StoryEditor

Eurobanka nekupuje dlhopisy. Krízu to vyostrí

04.05.2011, 00:00
Európska centrálna banka (na snímke jej šéf Trichet) sa otočila chrbtom hriešnikom eurozóny.

Už piaty týždeň za sebou nenakupuje dlhopisy problematických krajín a nesnaží sa tak znižovať úroky, za ktoré si musia požičiavať. Úroky tak rastú, pri gréckych trojročných dlhopisoch sa zvýšili o dvojnásobok, na 25 percent. Výnosy desaťročných portugalských dlhopisov vzrástli na viac ako desať percent. Podľa analytikov je taký vysoký úrok na pôžičke likvidačný a zadlžené krajiny periférie eurozóny budú musieť čoskoro vztýčiť bielu vlajku.

Pomoc dlžníkom
Program nákupu dlhopisov sa podľa agentúry Reuters snaží centrálna banka v tichosti ukončiť. Stanovisko banky zatiaľ nie je známe. Celková hodnota programu dosahuje v súčasnosti 76 miliárd eur. To, že nákupy eurobanka stopla, môže podľa analytikov urýchliť priebeh dlhovej krízy.

„Slučka nad eurozónou sa sťahuje,“ povedal HN analytik spoločnosti Next Finance Peter Bayer. Dotknuté štáty sa tvária, že si problémy vyriešia, no podľa Bayera nepodnikajú ani ony, ani eurobanka žiadne kroky. „Najlepšie bude, keď si štáty priznajú, že to nezvládajú a bude sa musieť nájsť riešenie,“ doplnil.

Úroky porastú
To, že sa eurobanka z nákupov dlhopisov stiahla, môže ešte viac zvýšiť úroky štátnych dlhopisov problematických krajín. „Keď stála eurobanka na strane investorov, vytvárala dopyt, a tým dlh zlacňovala,“ priblížil Bayer. „To, že z tohto zámeru potichu odstupuje, je z pohľadu dôvery zlý faktor,“ zhodnotil.

Po tom, čo požiadalo o medzinárodnú pomoc Grécko, Írsko a Portugalsko, začalo sa hovoriť o Španielsku ako o ďalšej kocke domina. Podľa analytika spoločnosti X-Trade Brokers Kamila Borosa však úroky na španielskych dlhopisoch nie sú ešte na takých úrovniach, aby sa eurobanka musela znepokojovať. „S prípadnými nákupmi španielskych dlhopisov v budúcnosti by však mohol prísť jeden zásadný problém, a to je ich objem,“ upozornil Boros. Objem španielskeho dlhu je totiž väčší ako objem gréckeho, írskeho a portugalského dohromady. „Centrálna banka by tak musela vynakladať podstatne vyššie objemy peňazí na stlačenie výnosov nadol ako doteraz,“ vysvetlil Boros. Dá sa pritom podľa neho očakávať, že úroky na španielskych dlhopisoch budú rásť. Dôvodom bude rast rizikovej prirážky. „Tú môžu zvýšiť problémy v bankovom sektore a nedostatočné úsporné opatrenia,“ zhodnotil.

Hriešnikom eurozóny prisľúbila pred časom pomoc Čína. Tá však okrem úroku žiada aj obchodné výhody. Centrálna banka však za nakúpenie dlhu mala len úrok. „Európska centrálna banka chráni svoje záujmy,“ zdôvodnil jej kroky Bayer. Keď banka niekomu požičia, a ten jej peniaze nemá z čoho vrátiť, je to jej strata, dodal.

01 - Modified: 2005-03-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Shell pomaly preniká do Kuvajtu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:57