej ceste a zamestnávateľ by mu ich preplatil, nešlo by o zdaniteľný príjem zamestnanca a zároveň by to bol daňovo uznaný výdavok zamestnávateľa.“

Predaj a prenájom nehnuteľností
Oslobodenie príjmov z predaja nehnuteľnosti po uplynutí dvoch rokov trvalého pobytu bolo zrušené. Oslobodenie po piatich rokoch vlastníctva alebo pri nadobudnutí nehnuteľnosti dedením bude naďalej platiť. Zvýši sa zdanenie príjmov z prenájmu nehnuteľnosti, z prevodu opcií, cenných papierov. Kým do konca tohto roka ste si ich mohli znížiť o 925,95 eura, čo je 5-násobok životného minima, od januára budú oslobodené len do výšky fixnej sumy 500 eur.

Bez nezdaniteľnej sumy
Nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a manželku bude možné uplatniť iba na tzv. aktívne príjmy, to je na príjmy zo závislej činnosti, z podnikania a samostatnej zárobkovej činnosti.
Tretí pilier bude menej výhodný. Sporiteľ si už nebude môcť znížiť základ dane o 398,33 eura, čo je nezdaniteľná časť na účelové sporenie, životné poistenie a doplnkové dôchodkové sporenie. Takto ho štát pripraví o 76 eur ročne. "V daňovom priznaní podávanom za zdaňovacie obdobie roka 2010 do 31. marca 2011 má ešte nárok odpočítať si zaplatené príspevky maximálne do výšky 398,33 eura,“ hovorí Patrícia Malecová-Šepitková z ministerstva financií.
Potvrdila, že platí pozmeňujúci návrh poslanca Petra Kažimíra, podľa ktorého fyzická osoba pri porušení podmienok sporenia či poistenia za zdaňovacie obdobie 2011 a nasledujúce, nebude musieť zvýšiť svoj základ dane o sumu už uplatnených nezdaniteľných častí základu dane. Ak v marci 2011 zruší zmluvu napríklad so životnou poisťovňou, nebude to naprávať v dodatočnom daňovom priznaní.
Zruší sa aj možnosť zníženia základu dane zdravotníckych pracovníkov o náklady na špecializačné vzdelávanie.

01 - Modified: 2004-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súd poslal bývalú IPB do konkurzu 02 - Modified: 2004-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Schôdzka skupiny G7 upokojila devízové trhy 03 - Modified: 2004-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Berlín odmieta plány Bruselu 04 - Modified: 2004-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stabilitu meny netreba testovať príliš dlho 05 - Modified: 2004-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prevádzkový zisk Microsoftu 1,5 mld. USD 06 - Modified: 2004-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Danone hrozí nepriateľské prevzatie 07 - Modified: 2004-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Austrália v rozhovoroch s USA neustúpi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:27