StoryEditor

Dohodári - žiadajte o vrátenie dane

08.03.2011, 23:00
Peter pracuje v slovenskej firme. Cez prázdniny si vlani dva mesiace privyrábal ako predavač v obchode v Rakúsku. Jeho súčasný zamestnávateľ mu príjem zo zamestnania zúčtovať nemôže, keďže mal príjmy z Rakúska.

Bude musieť podať sám priznanie, lebo je naším daňovým rezidentom. Aby získal čas, daňovému úradu už oznámil, že si termín priznania posúva o šesť mesiacov, teda do konca septembra. Bude vypĺňať tlačivo typu A, keďže v Rakúsku tiež ide o závislú prácu. Zdaňovať v ňom bude tzv. celosvetové príjmy. Príjmy z Rakúska môže vyňať zo zdanenia. Potom ich zapisuje na riadok 46 až 48. Druhou možnosťou je daň zrazenú zo zárobku zo zahraničia započítať (riadky 49 až 53). Táto možnosť preňho nie je výhodná, preto použije metódu vyňatia. Príjem z Rakúska zapíše na riadok 46.



Zrušená poistka
Ak ste vlani zrušili životnú poistku, na ktorú ste si roky predtým uplatňovali nezdaniteľnú sumu, musíte sám v daňovom priznaní zvýšiť svoj základ dane z dôvodu, že neboli splnené podmienky na uplatnenie nezdaniteľnej časti. Ak ste zrušili sporenie na dôchodok alebo iným spôsobom porušili podmienky, na riadku 35 si musíte zvýšiť základ dane. Ak ste si napríklad v minulosti za štyri roky znížili daňový základ o 1 200 eur, túto sumu rozdelíte na tri časti a na riadok 35 zapíšete sumu 400 eur. Od januára novela zákona zrušila možnosť odpočtu poistky, životného poistenia od daňového základu. Ak tento rok poistenie zrušíte, nebudete už musieť v daňovom priznaní zvyšovať daňový základ.   

Zúčtovanie aj priznanie
Ak podáte daňové priznanie napriek tomu, že ste mali príjmy z dohody zdanené zrážkovou daňou a zamestnávateľ vám robil zo zamestnania ročné zúčtovanie, považuje sa toto daňové priznanie za opravné (ak bolo podané do lehoty na podanie daňového priznania) alebo dodatočné (ak bolo podané po lehote na podanie daňového priznania). Ročné zúčtovanie sa považuje za podané daňové priznanie.

Ak vám zúčtovanie nevyhovuje
Jana pracuje ako úradníčka. Má podpísané vyhlásenie na zdanenie príjmu a uplatňuje si nezdaniteľnú časť. Za minulý rok zarobila 18-tisíc eur. Okrem toho pracuje na dohodu ako kontrolórka v obci. Keďže nechce, aby jej hlavný zamestnávateľ vedel, aký má vedľajší príjem, sama si podá daňové priznanie. Zárobok z hlavného pracovného pomeru a mala zdanený preddavkovo so zohľadnením mesačnej nezdaniteľnej časti. Nemôže teda počítať s tým, že jej daňový úrad vráti daň. Ak by mala dohodu zdanenú zrážkovou daňou, nemusela by tento príjem dávať do daňového priznania. K priznaniu priloží potvrdenia o príjmoch od oboch zamestnávateľov.

Využite nezdaniteľnú sumu
Práca na dohodu je výhodná nielen preto, že z nej neplatíte odvody, ale aj z hľadiska daní. Príjem do 165,97 eura sa totiž zdaňuje zrážkovou daňou. Ak máte viacero takýchto dohôd, môžete sa rozhodnúť, že do daňového priznania započítate len niektoré príjmy a iné budete pokladať za daňovo vysporiadné. "Príjmy zo závislej činnosti, pri ktorých mesačný príjem u jedného zamestnávateľa nepresiahne 165,97 eura, podliehajú tzv. zrážkovej dani. Príjmy zo závislej činnosti, ktoré podliehajú zrážkovej dani, nemusia byť deklarované v daňovom priznaní,“ vysvetľuje účtovníčka Katarína Zárecká.

Vo svoj prospech využijete nezdaniteľnú časť 4 025,70 eura. Ak ste počas minulého roka platili rôzne druhy preddavkov na daň a váš príjem za celý rok nedosiahol hranicu nezdaniteľnej časti, môžete po ukončení roka požiadať o vrátenie preplatku - už zrazených zaplatených peňazí. Na ich získanie musíte správne vyplniť daňové priznanie a požiadať o vrátenie preplatku.

Uplatnite si preplatok
Výhodne započítať si príjmy zdanené zrážkovou daňou môžu najmä dôchodcovia. Ak ide o tzv. celoročných penzistov, ktorí poberali po celý minulý rok dôchodok, nemajú nárok na nezdaniteľnú sumu. Môžu však využiť inú výnimku zákona o dani z príjmov. Do sumy príjmov 2 012,85 eura sa daňové priznanie nepodáva. Ak dôchodca pracuje na dve dohody zdanené zrážkou dane a zarobí na jednej napríklad 1 900 a na druhej 600 eur, do daňového priznania zahrnie len 1 900 eur a príjem 600 eur bude pokladať za daňovo vysporiadaný. Keďže jeho zárobok nepresiahol sumu 2 012,85 eura, daňový úrad penzistovi vráti zrazenú daň 361 eur.

01 - Modified: 2004-03-10 14:29:07 - Feat.: 0 - Title: Ján Mazák: Ústredným motívom únie je človek
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 22:13