StoryEditor

Práca pre absolventov: Pozícií je na trhu viac, neváhajte však

28.05.2010, 00:00
Výhodnejšie to majú medzi absolventmi tí, ktorí získavali skúsenosti z praxe už počas štúdia. Priemerné nástupné platy sa pohybujú okolo 700 eur. Najlepšie sú na tom v oblasti telekomunikácií a informatiky.

Končíte štúdium a stojíte pred otázkou, ako a kde sa zamestnať? Ak nepatríte k tým absolventom, ktorí si už počas školy našli svoje miesto, nestrácajte čas a určite začnite konať čím skôr. Čakať sa totiž vôbec neoplatí. "Vzhľadom na veľkú konkurenciu na trhu práce odporúčame kandidátom zaujímať sa o pracovné pozície čo najskôr a zaregistrovať sa v personálnej agentúre. Tam majú možnosť získať komplexné informácie o možnostiach na trhu a prípravu na pohovory u jednotlivých zamestnávateľov,“ odporúča Katarína Očenášová zo spoločnosti Grafton Recruitment Slovakia. Povzbudzujúci je však podľa nej fakt, že počet a rozmanitosť pozícií sú v porovnaní s minulým rokom väčšie.

 


Veľké rozdiely
Najväčšia šanca získať zamestnanie je podľa Evy Slobodovej zo spoločnosti Amrop Slovakia v súčasnosti v sektore informačných a telekomunikačných technológií, ekonomiky, financií a vo finančných službách, v oblasti obchodu, starostlivosti o zákazníkov a podpory predaja a v oblasti služieb. "Eminentný záujem o absolventov škôl prejavujú takzvané Shared Services Centers v oblastiach financie, nákup, logistika, obstarávanie a IT. Keďže je obdobie vhodné na rôzne sezónne práce, vyskytuje sa množstvo pracovných ponúk v oblasti služieb a cestovného ruchu na Slovensku aj v zahraničí,“ hovorí.

 

Priemerné nástupné platy absolventov vysokých škôl presahujú 700 eur. Podľa manažéra úseku štatistík a prognózovania spoločnosti Trexima Ľubomíra Kadlečíka sú na tom platovo najlepšie absolventi v oblasti komunikácie a informácií, keď napríklad projektanti a analytici výpočtových systémov dostávali priemernú mesačnú hrubú mzdu 1 285,51 eura. Nástupné platy okolo 900 eur dosahovali napríklad ľudia v oblasti účtovníctva, fakturácie, rozpočtovníctva, kalkulácie, nákupcovia, obchodní cestujúci, profesionálni poradcovia v obchode či obchodní zástupcovia.

Naopak, medzi najhoršie platených absolventov patria s platmi niečo vyše 550 eur učitelia na základných a stredných školách či sprostredkovatelia práce.

Poraďte sa
Ako si máte ako absolvent zvýšiť šancu zamestnať sa? Podľa Kadlečíka možno povedať, že výrazný faktor ovplyvňujúci schopnosť zamestnať sa po absolvovaní školy je dobrá orientácia na trhu práce. "Jednou z pomôcok je bezplatná internetová aplikácia Integrovaný systém typových pozícií - ISTP. Ponúka aktuálne novinky a udalosti na trhu práce, ako sú napríklad plánované burzy práce alebo zmeny, povinnosti či výhody vyplývajúce z platných právnych predpisov u nás.“ Absolventi sa tu môžu dozvedieť, ako sa správať na prijímacom pohovore, ako správne napísať životopis, motivačný list, žiadosť o prijatie do zamestnanie a podobne.

Okrem informácií o spoločnosti sú dôležité aj vedomosti o pracovnej pozícii, o ktorú sa uchádzate. Charakteristika pracovnej pozície, pracovných činností, regionálne rozdelenie miezd, potrebné dosiahnuté vzdelanie na výkon danej pozície alebo potrebné získané kompetencie. "Všetky tieto informácie pomáhajú k úspešnému absolvovaniu pracovného pohovoru a vďaka lepšiemu prehľadu sa šance zamestnať sa rapídne zvyšujú,“ hovorí Kadlečík.

Ak stále neviete, čo by ste chceli robiť, môžete si v systéme ISTP vyhodnotiť profil. "Analýza individuálneho potenciálu na základe vyplnených vstupných informácií v osobnom profile dokáže poradiť, na ktorú pozíciu je daný používateľ vhodný. Následne mu po vyhodnotení aplikácia dáva možnosť vyhľadania voľného pracovného miesta na trhu práce z databáz ako EURES, ÚPSVaR či Profesia.sk,“ vysvetľuje Kadlečík.
Podľa PR manažérky portálu Profesia.sk Lucie Burianovej je zhruba desať percent pracovných ponúk na portáli vhodných pre absolventov vysokoškolského štúdia druhého stupňa. "Vyššie šance na uplatnenie majú absolventi vysokých škôl zameraných na informatiku, stavebníctvo, ekonomiku, spoločenské vedy a strojárstvo. Naopak, menšie šance na zamestnanie majú absolventi vysokých škôl z pedagogických, právnických, zdravotníckych a umeleckých smerov.“

Často sa uchádzači o prácu diskvalifikujú sami pri pohovoroch. Podľa Slobodovej patria medzi najčastejšie chyby, ktorých sa ľudia dopúšťajú, neskorý príchod, nedostatočná úprava zovňajšku, nevypnutie mobilného telefónu, nedostatočná príprava, neschopnosť prezentácie seba samého, nepripravenosť odpovedať na často úplne základné otázky, neschopnosť jasne hovoriť o očakávaniach, kladenie nevhodných otázok v nevhodnom čase či pasivita.

Záujem o absolventov majú
Zisťovali sme aj záujem o absolventov medzi významnými spoločnosťami na Slovensku. Napríklad U.S. Steel Košice podľa viceprezidenta pre ľudské zdroje Martina Pitoráka momentálne pozície pre absolventov neponúka. "V letnom období však pripravujeme pre absolventov vysokých škôl pozície vo výrobných prevádzkach podniku v závislosti od potrieb zamestnanosti našej spoločnosti.“ Aj spoločnosť SPP ponúka absolventom pozície v rozvojovom programe v oblastiach spoločnosti, ako napríklad obchod či financie. Voľné pozície ponúkajú absolventom napríklad aj naše automobilky. Kia Motors Slovakia ponúka momentálne podľa hovorcu Dušana Dvořáka minimálne päť takýchto miest. Volkswagen Slovakia hľadá podľa hovorcu spoločnosti Vladimíra Machalíka v súčasnosti dokonca 26 absolventov celým prierezom spoločnosti. "Skúsenosti z minulého obdobia nám potvrdili, že je priam žiaduce pri obsadzovaní viacerých rovnakých postov preobsadiť aspoň 30 percent z nich čerstvými absolventmi vysokých škôl,“ povedala náborová manažérka PSA Peugeot Citroën Slovakia Daniela Schweizer.

Zamestnávatelia sú dnes viac ochotní pracovať na rozvoji absolventov rôznych typov škôl a investovať do nich. Trendom v súčasnosti sa podľa Kadlečíka stáva skorá špecifikácia osobného odborného zamerania a následná prax v danom smere pracovného zamerania. Tá sa najčastejšie získava prostredníctvom brigády alebo absolventskej praxe priamo od zamestnávateľa. "Získaná prax sa stáva významnou výhodou pri hľadaní si zamestnania na trvalý pracovný pomer po ukončení štúdia.“
Dušan Uhrin

01 - Modified: 2003-12-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Kontiolahti sa prebúdza biatlonový svet
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:39