StoryEditor

Úver pre seniora? Len pre mladšieho

07.07.2011, 00:00
Ste pre nás rizikový klient a úver vám nemôžeme poskytnúť. Vypočul si vo svojej banke Peter z Bratislavy.

„Chcel som zobrať manželku na letnú dovolenku, a vzhľadom na náš dôchodok som nežiadal ani podľa mňa nereálnu sumu, ale povedali mi, že som pre nich už starý.üg Mal len 66 rokov. „Keďže banku zaujíma čo najjednoduchšia a najrýchlejšia návratnosť úveru, tak pri veku nad 65 rokov je už vyššie riziko klienta, hlavne z hľadiska úmrtnosti klienta,“ zdôvodňuje Maroš Ovčarik z portálu Finančná hitparáda.

Mladší je vo výhode
Úver na rekonštrukciu domu či exkluzívnejšiu letnú dovolenku tak môžu získať len mladší penzisti. „Seniori sú pri poskytovaní úveru posudzovaní ako bežní klienti. Naša banka poskytuje úvery do 65 rokov, čo znamená, že v čase konečnej splatnosti úveru nesmie mať klient viac ako 65 rokov,“ potvrdzuje zaužívané pravidlá v bankovom sektore Zuzana Francúzová z ČSOB.

V praxi to znamená, že ak si úver zoberie 62-ročný, na jeho splatenie má maximálne tri roky. Ak si berie úver 65-ročný, splatiť ho musí do roka.

Vek zohráva dôležitú úlohu aj pri rozhodovaní, koľko vám požičajú. S kratšou lehotou splatnosti totiž stúpajú mesačné splátky za úver. Pri rovnakej sume je preto rozpočet dôchodcu s kratšou lehotou splatnosti zaťažený viac než toho, čo si požičal rovnakú sumu, no na dlhšie obdobie. „Banka pri schvaľovaní výšky úveru kontroluje, či klient bude mať dostatok finančných prostriedkov na riadne splácanie úveru. Požadovanú výšku úveru môže banka znížiť tak, aby bol dôchodca schopný úver splácať bez problémov,“ ozrejmuje Zuzana Ďuďáková z UniCredit Bank.

Aj starší má šancu
Vekovou výnimkou pri úveroch je na našom trhu Poštová banka. „O úver Dostupná pôžička môžu požiadať dôchodcovia vo veku do 70 rokov a rovnako aj invalidní dôchodcovia vo veku od 35 do 70 rokov,“ informuje jej hovorkyňa Eva Sagálová. Navyše, výška úroku tu nezávisí od veku žiadateľa, ale len od výšky poskytnutého úveru.

Získanie úveru pre človeka prevyšujúceho maximálnu vekovú hranicu „nemusí byť problém“ ani v ostatných bankách, no vo väčšine musí splniť individuálne úverové podmienky. „Pri žiadaní o úverový produkt je potrebné, aby klienti spĺňali štandardné parametre, medzi ktoré patrí aj vek žiadateľa. V prípade, ak klient vekovú hranicu nespĺňa, je len na individuálnom posúdení, či o daný úverový produkt môže klient požiadať a za akých podmienok,“ vysvetľuje Boris Gandel, hovorca Tatra banky.

Potvrdzuje to i Jana Lukáčová z Volksbank Slovensko. „Pre banku je dôležité posúdenie schopnosti úver splatiť. Banka teda môže brať do úvahy jeho vklady, predmet zábezpeky a podobne.“

Peniaze z karty
Ak si nechávate posielať penziu do banky a tá vám vydala k vášmu účtu aj kartu, extra peniaze môžete získať práve pomocou nej. Stačí si dohodnúť povolené prečerpanie. V Slovenskej sporiteľmi ho môžete využívať až do veku 75 rokov. „V tomto prípade je limitovaná výška úverového rámca najmenej na 180 eur a najviac na 700 eur. Ďalšie osobitné podmienky z dôvodu veku pre klientov nie sú. Výška poskytnutého úveru a úrok závisí, tak ako bežne, od schopnosti úver splácať,“ dodáva hovorca sporiteľne Štefan Frimmer.

Úver pre deti
Získať peniaze môžete aj cez vaše deti. Skúsenosti bánk hovoria o tom, že starší ľudia si berú na seba úver hlavne preto, aby pomohli svojim deťom, ktoré by úver inak nedostali. Ak však v banke neuspejete, môžete túto skúsenosť otočiť vo svoj prospech a zobrať si úver na svoje dieťa, prípadne vnuka. „Teda dieťa si vezme úver na seba pre svojho rodiča. Inú možnosť ako starší človek môže dostať peniaze z banky, nie je. Ak má banka totiž stanovený určitý vekový strop, tak nič neporušuje,“ radí Maroš Ovčarik.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 22:59