StoryEditor

K opatreniam vlády prináleží aj odborná diskusia

18.02.2003, 23:00

Predstavenstvo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (P SOPK) sa na svojom zasadnutí 30. januára 2003 v Piešťanoch zaoberalo okrem iného aj súčasnou hospodárskou situáciou v Slovenskej republike.
Keďže hospodárska situácia krajiny zásadne ovplyvňuje činnosť firiem, ale má dosah aj na celú sociálnu sféru, Predstavenstvo SOPK konštatovalo nepriaznivý vývoj v oblasti energetiky, kde vo väzbe na nesystémový a nekoncepčný prístup k privatizácii subjektov slovenskej energetiky, ako aj neprimeraný nárast cien energie, je ohrozená konkurenčná schopnosť slovenských veľkoodberateľov energií. To môže viesť ku kolapsu rozhodujúcich slovenských priemyselných podnikateľských subjektov, ale aj k zhoršeniu investičného prostredia a zneisteniu strategických investorov. Negatívne stanovisko zaujalo tiež k situácii v Slovenskej konsolidačnej agentúre, kde dochádza k nesystémovému predaju pohľadávok mnohých slovenských podnikov, ktorého dôsledkom je ich likvidácia.
P SOPK považuje za nevyhnutné prehodnotiť energetickú koncepciu a transformačnú a privatizačnú stratégiu v tejto oblasti s komplexným dosahom na podnikateľské subjekty, ale aj na ekonomiku ako celok s prihliadnutím na širšie celospoločenské súvislosti, a to za účasti rozhodujúcich inštitúcií podnikateľského sektora.
V súvislosti s prerušením sociálneho dialógu a štrajkovou vlnou železničiarov a zamestnancov ďalších podnikov, Predstavenstvo SOPK považuje za nevyhnutné vytvoriť všetky dostupné predpoklady na obnovenie sociálneho dialógu. Aktuálne sú odporúčania na obnovenie široko založenej odbornej diskusie o zásadných opatreniach hospodárskej politiky na pôde Hospodárskej rady vlády SR, ale aj na ďalších fórach.
Ako zdôraznil predseda SOPK Peter Mihók, komora je vo väzbe na prípravu podnikateľskej sféry na vstup Slovenska do Európskej únie pripravená rozvinúť rozvetvenú škálu vzdelávacích a ďalších aktivít, ktoré prispejú k objektívnej informovanosti a k reálnej pripravenosti podnikov na podmienky spoločného trhu po vstupe SR do únie. Zároveň ubezpečil, že komora je pripravená riešiť najmä problematiku v oblasti obchodu a spolu so ZPZ SR a AZZZ SR je pripravená pomáhať pri riešení uvedených problémov.
V rámci vnútrokomorových aktivít P SOPK bez pripomienok súhlasilo s návrhom výročnej správy SOPK za rok 2002, ktorú po prerokovaní v Dozornej rade SOPK vedenie komory predloží na rokovanie Zhromaždenia delegátov SOPK 24. apríla v bratislavskom Kongresovom centre Technopol. Tak ako v minulom roku, jeho rokovanie bude spojené s vyhlásením a slávnostným odovzdaním Veľkej ceny SOPK za rok 2002.
V záujme zefektívnenia činnosti regionálnych komôr SOPK a ich rozvoja sa v regionálnych predstavenstvách pripravujú analýzy vývoja členskej základne v rokoch 2000 -- 2002. Jej výstupy budú spracované vo Výbore pre decentralizáciu a regionálny rozvoj, aby bolo možné zrealizovať pripravovanú atestáciu regionálnych komôr na pôde Svetovej federácie komôr pri MOK v Paríži.
P SOPK vzalo na vedomie správu o činnosti sekcií SOPK v roku 2002, ako aj zmenu pôvodného názvu Sekcia stredných odborných učilíšť na Sekciu odborného, ďalšieho a celoživotného vzdelávania SOPK, pričom zdôraznilo, že celkovo pri sekciách v plánoch aktivít treba venovať pozornosť príprave podnikateľskej sféry na vstup do EÚ a formovaniu stanovísk k legislatívnym návrhom v záujme vytvárania priaznivého podnikateľského prostredia. Zároveň schválilo zriadenie Sekcie hutníctva a služieb s hutníckou produkciou SOPK s celoslovenskou pôsobnosťou. Do funkcie jej predsedu bol potvrdený Ing. Jozef Štefaňák, generálny riaditeľ Ferona Slovakia, a. s., Žilina.
Na základe listu P. Mihóka predsedovi Výboru NR SR pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie Jánovi Rusnákovi vzalo P SOPK na vedomie nomináciu zástupcov komory do príslušných komisií výboru. Aktívnou prácou sa takto zástupcovia komory zapoja do práce komisií a prispejú k skvalitneniu legislatívneho procesu.
Okrem vyslovene pracovných záležitostí sa Predstavenstvo SOPK venovalo aj potešiteľnej skutočnosti, rady SOPK rozšírilo 54 nových členov, ktorí boli na uvedenom zasadnutí predstavenstva prijatí. Ako uviedol P. Mihók, za rozvoj hospodárskej a obchodnej spolupráce so Slovenkou republikou, resp. za rozvoj slovenského zahraničného obchodu a podnikania, bolo od roku 1994 udelených celkovo 36 Zlatých medailí SOPK. Od 31. januára sa ich počet zvýšil, pretože P SOPK schválilo udelenie Zlatej medaily SOPK aj pre inžiniersku, projektovú a výskumnú organizáciu VÚJE Trnava, a. s., a pre Dr. Klausa Thalhammera z rakúskej Österreichische Volksbanken AG.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. jún 2024 20:28